background preloader

2_lattlast_RKL_webb.pdf

2_lattlast_RKL_webb.pdf

Studiematerial Det pedagogiska materialet är indelat i två olika nivåer: grundläggande och fördjupande. Materialet är gratis, kan beställas i klassuppsättningar och hålls ständigt aktuellt. Allt tryckt material finns också som pdf och kan laddas ner för eget bruk. Till materialet finns frågor och övningar. Grundläggande Riksdagen en kort vägledning handlar om riksdagens roll i samhället. Seriehäften Tecknade serier om hur man kan påverka politiska beslut, demokrati och om samhällets inkomster och utgifter.Beställ eller ladda ned seriehäften Webbspelet Rixdax Rixdax är ett webbspel som ger eleverna grundläggande kunskaper om riksdagens arbete och möjlighet att testa vad de kan. Fördjupning Vi erbjuder fyra studiehäften som fördjupar kunskaperna om riksdagen. Därför demokrati Demokrati handlar om alla människors lika värde och rättigheter och om möjligheten att vara med och bestämma. Sveriges fyra grundlagar För att ett samhälle ska fungera behövs det spelregler. Arbetet i kammare och utskott

Demokrati I Sverige finns rättigheterna angivna i vår grundlag. Där står det att all offentlig makt utgår från folket och att riksdagen är folkets främsta företrädare. Riksdagen är på så sätt en mycket viktig del i den svenska demokratin. Vart fjärde år är det val till riksdagen och då ska medborgarna utse 349 riksdagsledamöter. Beslut som påverkar alla Riksdagen fattar beslut som påverkar hela samhället. Riksdagens arbete präglas av dess historia. Olika maktcentrum Demokratin brukar i första hand beskrivas ur väljarnas och de folkvaldas perspektiv. Exempel på andra starka maktfaktorer är den så kallade marknaden, massmedierna och domstolarna. Marknaden påverkar landets ekonomi. Även medierna är med och styr samhällsutvecklingen genom att påverka opinionen, förmedla nyheter och informera. Den dömande makten utövas av fristående domstolar. Kungen är statschef Den högsta företrädaren för ett land kallas för statschef. Som statschef öppnar kungen varje höst riksdagens riksmöte.

val Lärarhandledning Rixdax Rixdax är utformat som ett virtuellt brädspel med frågor om riksdagens arbete och om de olika delarna i beslutsprocessen. Under spelets gång ställs spelaren inför händelser och dilemman som inte kan påverkas. Den som spelar är en ledamot som färdas genom riksdagens beslutsprocess från början till slut. Spelet tar ungefär 20 minuter från början till slut. Syfte Rixdax riktar sig främst till elever i årskurs 7-9 och gymnasieskolan. Rixdax syftar till att: öka elevens kunskaper om riksdagen och riksdagens beslutsprocessöka elevens intresse för riksdagens arbeteöka elevens förståelse för hur den svenska demokratin fungerarge eleven en upplevelse av riksdagens arbete Användarguide Spelet är frågebaserat och spelas enskilt. Varje spelare samlar poäng. Spelmomenten Spelet är indelat i fem delar. Spelaren kan möta följande situationer: Faktafrågor (blå steg på spelplanen): Varje fråga har tre svarsalternativ. Kopplingar till styrdokumenten Samhällskunskap i årskurs 7-9 Samhällskunskap 1a1

kommun - Förskoleklass Björken - Demokrativeckan Vad betyder demokrati? Hur går ett val till? Vem får rösta? Vad får man vara med och bestämma om? I Björkens förskoleklass på Björktorpsskolan har vi fördjupat oss under demokrativeckan i begreppet demokrati och vad det står för. Tillsammans med eleverna genomförde vi ett val. ”Valet” låg sen till grund för samtal om var, hur, vilka och varför vuxna röstar. Nedan följer bilddokumentation över demokratiarbetet: 1. 2. 3. 4. 8 olika valsedlar (lekar) att välja på: 5. 6. 7. 8. 9. 10. Det har varit en fantastisk vecka med mycket givande samtal. Demokrati finns med i både skollagen och läroplanen LGR11 och vår förhoppning är att vi med denna temavecka har sått ett frö och lagt en grund för fortsatt arbete och fördjupning inom begreppet demokrati.

Rixdax - Ett lärspel - 2005 / Sveriges Riksdag / Tidigare projekt / Kunder - Paregos Rixdax är ett spel som ger dig inblick i riksdagens arbete. Du är ledamot i riksdagen och kommer att gå igenom riksdagens beslutsprocess från början till slut. Spelet är utformat som ett digitalt brädspel och består av fem steg med koppling till beslutsprocessen. Våren 2005 lanserade Sveriges Riksdag lärospelet Rixdax. Det är fortfarande populärt och används i undervisningssyfte runtom i landets högstadieskolor. Taggar: Lärspel , Flash , Illustration , Pedagogik , Spel , Ljud Dröm om demokrati: Att rösta Hur går ett val till i Sverige och i vilka val kan medborgarna rösta? Vi går igenom vilka beslut som fattas i riksdagen, kommunerna och landstingen samt i EU. Begreppet representativ demokrati förklaras och vi åskådliggör hur platserna i riksdagen fördelas efter valresultatet. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) berättar om hur en regering bildas och vad den ansvarar för och statsvetaren Jenny Madestam berättar om hur viktigt det är att rösta. EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) pratar om vikten av att samarbeta i Europa och Hanif Bali (M), Roza Güclu Hedin (S), Maria Ferm (MP) som alla sitter i riksdagen berättar om hur deras arbete går till och varför de valt att engagera sig politiskt. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac.

Politiska Partier

Related: