background preloader

Skolarbetet blir ”på riktigt” när fler läser elevernas bloggar

Skolarbetet blir ”på riktigt” när fler läser elevernas bloggar
Dan Åkerlund – Det blir extra tydligt att multimodala texter och nya mottagare för elevers arbete inte går att studera som helt olika aspekter av textproduktion – de hör ihop, säger Dan Åkerlund. Läraren var inte mottagaren I studien har Dan Åkerlund undersökt hur elever i årskurserna 4-6 med hjälp av datorer och kameror skapat och kommunicerat så kallade multimodala texter – i det här fallet främst fotografier i kombination med skriven text. – När eleverna bloggade fanns det för många en tydlig mottagare som inte var läraren, både utanför klassrummet i form av vänner och föräldrar, men också de andra klasskamraterna. – Efter en tid så menade eleverna att bloggen också hade blivit ett ställe dit man gick för att se vad man sysslat med tidigare och för att se bilder från skogsutflykter och museibesök, ett slags portfolio och repetition. Uppfattades nästan inte som skolarbete Eleverna i studien hade även utbyte med elever i Tanzania via Skype. Bilden av mottagaren som genuint intresserad

Provocera och utmana! Det jag verkligen hade sett fram emot och längtat efter med FlipCon, var givetvis att få träffa och lyssna till Jon Bergmann och Aaron Sams. För er som inte vet vilka dessa två herrar är, så är det dessa båda som lade grunden till det som vi kallar ”Flippat Klassrum”. De har även skrivit de båda böckerna ”Flip your classroom”, som jag skrivit om här, samt deras senaste bok, ”Flipped learning” som ska bli sommarens lektyr i solstolen! På söndagen deltog jag och min rektor Wictoria i ett s.k Bootcamp, dvs en försmak inför konferensen som startade på tisdagen. När jag kliver in i rummet så står Jon och Aaron där och jag måste medge att jag blev trots allt lite starstruck ;) Om de var som jag tänkt mig? Jag fick även ”nöjet” att köra en morgonlöpning med Jon på tisdagen, en timmes löpning kl 06.15…Nåväl, vad gör man inte för att knyta kontakter, nätverka med andra flippade människor. Under FlipCon höll Jon och Aaron en oerhört inspirerande föreläsning. Fundera lite på det.

Exempel på utvecklingsarbeten läsåret 2013/14 Slutpresentationerna inom forskningscirkeln gjordes 2/6 vilket också utgjorde avslutningen på forskningscirkeln ”Litteracitet – Multimodalitet – Framgångsfaktorer”. Jag har skrivit om detta tidigare och nu är slutpresentationerna av alla utvecklingsarbetena genomförda. Deltagarna har arbetat parvis på sina skolor. Hela grundskolan är representerad från F-klass till årskurs 9. Utvecklingsarbetena kommer i nedanstående ordning. Skarpatorpsskolan: Har cirkelmodellen betydelse för faktatextskrivandet? Även om du är särskilt intresserad av ett speciellt arbete så vill jag understryka att alla är lika intressanta så ta chansen att se dem alla. Skarpatorpsskolan: Har cirkelmodellen betydelse för faktatextskrivandet?

Anne-Marie Körling Förändringsprocess I ett utvecklingsarbete eller i en förändringsprocess händer det saker med oss, var och en. Beroende på vad vi har med oss från tidigare erfarenheter och var vi befinner oss just nu tar vi in information och behandlar den på olika sätt. I måndags hade jag en miniföreläsning om hur man kan se på förändrings eller utvecklingsprocesser. Jag arbetar med skolutveckling och inför hösten jobbar vi med något som går under namnet Nya spår, så ämnet är högst aktuellt. Ibland är man nöjd med läget även om man inte har önskat läge eller de resultat men önskar. Ibland kan man hamna i Förnekelse och självcensur. Jag var inte ens villig att diskutera saken för jag tyckte det var det mest dummaste jag hade hört. Här i Förnekelse kan man vara en kort stund men även en längre tidsperiod för man behöver komma till insikt. När man väl börjar landa i Förvirring så upplever många KAOS med stora bokstäver. Att ta steget till Förnyelse och hitta inspiration kräver mod!

Related: