background preloader

Tio forskningsbaserade principer för lärares professionsutveckling – Helen Timperley

Tio forskningsbaserade principer för lärares professionsutveckling – Helen Timperley
Tio forskningsbaserade principer för lärares professionsutveckling – Helen Timperley FoU Skola har översatt och sammanfattat ett antal rapporter av internationellt erkända forskare inom det utbildningsvetenskapliga området och nu är den första publicerad. Sammanfattning av Helen Timperleys ”Teacher professional learning and development”. Klicka här för att ta del av ”Forskning i korthet 2013:1″ eller gå till Länksamlingen under rubriken ”Material” Det här inlägget postades i Senaste nytt, Skola på vetenskaplig grund och har märkts med etiketterna lärarprofession, timperley.

Helen Timperley: Lärares professionella lärande och utveckling Helen Timperley är professor vid universitetet i Aukland på Nya Zeeland. På väg hem från konferensen Stockholm Summit 2012 gjorde Timperley ett stopp i Malmö hos FoU Malmö-Utbildning. Helen Timperleys forskningsområde är främjandet och organiserandet av lärares professionella lärande och utveckling – i syfte att förbättra elevernas lärande och utveckling. Hos FoU Malmö-utbildning höll Timperley i två seminarier för skolledare och de lärare som har en nyckelfunktion när det gäller skolornas utvecklingsarbete i Malmös olika förvaltningar. Lärares kompetensutveckling lösningen för skolan? Timperley inleder med att lärares professionella utveckling ofta framhålls som ett universalmedel för att förbättra skolan. - Det finns tusentals studier och artiklar kring lärares kompetensutveckling – men effekten av kompetensutvecklingen i de flesta fall slutar just hos läraren, säger Timperley och fortsätter. Lärare behöver arbeta annorlunda! Vad gör skillnad för eleverna? Lärarens motivationsfaktor!

"Timperleys tankar har förändrat min organisation" Lydia Folke, rektor på It-gymnasiet i Västerås.I mars i år hölls ”Timperley-dagen” i Örebro. Ett nätverk av rektorer som träffats via bland annat sociala medier deltog. – Vi pratade mycket om hur man ska förverkliga Helen Timperleys idéer påen operativ nivå. Det här är mer än en metod, det är ett förhållningssätt, säger Lydia Folke, en av initiativtagarna som även är moderator för #rektorschatt. Vad tycker du är mest intressant i Helen Timperleys forskning ur ett skolledar-perspektiv? – Hon lyfter fram kraften i det gemensamma lärandet. Hur har det påverkat ditt arbete? – Det har förändrat både min och huvudmannens organisation. Har ni anlitat utomstående experter? – Ja, vi har hyrt in en specialpedagog som hjälpt till att kartlägga och analysera vilka områden vi behöver jobba med.

Related: