background preloader

Boktips sommaren 2014

Boktips sommaren 2014
Tänk om alla lärare i Sverige skulle läsa en eller flera av nedanstående böcker i sommar. Vilket uppsving det skulle ge till de pedagogiska diskussionerna nästa läsår! Välj ut minst en bok som du själv läser i sommar och skicka vidare förslagen till dina kollegor så blir nästa läsår ännu bättre! Jag har inte läst alla böckerna själv, men jag har läst en del och de andra är sådana som jag vill läsa. John Hattie Synligt lärande för lärare Boken är en uppföljare till Synligt lärande där John sammanställde den största metaforskning inom pedagogik som någonsin gjorts. James Nottingham Utmanande undervisning i klassrummet James försöker konkretisera det som John Hattie visar är framgångsfaktorer i sin metaforskning. Helen Timperley Det professionella lärandets inneboende kraft Helen är professor på Nya Zealand. Torkel Klingberg Den översvämmade hjärnan och Den lärande hjärnan Torkel är en svensk hjärnforskare som bl a visat att arbetsminne går att träna upp. Mattias Ribbing Vägen till mästarminne Related:  emmahnberg

Nytt material till grundskolan: "Entreprenörer till mänsklighetens största ny... Det nya materialet är ett tilläggsmoment till läromedlet Se möjligheterna som är ett av tre läromedel som Ung Företagsamhet har tagit fram för att få in mer entreprenörskap på grundskolan. Se möjligheterna handlar om att eleverna ska se möjligheterna för sin framtid. Materialet är framtaget i samarbete med Nobelmuseet. Sverige Nobelpristagare, precis som vilka andra framgångsrika entreprenörer som helst, ser möjligheter i sin omgivning. Entreprenörer som till exempel Alfred Nobel, Selma Lagerlöf, James Watson och Francis Crick har utvecklat förmågor som krävs för att lyckas få och förverkliga idéer. Entreprenörer är individer som upptäcker behov, finner lösningar på problem och arbetar hårt för att förverkliga sina idéer. Entreprenörer till mänsklighetens största nytta ligger i linje med Lgr11s kapitel 1 och 2, samt det centrala innehållet för kemi, samhällskunskap, svenska och teknik. Om materialet.Olika framgångsfaktorer och samhällsnyttan identifieras genom exemplet Alfred Nobel.

Skolbanken Generellt åtgärdsprogram för lärare som vill jobba inkluderande och bejaka lustfyllt lärande Mar9 I alla klasser finns det minst en elev med diagnostiserade svårigheter som dyslexi, ADHD eller Aspergers syndrom. Dessutom kan du utgå från att det finns minst en elev med samma svårigheter men som inte har utretts och fått någon diagnos. Dyslexi förekommer också i varje klass liksom nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och problem med fokus som inte är av varaktig sort utan beror på att livet ser ut så just nu. Med detta i bakhuvudet gäller det att planera både lektioner och uppgifter så att dessa elever tillåts att lyckas med sitt arbete. Ju mer kollektivt vi planerar desto troligare är det att vi förutsätter att allt ska funka som vi tänker oss och då riskerar de problem som uppstår att tillskrivas eleven och inte situationen. Att inkludera innebär att söka svårigheter för elever i undervisningssituationen i första hand. Här är sju steg för att närma sig en inkluderande planering: Var tydlig med varför uppgiften ska göras. Checklista för inkluderande instruktioner:

Världskartan - Sakerhetspolitik.se Världskartan visar ett urval av ett antal konflikter som är aktiva runt om i världen. Vid varje ingång finns en sammanfattning och en fördjupande del som beskriver bakgrunden till varje konflikt. Du finner även fakta om landet, information om svenska internationella insatser och länkar till andra webbplatser där du kan få ytterligare fakta. Länderna under Världskartan är ett urval av olika väpnade konflikter i världen. Texterna består av en kortare introduktionsdel samt en mer fördjupande text. Är du lärare och vill få tips och idéer på hur du kan använda Världskartan i din undervisning kan du läsa vidare här. Vill du läsa mer om de bakomliggande orsakerna till konflikter så kan du läsa mer här . Konflikter i arkivet Världskartan visar ett urval av de konflikter som är aktiva runt om i världen. Även om dessa konflikter inte skapar stora rubriker längre, är de viktiga på många sätt.

Exempel på utvecklingsarbeten läsåret 2013/14 Slutpresentationerna inom forskningscirkeln gjordes 2/6 vilket också utgjorde avslutningen på forskningscirkeln ”Litteracitet – Multimodalitet – Framgångsfaktorer”. Jag har skrivit om detta tidigare och nu är slutpresentationerna av alla utvecklingsarbetena genomförda. Deltagarna har arbetat parvis på sina skolor. Hela grundskolan är representerad från F-klass till årskurs 9. Gemensamt för alla är att de på något sätt anknyter till språk-, läs- eller skrivundervisning/lärande. Utvecklingsarbetena kommer i nedanstående ordning. Skarpatorpsskolan: Har cirkelmodellen betydelse för faktatextskrivandet? Även om du är särskilt intresserad av ett speciellt arbete så vill jag understryka att alla är lika intressanta så ta chansen att se dem alla. Skarpatorpsskolan: Har cirkelmodellen betydelse för faktatextskrivandet?

Ljuva Helenas blogg - bröllopspresent - Survival kit Här kommer ett tips på bröllopspresent som jag gjorde för ett tag sen till ett par vänners bröllop :) Det är ett Marriage Survival Kit (ja jag tyckte att det lät bättre på engelska) med lite allt möjligt som kan tänkas behövas för att hålla ett ett äktenskap vid liv och "klara av varandra". Med tanke och kärlek till dem så är den gjord med en dos humor och en stor dos värme. Du behöver lite olika symboliska grejer. Tags gjorda i Adobe InDesign och sedan utskrivna på hårt papper. Tagsen är utskurna, hålade och ihopparade med varsin sak. Sedan satte jag ihop dem med vit tråd. Nedan kommer lite fler trycksaker som jag gjorde som fanns med i korgen. Kort Visitkort Visitkortet knåpade jag ihop så att de alltid skulle ha någon att ringa om de behövde hjälp, råd eller bara prata. värdecheckar Värdecheckar där de kan lämna bort man, fru eller barn för att få lite avlastning i äktenskapet :) Det kan behövas ibland. Jag tror och hoppas att det blev en uppskattad present!

En värld i rörelse Varje dag lämnar människor sina hemländer i jakten på ett bättre liv. I temat En värld i rörelse får eleverna fördjupa sina kunskaper om vem som lämnar sitt hemland och varför. Men också om hur vi i den rika delen av världen bemöter dem. Materialet ger ett internationellt, historiskt och etiskt perspektiv på ämnet. Den utförliga elevtexten, tillsammans med övningar och fördjupningsuppgifter ger goda möjligheter till en varierad undervisning som kan öka elevernas kunskaper om flyktingar och migranters villkor. Innehåll: Materialet är anpassat efter ämnesplanerna i samhällskunskap, svenska och historia.

Litteraturtips – Att bedöma och sätta betyg – Tio utmaningar i lärarens vardag I går sken solen och jag spenderade eftermiddagen i trädgården liggandes i en solstol med en av sommarens böcker, den nyss utkomna (maj14) Att bedöma och sätta betyg – Tio utmaningar i lärarens vardag. Författarna är Anna Grettve, Marie Israelsson och Anders Jönsson. Så här skriver Natur och Kultur själva om boken: Att bedöma och sätta betyg är en av lärarens viktigaste och svåraste uppgifter och i det arbetet uppstår frågor. Boken belyser hur samverkan mellan praktisk erfarenhet, skolans styrdokument och aktuell forskning kan stärka professionen. Ämnet kändes oerhört aktuellt då vi precis avslutat ett läsår och diskussionerna om betyg och betygsättning varit många. Boken består av tio kapitel som var och ett fokuserar på en utmaning som lärare står inför gällande bedömning och betygssättning. Planera utifrån ämnets förmågorSamla in ett allsidigt bedömningsunderlagGe effektiv återkopplingLåt eleverna hitta kvaliteterBehövs betyg på enskilda uppgifter?

Europa: länder - geografispel The game Europa: länder is available in the following languages: Seterra finns även som app för Android, iPhone och iPad ! I appen kan du följa dina egna framsteg via topplistorna, du kan spela utan internetförbindelse och du slipper se reklam! Seterra är ett gratis geografispel som lär dig länder och huvudstäder i hela världen. Sökord: Blindkarta, spel, utbildningsspel, kartspel, geografi, prov, test, kartövningsprogram, online, samhällsorientering, läxa

Getting Started with Metacognition Y'all my office smells like something died. Seriously! It started about two weeks ago. I walked in and got hit with a pretty putrid smell. I finally had to come to the conclusion that something has died in the wall. Needless to say, I couldn't be in here all week. The good news is that the smell is improving thanks to a variety of air fresheners and those gel bead things that supposedly absorb bad odors. So, what have my 4th graders been working on lately? We started with that big word: METACOGNITION or the process of thinking about your thinking. This video does a great job explaining metacognition and the importance of teaching it to our students. Although the idea of metacognition is introduced in previous grades, many of my 4th graders come to me not really understanding what it means to listen to their inner voice. We go very slow and I do a lot of modeling of metacognition through reading aloud both picture and chapters books. How to Get Started: Here is my poster from last year.

Raoul Wallenberg - RAOUL WALLENBERG - VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD Raoul Wallenberg var en ung man som gick sin egen väg. Han hade tidigt sett krigets grymhet och följder genom sina resor. Wallenbergs stora språkbegåvning gjorde att han tog sig fram i kritiska och farliga situationer. Som svensk diplomat arbetade han på ambassaden i Budapest under andra världskrigets slutskede. Raoul föddes 1912 faderlös, hans pappa hade gått bort tre månader innan Raoul föddes. Wallenberg brukade skämta om han innerst inne var en ganska feg person, men han hade en inre kompass. Rekryteras till Budapest I början av 1944 skapades den amerikanska myndigheten War Refugee Board i syfte att rädda judar undan Förintelsen. Budapest, hösten 1944. Raoul Wallenbergs chef på Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget hette Koloman Lauer, med ursprung i Ungern. När den 32-årige Raoul Wallenberg, med titeln legationssekreterare, anländer till Budapest den 9 juli 1944, hade nazisterna redan skickat över 435 000 judar från den ungerska landsbygden till koncentrationslägret i Auschwitz.

Favorite Picture Books for Teaching Comprehension One of the first words my students learned this year was metacognition or thinking about your thinking. (I was pleased to see that some of my 3rd graders from last year remembered it!) I am a huge fan of Mosaic of Thought and Strategies that Work and use the Comprehension Toolkit frequently in my classroom to model and teach the comprehension strategies. I always start the year by introducing all the strategies using kid friendly language (connecting, guessing, picturing, wondering, noticing, and figuring out). It's amazing how quickly they are able to jump in the conversation with these simple sentence stems. Comprehension Connections by Tanny McGregor has great ideas for introducing each strategy in concrete ways. After a quick introduction of each strategy we start reading books together and sharing our thinking. Here is the anchor chart we made last week. I have found that book choice definitely matters when getting kids engaged and thinking deeply. Henry's Freedom Box

Lust att lära - motivation Lusten att lära är nära förknippad med motivation och god måluppfyllelse visar både forskning och lärgruppernas lärdomar. Vad säger eleverna? På en av de skolor som ingår i PBS-nätverket gjordes individuella intervjuer med 18 (slumpvis valda) elever i åk 7-9 med hjälp av föreställningskarta utifrån frågan "Vad kännertecknar din upplevelse av att vara elev på den här skolan?". Samtalen varade en timme och utan att frågan direkt handlade om lärande framförde eleverna många tankar om vad som bidrar till att de lär sig bra och trivs i skolan. I en annan undersökning, en enkätundersökning där 1400 elever besvarade frågor om bl a lärande och undervisning och om relationer mellan elever och lärare, visade det sig att de tycker att de har goda relationer med lärarna och vet vad som förväntas av dem när det gäller de mål som samhället har ställt upp. "Det är bättre att lära själv än att lärarna tänker och man får nöta in det." Så här tänker elever i åk 7-9 om lärande: Vad säger blivande lärare?

Related: