Naturskyddsföreningen
Här hittar du som grundskolelärare, förskole- eller fritidspedagog viktiga och verklighetsförankrade övningar som hjälper dig att uppfylla målen i läroplanen. Vi har blandat SO med NO, strösslat med en hel del teknik och lagt till bild, svenska, engelska och mediakunskap. Låt eleverna krydda vidare med kreativitet och engagemang. Vi utvecklar ständigt så tyck gärna till i vår enkät nedan! Lycka till! Läs mer om Energifallet här!
http://www.naturskyddsforeningen.se/skola/energifallet
Related: Kemi
• fysik
NTA - Matens kemi
Biologi Syfte Genom undervisningen i ämnet biologi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, genomföra systematiska undersökningar i biologi, och använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället. Centralt innehåll i årskurs 4–6 Temat ger dig som pedagog möjlighet att fokusera på följande moment i kursplanerna:
Fossila energikällor
Olja, kol och naturgas kallas fossila bränslen och består av organiskt material innehållande kol-, och väteföreningar, som lagrats in i bergrunden. De fossila bränslena olja och gas har sitt ursprung i små vattendjur och växter som dött och blivit liggande på bottnen av hav och insjöar. Så småningom har dessa organiska rester täckts av allt tjockare sedimentlager och därmed utsatts för ökande tryck och temperatur. Tillslut ombildas det organiska materialet till flytande och gasformiga kolväten, råolja och gas. Den olja vi använder idag bildades för mellan 50 och 500 miljoner år sedan. Kol bildas också i processer av omvandling av organiskt material under lång tid.
Studiematerial - Kompis med kroppen
Anmälan Klicka här för att anmäla din klass. Studiematerial Årskurs 2Arbetsbok och lärarhandledning åk 2, kopplat till Lgr 11 Smartboardmaterial Årskurs 5Arbetsbok och lärarhandledning åk 5, kopplat till Lgr 11
Faktablad för skolor
Faktablad om energi och klimat > Att vara energismartVad innebär det egentligen att vara energismart? Och vad är skillnaden mellan energieffektivisering, minskat energislöseri och energibesparing? > AvfallstrappanHär presenteras avfallstrappans fem nivåer: minimera, återanvända, återvinna utvinna energi och deponera. > EnergianvändningHur energi används i samhället och hemmen. > EnergikällorEn introduktion till förnybara och icke förnybara energikällor.
Barr och Pinne räddar världen: Allemansrätten
En man är ute i skogen med sin hund som springer fritt och skrämmer alla djuren. Mannen är i full färd med att bryta av en stor gren för att ge till hunden. Barr och Pinne rycker ut och hinner precis fram så att de kan hindra mannen från att bryta av grenen. Hage i kontrollrummet trycker på den magiska knappen och mannen somnar, men varken Barr eller Pinne vet så mycket om allemansrätt - eller vad de ska göra med hunden.
Språkutveckling och BFL lyfter mina NO-lektioner
Att tänka att lektionen ska fokusera på språkutveckling och innehålla inslag av bedömning för lärande har verkligen gett mig en helt ny arsenal av undervisningsmetoder. Att jag känner till genrepedagogik och Dylan Williams fem nyckelstrategier har hjälp mig att skapa lektionsaktiviteter som verkligen utmanar och utvecklar mina elever. Mina elever i åk 4 har nyligen planerat och genomfört ett odlingsförsök och det är nu dags för dem att skriva en rapport på försöket. För att få dem att förstå hur strukturen på en rapport kan se ut och vad som utmärker god kvalité genomförde vi idag följande aktiviteter: Dokumentation av undersökning elevexempel Som vi ofta gör använde vi oss av EPA/Think pair share och No hands up vilket gör alla elever aktiva och att många får komma till tals i helklass. Det blev en mycket bra lektion, fullt fokus på uppgiften och efteråt var det flera som tyckte att det hade varit jätteroligt.
Lektioner_5-6
Kursiv text finns bara i lärarens lektioner. Länkarna finns som adresser eller bilagor i utskriftsversionen av lärarens lektioner. Jorden drar till sig allt som finns i närheten. Det är jordens dragningskraft som håller oss kvar på jordytan.
Boken om naturvetenskap
Om all naturvetenskap skulle få plats i en 177 sidor tjock bok, hur skulle den boken se ut? Experiment i sammanhang För att roliga experiment även ska bli lärorika är det viktigt att placera dem i rätt sammanhang. Ett experiment om DNA är exempelvis genetik. Ett experiment om luft kan vara både kemi och geovetenskap, beroende på vilken utgångspunkt man väljer att ha.
Vindkraft
Ett vindkraftverk omvandlar vindens rörelse till elektrisk energi. Helst vill man bygga vindkraftparker där det blåser mycket. I Sverige finns de bästa platserna på Gotland, Öland, Västkusten och längs Skånes kust.
Energispanarfilmen, F-6
Falken och Rosa ger en introduktion till begrepp som energi, växthusgaser och klimatförändringar. Filmen kan användas när ni arbetar med övningen Vad är energi? för åk F-6.Röst: Olle Sarri Till Energifallets startsida
Related: