LÄSBINGO skiljetecken Tips, råd & material | snicksnacksnoken.se Det finns massor man kan göra för att stötta barns språkutveckling! Här har vi samlat våra bästa länktips med råd och material: Lekdatabasen innehåller tips på massa språklekar från Folkhälsan BLOM – massa information och övningar från logopeder i Borås Hatten Förlag har sidor med inspiration, och vår logoped Elvira tipsar om språklekar och övningar. Lexin – toppen för att förbättra ordförrådet! Annikas klassrum – med både tips, material och spel att ladda ner Förskoleburken Ingelas lekstuga Emma – bjuder både på spel och inspiration Spraklek.se Karlstadmodellen Barnböcker är förstås jättebra att använda för att stimulera språkutvecklingen. Kolla gärna in More Than Baby Talk en matnyttig folder (på engelska) om hur man kan stimulera barns språkutveckling! Och för fler engelska länktips, och engelskt material som kan anpassas till svenska, titta in på vår systersida prattlesnake.org För äldre barn/ungdomar: Länkskafferiet Det är också lätt att göra egna material, t ex med bilder man hittar på nätet.
Centrum För Lättläst - ABC mer, John Webb Rea: 30,00 kr (80,00 kr) av John Webb Bokstäver finns inte bara i böcker och tidningar och på reklamskyltar. Bokstäver finns nästan överallt, även om de inte alltid är så lätta att se. Gå ut och se vad du själv kan hitta för bokstäver. ABC mer är en bok som handlar om just det – om att se mer. Fotografen John Webb har tidigare gjort Sök sebran och andra djur på LL-förlaget. Författare: John WebbBild: John Webb Nivå: 1 - Lättast Genre: Konst/Musik ISBN: 9789170531118Utgivningsår: 2002-02-25 Bindningstyp: Pocket Antal sidor: 36
En mening och hundra ord Anne-Marie Körling har flera enkla och mycket användbara lektionsidéer på Körlings ord. Jag har testat flera med både bra resultat och nöje. Liksom andra goda grundidéer finns det möjligheter att utveckla dessa idéer åt lite olika håll. Den här kan vi kalla En mening och hundra ord! Jag börjar med att välja en mening för att låta eleverna associera till andra ord. Eftersom de flesta elever gillar gaming lägger jag till ett litet tävlingsmoment – vi ska samla 100 hundra ord på fem minuter! Efteråt får eleverna förklara för varandra hur de associerat. Topp fem associationer – ord som har den logiskt starkaste kopplingen till meningenTopp fem – klurigaste associationerTopp fem – associationer som berör mest Med hjälp av de nya ordmolnen skapar eleverna meningar som de läser för varandra. Sedan går eleverna vidare med att gruppera ord som på något sätt hör ihop. Lektionen är ett ordbad och häftigt tankearbete där ordkedjor bildas och sammanlänkas.
Årskurs 4-6 - Media Smart Media Smart för mellanstadiet består av sju lektioner som syftar till att ge eleverna både en introduktion till reklam, men även fördjupa sig inom områden som etisk reklam, sociala medier och lagar och regler. I ett antal enkla och roliga övningar får eleverna lära sig om reklam och källkritik och för att reflektera över hur de själva påverkas av olika budskap. Du som lärare kan använda hela eller delar av materialet. För att komma åt lektionerna behöver du bara skapa ett konto. Till de flesta lektioner finns ett eller flera reklamexempel. Till vissa lektioner finns även övningsuppgifter för eleverna att göra enskilt eller i grupp. När ni avslutat alla lektioner kan ni vara med i Media Smarts egen reklamtävling, Media Genier. Lycka till! Skolan har i uppdrag att överföra grundläggande värden och främja elevernas lärande för att därigenom förbereda dem för att leva och verka i samhället. Skolan ska aktivt och medvetet främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter.
Pedagogiskt material – Emma Här lägger jag upp det pedagogiska material som presenteras på min blogg. Det mesta är mitt eget och mycket är fritt att använda själv, då är det länkar direkt till dokumentet i inlägget. I de fall där jag använt material från andra bloggar och hemsidor finns länkar direkt dit. Om du använder något av mitt material, skriv gärna en kommentar! Bild Snöglob Pumpatryck av äpplen Vårblommor Fjärilar av silkespapper Vinterståndare med oljekrita och vattenfärg Akvarium – en gemensam bilduppgift Lövtryck Pumpa – spåra och klippa i papper Teckna fasanfjädrar Svanfjädrar mot svart bakgrund Mosaikhjärta Vinterlandskap Blåsippor Bildstöd, tecken, material för barn i behov av extra stöd Svenskt handalfabet och veckoschema Veckoschema i färg (stort och litet) – bildstöd Veckocirkel (veckans dagar, bildstöd) Teckentavlor – kök, toalett, hall Färg Färgläggningsblad – röd, grön, blå, orange, gul, brun och grå Matematik Tiokompisar Nyckelpigememo Leksakssedlar Formdomino Snöflingememo Träna begrepp – högst och lägst Sifferbok Träd
Why Storytelling in the Classroom Matters What is "storytelling"? Telling stories, of course! In 2014, there are so many diverse, wonderful, and sometimes overwhelming ways to do this. What I want to explore is traditional, oral storytelling, which has been a part of human life since we first left Africa 200,000 or more years ago. Perhaps storytelling was the reason language developed in the first place, as our minds began to inquire, wonder, think. Why Do We Tell Stories? Whether in caves or in cities, storytelling remains the most innate and important form of communication. Storytelling is the oldest form of teaching. Can You Be a Storyteller and a Teacher? You already are. Interactive Storytelling It is important at this stage that I describe my particular style. The Many Benefits to Storytelling When you tell your first story, there is a magical moment. Inspires purposeful talking, and not just about the story -- there are many games you can play. That last point has really proven powerful this year. I recommend the following:
50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok? Kika in på några av länkarna nedanför:
Den begreppsliga förmågan i svenska och so Härligt att vara igång igen! Det märks att barnen är utvilade, pigga och alerta efter jullovet och laddade för att insupa ny kunskap. I veckan har vi haft som mål att öva på den begreppsliga förmågan i olika ämnen. I vår läroplan, Lgr11, står det om olika förmågor som eleven ska ges möjlighet att utveckla. Vi lärare ska fokusera mera på förmågorna när vi gör våra bedömningar. Begreppslig förmåga handlar om att förstå innebörden av begrepp och ord och att använda begreppen och orden i olika eller nya sammanhang. Eleverna tycker att den begreppsliga förmågan påminner mycket om vår läsfixare detektiven. I veckans läxa i Nyckeln till skattens kapitel 15 dök bl.a. orden måfå, snöpligt, olösligt, vallar och kamouflera upp. I berättelseskrivandet har vi gått vidare till berättelsekartor. HC Andersens Prinsessan på ärten är en tydlig saga, som jag visade bilder till på smartboarden samtidigt som jag läste. Vi fortsatte nästa lektion med att träna på personbeskrivningar.
Lärmodul- faktatexter I grundskolans kursplan Lgr 11 skriver om lässtrategier men ger inga konkreta exempel på hur begreppet lässtrategier ska förstås eller läras ut. För årskurs 1 – 3 är kunskapskravet för godtagbara kunskaper i svenska i slutet av årskurs 3 att:”Eleven kan läsa bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt. Genom att kommentera och återge några för eleven viktiga delar av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven grundläggande läsförståelse. Flera studier har visat att särskilt de svagaste eleverna i olika åldrar drar nytta av en strukturerad och explicit undervisning om läsförståelsestrategier. Syftet med denna lärmodul är att ge en konkret arbetsmodell för hur man kan implementera strategianvändningen genom några konkreta verktyg. tydliga, och senare kan man lätt anpassa enligt egna önskemål eller olika målgrupper. Moment A individuella förberedelser · att förutspå · att ställa frågor · att reda ut oklarheter · att sammanfatta 1. 2.