Kemi nästa: Plast
Plast är ett av vår tids vanligaste material - man kan till och med säga att vi lever i plaståldern. Men vad är egentligen plast? Vi får se hur en pantad PET-flaska återvinns och blir till en ny flaska.
Animated Science - Molekyler: Syre
Animerad kortfilm. Syre finns överallt. I luften och i kombinationer med en mängd andra ämnen. Två syreatomer i en syremolekyl funderar över tillvaron. Här kan du skapa egna klipp ur programmet
Luft
I luften finns det massor med gasmolekyler som flyger runt. Mest finns det av en gas som heter kväve. Nästan fyra femtedelar, 78 %, av luften består av kväve.
Kemi för grundskolan 4-6
Att göra det osynliga synligare Kemin ger oss kunskap om materien på en nivå, som kan förefalla ofattbart liten. Vi kan inte uppleva den direkt med våra sinnen. Trots det har denna kunskap försett oss t.ex. med kläder, läkemedel, rengöringsprodukter, elektroniska apparater m.m. Kemin har gett oss tillgång till en matproduktion, som räcker för hela jordklotets befolkning, tack vare konstgödsel och medel som hindrar skadeinsekter. Detta har inte skett helt oproblematiskt.
Kemilektioner för grundskolan - Tolv månadsteman- IKEM
Från och med hösten 2011 gäller nya kursplaner för grundskolan. Jämfört med tidigare är det nu tydligare vad barn ska lära sig när det gäller kemi och annan naturvetenskap. Barnen ska tillägna sig ett naturvetenskapliga arbetssätt. De ska kunna göra praktiska undersökningar, designa experiment som är rättvisa, ställa hypoteser et cetera. Kemilektionerna för grundskolan togs fram med anledning av att det år 2011 var Kemins år och är inspirerade av de teman som användes under kemiåret, teman som ville göra det tydligt att kemin finns överallt och att det inom de mest skilda samhällsfunktioner behövs kemisk kunskap. Huvudexperimenten i Kemilektioner för grundskolan är valda för att passa till årskurserna 4-6.
Matens kemi - undervisningsstöd
Matens kemi är ett förslag på hur ett arbetsområde inom kemi kan organiseras. Arbetsområdet har sin utgångspunkt i förmågan att använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle. Elevernas uppgift är att göra ett populärvetenskapligt uppslag om mat i en tidning för jämnåriga. Förmåga att kommunicera Den kommunikativa förmågan lyfts fram tydligt i kursplanen i kemi. En orsak är att kunnande i kemi bygger på att eleverna förstår vad andra människor menar och att de själva kan uttrycka sig i frågor som rör kemi.
Lär om vatten - lektioner och tävling - Svenskt Vatten
Som stöd till undervisningen om vatten erbjuder Mitt Vatten - Sveriges kommuner för rent vatten, ett roligt och inspirerande utbildningsmaterial, som består av faktakunskap, frågequiz, experiment. Inför Världsvattendagen 22 mars* 2015 kan klassen även vara med och tävla i Kretsloppstävlingen. Visste du att vi dricker samma vatten som dinosaurierna drack och som vikingarna seglade i? Det kommer inget nytt vatten.
Lab: Näringsämnen
Det finns några klassiska analysmetoder för att ta reda på om ett livsmedel innehåller ett visst näringsämne. Laborationsförslaget går inte att göra hemma. Du som är lärare måste först göra en riskbedömning. Tänk på att både syror och baser är frätande och att de flesta försök går bra att göra med låga koncentrationer på lösningarna. Exempel på användbara livsmedel är: Grädde Vit fisk och lax.
Vattnets kretslopp!
Vi jobbar för tillfället med vatten på no-lektionerna. Vi startade upp temat tillsammans hela år 1-3. Vi har sedan jobbat vidare själva i klassen och kommer på torsdag köra en temadag hela år 1-3 för att avsluta temat! Ett mycket lyckat och omtyckt upplägg för både oss lärare och elever!
Kemi
Under uppbyggnad. Kom snart tillbaka :)! Men om du vill kan du klicka på länkarna som finns nedan redan nu.
Lärarnas knep avslöjade smutsen
1 av 2 | Foto: Privat Ostarna två veckor efter experimentet där det går att se en tydlig skillnad. Marica Persson och Jennie Hagströms elever var slarviga med att tvätta händerna.
Farosymboler – kanske den enda varning du får! - Kemikalieinspektionen
Varje år inträffar det olycksfall som orsakas på grund av felaktig hantering av kemiska produkter. De flesta olycksfallen hade säkert kunnat undvikas om vi som konsumenter tagit till oss den information som finns på produkterna – farosymbolerna och varningstexterna. Gör vårt quiz och se vår kortfilm för att lära dig mer. Trots att de nuvarande orangefärgade symbolerna har funnits i årtionden, verkar det som att vi som konsumenter inte alltid bryr oss tillräckligt mycket om denna avgörande information. Just nu står vi inför stora förändringar genom att farosymbolerna kommer att få ett helt nytt utseende men ändå betyda samma sak. Poängen med de nya symbolerna är att de kommer att se likadana ut i alla länder i världen.
Hur du gör jättesåpbubblor - klokagubben.se
Några grundläggande tips och recept. Använd gärna mjukt vatten som t.ex. regnvatten. Det går att göra såpbubblor med bara diskmedel och vatten. Diskmedel gör att ytspänningen minskar och socker och glycerol gör att vattnet blir segare. Man kan också experimentera med att tillsätta en gnutta klister till blandningen som t.ex. tapetklister. Blanda alla ingredienser försiktigt så att blandningen inte löddrar.
NTA - Matens kemi
Biologi Syfte Genom undervisningen i ämnet biologi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, genomföra systematiska undersökningar i biologi, och använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.