Förskoleklass
Att utveckla språklig medvetenhet är viktigt under förskoleklassåret. Genom medveten, regelbunden träning av språklekar blir förskoleklasseleverna språkligt medvetna – främst fonemiskt. De lär sig att särskilja ljud i ord, vilket oftast är en direkt förutsättning för att sedan kunna lära sig läsa. Det handlar alltså om att förbereda den tekniska sidan av läsning, att koda av skrivna ord. Men svenskämnet inrymmer ju mer än så. • förstå vad man läser • förstå ord och begrepp • sätta läsningen i ett sammanhang: förstå att det finns olika slags texter • något om berättelsestruktur (dvs. hur texter byggs upp med en början, något som händer och ett slut). Att utveckla dessa kompetenser är också viktigt under förskoleklassåret. För lite yngre elever kan det vara svårt att förstå kopplingen mellan läsfixarna och texten.
Texter
Texter Till projektet och studiehandledningen bidrar en mängd förlag och deras författare och illustratörer med övningstexter. Dessa får användas inom ramen för projektet, men de får inte publiceras i andra sammanhang, till exempel läggas upp på bloggar eller på andra hemsidor. Arbetsblad Till många planeringar finns arbetsblad. Det finns också läsloggar, diagram och annan användbar dokumentation. Ljudfiler Inläsningstjänst har gjort ett fantastiskt arbete och läst in alla texter. Modellektioner Det finns ett antal modellektioner för både 1-3 och 4-6 där du får tips om hur du kan bearbeta texten med eleverna och introducera strategierna. Filmer Föreläsningar, filmen om läsfixarna och UR:s filmer om lässtrategier hittar du här: Filmer och föreläsningar Läsloggar, grafiska modeller, översikter, diplom, bokmärken m.m. Förskoleklass Årskurs 1 Årskurs 2 Årskurs 3 Årskurs 4 Årskurs 5 Årskurs 6
Teckenspråksalfabete
Läsloggar och övrigt material åk 1-3
Använd de bilagda läsloggsdokumenten – läslogg- för att dokumentera arbetet med läsförståelsestrategier varje lektion eller någon gång i veckan. Hur ofta du använder läsloggen måste styras av tidsåtgången . Syftet med läsloggen är att befästa hur läsförståelsestrategierna används, men dokumentationen får inte bli ett syfte i sig. Läslogg Stjärnläsaren fungerar utmärkt att använda på alla texter för att ge eleverna ett stöd i hur de ska använda strategierna (använd gärna Stjärnläsaren fakta för poesi).
Related:
Related: