Träna aktiva val med teknik | Lärarullis.se Jag läser en 7.5 hp kurs i Teknik för pedagoger i förskola och i skola under sommaren vid Uppsala Universitet. En hemuppgift vi fick var att formge en namnskylt med vissa krav här kommer de; Den skall visa tilltalsnamn och efternamn.De skall gå att ta av och på.Man skall inte behöva vara närmare än 1 meter för att kunna läsa texten.Den får inte vara tröttande eller obekväm att bära.Den ska tålas att tappa i golvet.Den får inte förstöra kläderna.Den skall inte förstöras av lite väta (regndroppar).Den skall vara beständig (tåla en smula nötning, inte vissna, mögla, ruttna, torka sönder).Den får inte kosta dig mer än ett par kronor men skall ändå ge ett något gediget intryck. Samtidigt så skulle man fundera om det fanns ett antal problem och möjligheter att ta ställning till och det finns det så klart, här har ni några exempel; Material TräMetallPappPlastGlasSpegelglasJärnKopparAluminiumLeraTygLäder Fästmetod NålSpänneKlämmaKardborreSytrådMagnetSäkerhetsnålKlädnypa Här är min namnskylt.
Skapande & levande teknik | A topnotch WordPress.com site Skapande & levande teknik Kul med kulspets Idag var det en stor dag på Solen. "Ett barn är fött-temat" har dragit ut en aning på tiden och vårt nya tema har låtit vänta på sig. Spänningen har varit stor och varje morgon har blickarna riktats mot blädderblocket. Suck, inget nytt idag heller. Men i morse... Hm, vad kan detta betyda? Vi började med att prata om att det faktiskt finns ett skolämne som heter teknik. Alla fick sätta sig och fundera och försöka sätta ord på sina tankar. Många olika sorters teknik kom fram. Vi berättade för varandra och gav varandra inspiration... ... och lite nya idéer. "Aha, du tänkte så!" Allas kloka tankar sammanställdes på tavlan. Många var sugna på att titta inuti datorer, handtag och andra tekniska prylar. ... vi hade länsat pappersförrådet på kulspetspennor! Alla var supersugna på att hugga in men vi fick sansa oss lite och göra som forskare gör. Vi tränade dokumentation genom att beskriva vad vi skulle göra och sedan skriva en hypotes. Nu skulle de dissekeras... ... tja, snarare demoleras. Svårt!
FörskoleForum Teknik finns som en naturlig del i vår vardag – vi tar den för given och märker den framför allt när det är något som inte fungerar. Men den finns omkring oss dygnet runt. Att urskilja och utforska teknik i vardagen är ett område som den reviderade läroplanen för förskolan lägger mer fokus på än tidigare. Teknik är så mycket mer än de komplicerade maskiner man kanske först kommer att tänka på och finns i alla fiffiga saker vi människor skapat för att lösa problem.
Polhem i skolan, Christopher Polhem Detta är en sajt för lärare och annan personal i förskola, särskola och grundskola som vill utveckla sin teknikundervisning. Christopher Polhem föddes 1661. Han dog 90 år senare. Här får du idéer om hur Polhem kan bli en del av din undervisning – inte bara i teknik. Kurs - Teknik (Grundskolan) Tekniska lösningar har i alla tider varit betydelsefulla för människan och för samhällens utveckling. Drivkrafterna bakom teknikutvecklingen har ofta varit en strävan att lösa problem och uppfylla mänskliga behov. I vår tid ställs allt högre krav på tekniskt kunnande i vardags- och arbetslivet och många av dagens samhällsfrågor och politiska beslut rymmer inslag av teknik. För att förstå teknikens roll för individen, samhället och miljön behöver den teknik som omger oss göras synlig och begriplig. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet teknik ska syfta till att eleverna utvecklar sitt tekniska kunnande och sin tekniska medvetenhet så att de kan orientera sig och agera i en teknikintensiv värld. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla kunskaper om tekniken i vardagen och förtrogenhet med ämnets specifika uttrycksformer och begrepp. Genom undervisningen i ämnet teknik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att Centralt innehåll
Om Sverre - Skrot-Sverre : Skrot-Sverre Böckerna handlar om en liten pojke på nio år som får följa med sin pappa till hans stora återvinningsanläggning och lära sig lite om återvinning. Egentligen heter han Sven-Ragnar Ren men tycker att skrot låter så fint att han därför vill bli kallad för ”Skrot-Sverre”. I bokserien om Skrot-Sverre får vi även vara med när han är ute och reser, går i skolan och börjar idrotta. Böckerna är både skrivna och tecknade av Jeff Nilsson som arbetat i över fyrtio år inom återvinningsbranschen och varit med om många roliga episoder och händelser under åren. Även de flesta personerna i böckerna har också en verklig bakgrund på olika platser runt om i landet. Vad är en syra? För mer information kontakta gärna nedanstående branschorganisationer: För mer information om destruktion och återvinning av material: Boliden Bergsöe AB, batterier - www.boliden.com Mer information och fakta om maskiner och övrig utrustning, som är med i böckerna finner ni på nedanstående hemsidor:
Teknik tillsammans Teknik tillsammans är ett undervisningsmaterial i teknik för barn i förskola till årskurs 6. Tre arbetsområden är reviderade utifrån Lgr 11 och de övriga fyra är utarbetade efter den tidigare läroplanen. Följ Teknik tillsammans på Facebook Föjande tre arbetsområden är reviderade utifrån Lgr 11: Information om revideringen av Teknik tillsammans I det reviderade materialet kan man i de inledande avsnitten i en matris se hur arbetsområdena kan kopplas till det centrala innehållet i Lgr 11. CETIS - Centrum för tekniken i skolan - är ett nationellt resurscentrum för teknikundervisningen i förskola och grundskola.
Teknik Tekniska lösningar har i alla tider varit betydelsefulla för människan och för samhällens utveckling. Drivkrafterna bakom teknikutvecklingen har ofta varit en strävan att lösa problem och uppfylla mänskliga behov. I vår tid ställs allt högre krav på tekniskt kunnande i vardags- och arbetslivet. Många av dagens samhällsfrågor och politiska beslut rymmer inslag av teknik. För att elever ska förstå teknikens roll för individen, samhället och miljön behöver tekniken som omger oss göras synlig och begriplig. Här kan du som lärare få stöd i din undervisning i ämnet teknik. Introduktion till tekniken Som en introduktion till ämnet teknik kan du som lärare ta del av följande områden. Om teknik Teknikens roll för människa, samhälle och miljö Teknikutvecklingsarbete Här finns också länkar till filmer från Utbildningsradion. Arbetsområden för grundskolan Undervisningsstödet i grundskolan är uppdelat i årskurs 1-3, 4-6 och 7-9. Grundsärskolans teknikundervisning
CETIS - Centrum för tekniken i skolan - Nationellt resurscentrum i teknik CETIS nyhetsbrev Tekniken i skolan nr 1, 2016 I årets första nummer berättar Teknikartjejerna i Linköping varför de valde Teknikprogrammet, Svensk Byggtjänst arbetar med gymnasieskolan i Cities: Skylines och i Sigtuna Museums utställning Trä – tiden är ingenting kan vi läsa om hur trä är en del av teknikutveckling. De mäktiga fem fångar intresset hos barn i förskoleåldern och Eva Hartell delar med sig av erfarenheter kring bedömningsarbetet. Tänk 200! Så många timmar borde teknikämnet ha! LYFTIS – lyft teknikämnet i skolan! Teknik tillsammans Teknik tillsammans
Snilleblixtarna i Sverige Elevuppgifter De uppgifter som finns här är dels enklare kunskapsfrågor, dels diskussionsfrågor. Kunskapsfrågorna går att lösa med hjälp av våra utställningar. Många svar finns även att hitta i lärarhandledningarna. Diskussionsfrågorna är öppna frågor utan något rätt eller fel svar, men där bakgrundsinformation går att hitta i utställningen samt i lärarhandledningen. Dokumenten är i pdf-format som öppnas i ett nytt fönster. Kom.nu.då - Elevuppgifter (pdf, 368.3 kB)(Utställningenvisas inte längre men handledningen finns kvar för alla som arbetar med kommunikation i skolan)Uppdrag Media - Lärarhandledning med elevuppgifter åk 7-Gymn (pdf, 2.9 MB) Rymden Utställningen om Nasa är avslutad på museet, och vi har ingen rymdutställning för tillfället. Teknik- & industrihistoria Gruvan - Elevuppgifter för år 4-6 (pdf, 91.9 kB) Uppfinningar & kreativitet 100 innovationer - Elevuppgifter (pdf, 1.8 MB)Kvinnors uppfinningar - Elevuppgifter (pdf, 157.5 kB) Likt/Unikt - Elevuppgifter (pdf, 218.6 kB)