background preloader

Kunskapsförlaget.se

Kunskapsförlaget.se

Material för skola och förskola | Håll Sverige Rent Batteriskolan Batteriskolan är en webbportal med spännande pedagogiskt material och roliga uppdrag för elever i åk F-6. Materialen inspirerar till ett lustfyllt lärande om batterier, återvinning och miljöfrågor. Det ger också dina elever möjlighet att tillämpa matematik, svenska, bild, naturorienterande ämnen och hem- och konsumentkunskap på ett roligt sätt Gå till Batteriskolan (extern länk) Det stora Örnäventyret Med "Det stora Örnäventyret" lär ni er mer om allemansrätten på ett lekfullt och engagerande sätt genom värderingsövningar, aktiviteter och lekar. Ladda ner "Det stora Örnäventyret" (pdf) Mofflor och människor – en storyline om resurser Den pedagogiska metoden Storyline används för att lyfta fram frågor kring vad som är resurser och vad som är skräp. Ladda ner "Mofflor och människor - en storyline om konsumtion" (pdf) Blixtpatrullens äventyr Välkommen till ett material som vill inspirera till arbete med nedskräpning, återvinning, återanvändning och allemansrätt. Sälles skräpbok

Näringskedja by Evelina Hansson on Prezi CYKELCHOCKA SVERIGE! Lördagen den 6 september (v 36) uppmärksammas cykelns roll i staden och för klimatet av Naturskyddsföreningens lokala eldsjälar över hela landet, och självklart hakar vi på med vår grunskolesatsning, läromedlet Energifallet! Vi har förberett ett upplägg med övningar från Energifallet.se för att du och dina elever ska kunna arbeta med trafik, transport och lokal påverkan under veckan! Övningarna nedan kan spridas ut på 2-3 dagar och upplägget börjar i konkreta undersökningar och avslutas med att eleverna får reflektera över vad mer cykling kan betyda för miljön och hur man kan vara med och påverka för ett cykelvänligare samhälle. Den 6:e september kommer hela landet att bubbla av cykelverkstäder, tävlingar av olika slag, snack om bästa däcken, rutterna och politiken, klimatet och förutsättningarna för cykelns framfart i Sverige. Lycka till! Dag 1 - skolan: Vi undersöker del 2: från A till B.Inledningsuppgift. Dag 2-3 - samhället: Skapa publicitet – förändra världen! Inledningsuppgift.

www.wwf.se/naturvaktarna/source.php/1154000/del5.pdf Biologins metoder och arbetssätt Naturvetenskaplig kunskap grundas på iakttagelser och experiment. Resurserna i webbportalen fokuserar därför i första hand på praktiskt arbete. Grundläggande är att träna iakttagelseförmågan och att kunna beskriva iakttagelserna, det ger en bra grund för naturvetenskapligt arbete, men för eleverna i åk 4-6 tillkommer att de ska kunna planera, genomföra och utvärdera sitt arbete. Styrdokumenten visar en progression i metoder och arbetssätt genom grundskola och gymnasium och syftar till att elever ska förstå hur kunskap i naturvetenskap byggs upp. Kursplanen för naturorienterande ämnen, åk 1-3, Centralt innehåll ”Metoder och arbetssätt”: Enkla fältstudier och experiment. Resurserna nedan hör till det här området:

miljömål.se - den svenska miljömålsportalen - miljömål.se Puberteten Puberteten sätts igång av hormoner. Hormoner är ämnen som bildas i olika körtlar i kroppen. Hormonerna påverkar hur kroppen fungerar på många olika sätt. Till exempel styr de sömnen, blodtrycket, humöret och hur mycket vatten du har i kroppen. Det är också hormoner som bestämmer hur och när kroppen utvecklas. När du kommer i puberteten och hur du upplever den varierar mycket från person till person. Du kan inte själv styra om du kommer i puberteten tidigt eller sent. Hela puberteten brukar ta fem till sex år och under den tiden har alla olika takt. När du kommer ur puberteten har du vuxit färdigt på längden. Att vara i puberteten Du har kanske fått höra att puberteten är en jobbig period. Ibland kan det kännas som att det finns tankar och krav, till exempel på hur du ska vara och se ut. Om det känns jobbigt kan det vara bra att prata med någon. Vad händer i puberteten? Bröst För tjejer är det första tecknet på att du kommit i puberteten att brösten börjar växa. Hår på kroppen Underlivet Mens

Start - Stockholm Vatten Välkommen till Stockholm Vattens skolsajt I Stockholm har vi ett av världens bästa vatten. Få städer har ett så gott och rent dricksvatten som vi, och få renar sitt avloppsvatten så bra som vi. Men det finns fortfarande mycket att göra för miljön. Så hjälp oss och bli vår vattenvän! "Lätt att göra rätt - bli miljövän" Du som går i årskurs 3, 4 eller 5, eller som är lärare, i Stockholm och Huddinge är välkommen med din klass till Stockholm Vattens nya, kostnadsfria utställning ”Lätt att göra rätt – bli miljövän”! Detta är en webbplats från Stockholm Vatten AB.

Biologin och världsbilden Allt vi vet inom det biologiska kunskapsområdet bygger på forskares enträgna arbete för att förstå oss själva och vår omvärld. En kunskapstradition, som via omvägar och återvändsgränder bygger en väg mot framtiden. Att så mycket återstår att upptäcka är viktigt för eleverna att förstå! Det här avsnittet bygger vidare på elevernas kunskaper om arter och den variation mellan individer som de upptäcker genom att sortera och gruppera. Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.Olika kulturers beskrivningar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.Livets utveckling och organismers anpassning till olika livsmiljöer. Resurserna nedan hör till det här området:

Play Games energyPlay Games Coral Bleaching Meet the Greenhouse Gases! The Climate Time Machine CubeSat Builder: Build a NASA Spacecraft! Go With the Flow: An Ocean Currents Game Games Activities People Videos Mystery Skola | Sopor.nu Inom avfallsområdet finns många bra sajter och mycket bra och lärorikt undervisningsmaterial att ta del av. Det mesta kan beställas gratis från organisationer eller via din kommun. Här är några exempel: Sopskolan.se är ett skolmaterial för klass 7 till 9. Sajten byggs på efter hand. Idag kan du lära dig om farligt avfall, om materialåtervinning och om hur vi kan minska mängden avfall. Nordiska Ministerrådet tagit fram en lärarhandledning och ett elevhäfte om att förebygga avfall med många tips om hur vi kan se till att avfall från kläder, mat och elektronik inte uppkommer. Sorteringsspelet från Avfall Sverige testar dina kunskaper och snabbhet när det gäller att lägga rätt sopa på rätt plats. Sopspelet lär snabbt de lite yngre barnen att sortera rätt. Smartmedmat är en webbaserad läroplats för elever i årskurs 4-6, som handlar om mat, matavfall och hur man gör biogas på det. Batteriåtervinningens skolmaterial om batterier och återvinning kan beställas kostnadsfritt via deras hemsida.

Related: