Utmanande undervisning ökar elevens ansträngning | Pedagog Värmland Jag vill rekommendera boken Utmanande undervisning i klassrummet av James Nottingham som en handbok i undervisning som utvecklar elevers tänkande och ansträngning. Nottingham har fokus på att öka elevers medvetenhet om hur viktig den egna ansträngningen är för lärande. Han utgår från följande fem centrala begrepp som resulterar till en effektiv utbildning i självständigt tänkande och tron på sig själv att klara svåra utmaningar. - Återkoppling - Ansträngning - Utmaning - Reflektion - Självkänsla Utmaning är det mest centrala begreppet eftersom en utmanande lärandemiljö leder till att elever presterar mer och går utanför sin ”komfortzon”. Elever som utmanas och tränar sig i att anstränga sig når högre mål och därmed ökar självkänslan vilket leder till att de vågar misslyckas med uppgifter och därefter ta sig an samma uppgift igen. Ingegerd Norder
Visa enskild publikation Det här stödmaterialet är till för att stödja en likvärdig tillämpning av bestämmelserna kring betygsskalan och betygen B och D och riktar sig till alla lärare som sätter betyg och till rektorer. I materialet presenteras bakgrunden till betygsskalan, några allmänna utgångspunkter för betygssättning och tre frågor som stöd i tolkningen av till övervägande del för betygen B och D. Vidare exemplifieras en process som lärare kan gå igenom vid betygsättningen. LyssnaLadda ner som PDF (2732 KB) John Hattie och James Nottingham | Magister Karlsson I torsdags befann jag mig, tillsammans med nästan 900 andra förväntansfulla lärare och annat skolfolk, på Conventum Arena i Örebro för att lyssna till och inspireras av professor John Hattie och den brittiske läraren och författaren James Nottingham. Hela Conventum bubblade av förväntan och spänning när Hattie efter en stunds väntan äntligen klev upp på scenen för att prata om sin forskning. Eftersom jag redan förra sommaren hade läst SKL:s sammanfattning av synligt lärande (av Jan Håkansson) och veckorna innan föreläsningen även läst delar av Synligt lärande för lärare kände jag att jag hade bra koll på studien som under de senaste åren har tagit skolvärlden med storm. Jag blev därför både förvånad och aningen besviken när i stort sett hela dragningen var en genomgång av de påverkansfaktorer, som är centrala i studien, från faktorer med skadlig effekt till faktorer med vinnande effekt. När sedan James Nottingham klev upp på scenen kändes det väldigt nytt och fräscht.
Utmanande undervisning i klassrummet av James Nottingham Utmanande undervisning i klassrummet av James Nottingham kan vara en av de bästa böcker jag läst i pedagogisk väg. Aha, är den full av IT? Inte alls. Framförallt fokuserar Nottingham på hur man bemöter elever och ger dem tillfälle att utveckla sin vilja att lära. Nottingham visar på vilka utmanande frågor vi kan ställa till våra elever och hur vi kan locka fram utmanande frågor av dem. Jag brukar ofta prata med mina elever om hur jag lär. Nottingham har utarbetat en bra och viktig modell för att kunna samtala om lärande och ha som hjälp när elever och lärare utvärderar hur lärandet går till. Utmanande undervisning i klassrummet är en bok fullspäckad av tips på hur man konkret kan få till en utmanande undervisning och jag kan varmt rekommendera den. Jag välkomnar Nottinghams elevsyn, en syn som jag ibland tycker försvinner när vi jagar de bästa IT-tipsen och när vi vill säga de klokaste sakerna.
VIA-modellen – en enkel lärmodell I veckan var jag på Skolforum och föreläste om hur det kan se ut i en lågstadieklass när man går in för att eleverna ska kunna reflektera över hur de gör när de lär. Inte att de ska nischa in sig i fasta lärprofiler, som jag snarare tycker kan hämma än hjälpa dem att våga ta nya kliv. Nej, hur man kan prata om utmaningar och hur vi faktiskt alla ibland hamnar i lärande gropar, som vi kan hjälpa varandra att ta oss upp ifrån. Om hur vi kan leta efter utmaningar och se det spännande i att lära mer. Efteråt kom det fram en åhörare som bad att få använda en modell jag hade visat. Mina elever har modellen på sina målböcker. Utvecklingsprojekt | ceciliabergentz I min roll som förstelärare har jag i samråd med rektor formulerat ett utvecklingsprojekt på den egna skolan. Det övergripande temat är ”Ledarskap och förhållningssätt i klassrummet”. Det är ett långsiktigt arbete som i slutändan skall resultera i högre måluppfyllelse. Jag har gjort flera inlägg på bloggen om hur jag arbetar med mitt utvecklingsprojekt i kollegiet men för att dessa skall bli lättare att hitta länkar jag till de olika inläggen här. Utvecklingsprojekt Pedagogiskt forum, träff 1 Pedagogiskt forum, träff 2 Pedagogiskt forum, träff 3 Pedagogiskt forum, träff 4 Pedagogiskt forum, träff 5 Pedagogiskt forum, träff 6 Pedagogiskt forum, träff 7 Mall för kollegiala observationer
”Sverige borde inte satsa på Pisa-toppen” Sverige är ofta riktigt bra i vinter-OS, men inte lika starka i sommar-OS. Det är inte så konstigt. Det handlar om våra prioriteringar. Det är en omöjlighet att vara bäst på allt. Precis så är det med skolan. Jämförelsen kommer från den brittiska skolutvecklaren James Nottingham. Det han pratar om är Pisarapporten, den internationella kunskapsjämförelse vars resultat skakade Sverige och som har präglat den svenska skoldebatten sedan det damp ner för snart ett år sedan. Varför denna hysteri? – Var försiktig med vad du önskar dig, säger han angående debatten och utbildningsminister Jan Björklunds (FP) uttalade mål att sätta Sverige i Pisatoppen. För det handlar just om prioriteringar, menar han. – Pisa mäter vissa saker, inte allt, slår han fast. Istället så poängterar han att många representanter för de länder som gör bra ifrån sig i Pisa; Korea, Singapore, Finland, faktiskt tittar på Sverige. – Jag skulle inte vilja att mina barn var delaktiga i ett skolsystem som är i Pisatoppen.
Award-winning teaching & learning courses, P4C and Challenging Learning Stöd för utmanande undervisning I Skolverkets rapport ”Högpresterande elever, höga prestationer och undervisningen”, betonas vikten av att utmana eleven utifrån den nivå eleven befinner sig på, med höga förväntningar och framförallt med rätt stöd. Att vara en högpresterande elev, innebär inte att jag automatiskt presterar på en lika hög nivå i alla ämnen, eller utifrån alla förmågor. Att vara en högpresterande elev innebär inte heller att jag ska lämnas att ”forska vidare” på egen hand, att jag klarar mig utan stöd och stöttning från pedagog och kamrater. ”Det som är bra för elever i allmänhet även tycks vara bra för elever med potential att prestera på hög nivå. Det innebär ett ifrågasättande av föreställningen om de elever som en förhållandevis homogen grupp med liknande förutsättningar, som klarar sig bra på egen hand i klassrummet” Ur Högpresterande elever, höga prestationer och undervisningen Det som är bra för elever i allmänhet även tycks vara bra för elever med potential att prestera på hög nivå. Par/Grupp
Tänktanken | Avsnitt 26 | @opedagogen Idag hade vi äran att gästas av en opedagog. Eller var det öpedagog? Marie Andersson, lärare på Eskelhems skola på Gotland, i vissa kretsar mer känd som Öpedagogen, har varit på besök under två dagar på Årstaskolan… …men inte för att träffa oss, utan sin systerson. Självklart passade vi på att haffa henne för att prata om lärandekultur, allt hon gör och har gjort med sina elever, stickning och vad som händer när du fastnar i en lärandegrop. Media | James Nottingham James Nottingham's TEDx Presentation: Labels Limit Learning Interviews with Carol Dweck James regularly presents alongside Carol Dweck, Professor of Psychology at Stanford University and bestselling author of Mindset. Below are 6 clips from an interview James did with Prof Dweck in 2010. To know more about Carol Dweck's work, you can: Read Mindset by Carol Dweck, the Growth Mindset pocketbook by Hymer & Gershon, or Encouraging Learning by James Nottingham Carol Dweck 1: Should we Praise Children? Carol Dweck 2 – Two Stars and a Wish Carol Dweck 3 – Does Competition Motivate Children? Carol Dweck 4 – Should we have High Expectations? Carol Dweck 5 – Must, Should, Could Carol Dweck 6 – Was I Born a Genius? James Nottingham's P4C Videos For more information about the following videos, see www.p4c.com Philosophy for Children (P4C) with 3 year olds Philosophy for Children (P4C) with 9 and 10 year olds The next video was originally broadcast by Channel 4 in the UK, in 1999.
Vi lär på olika sätt I höstas när vi började var alla elever nya på skolan liksom jag. De kom dessutom från flera olika skolor både i kommunen eller inflyttande från andra kommuner. Under hösten har därför mycket tid gått åt att forma och svetsa samman gruppen. Något som också fungerat väldigt bra är jobbet med Blixtjakten. Vid vårterminsstarten funderade jag på hur vi skulle kunna jobba vidare under terminen. klass. Det här är den bild som eleverna kom fram till. När vi pratade om det här kom vi ju också in på det som inte alltid fungerar. Det gäller för mig som lärare att hitta vilken nivå varje elev ska utmanas på så att jag ger dem möjligheter till att ta sig upp ur sin lärandegrop. Vi diskuterar och jobbar med detta varje vecka i någon form. Denna film tar upp hur det kan vara att ta sig vidare, att man ofta måste träna, kämpa och jobba på för att göra det. Vi pratar mycket om att det är ok att göra fel och att vi lär oss av de misstag vi gör.