background preloader

Pedagogiskt paket kring källkritik

Pedagogiskt paket kring källkritik
Källkritik intar en central plats när det gäller att kunna förhålla sig till sin omvärld. Extra viktiga är förmågorna att kritiskt kunna granska budskap, avsändare och kontext under ett valår. Här ger vi tips på pedagogiskt material som hjälper dig som lärare att stärka dina elevers källkritiska förmågor och kunskap om förutsättningarna för vår demokrati. MIK-rummets faktatext Källkritik. Kompletterat med reflektionsfrågor, lektionstips och fördjupningsmaterial. UR:s temasajt Källkritik – genomskåda mediebruset.

Digitala verktyg och om att lyfta diskussionen från vad till hur En gång i tiden så räckte det att sätta sig ner och lyssna på en enda människa för att kunna ta del av hela världens samlade kunskap. År senare kunde man samla allt som var värt att veta i ett bibliotek i Alexandria. Vi byggde skolhus för att våra barn under några år av sina liv skulle kunna ta del av det som var värt att veta. Idag räcker inte det till. För att vi ska kunna fullgöra vårt uppdrag i skolan så kräver det tillgång till digitala verktyg. Jag ser problematiken så här: Även om varje pedagog får en egen laptop och fastän skolor satsar på 1:1 så är det ingen garanti för att de digitala verktygen överhuvudtaget används eller att de gör det på ett adekvat sätt. Det spelar ingen roll hur många datorer eller smartboards som finns på en skola om inte pedagogerna som arbetar där har förmågan att använda de digitala redskapen i sin undervisning på ett vettigt sätt! Att använda digitala verktyg är inget som de flesta elever kan från början. /Karin Brånebäck, klasslärare & IKT-pedagog.

Konsten att visa film lagligt i skolan Institutionella rättigheter på flera sätt Många skolor har tillgång till ett urval av olika filmer via en AV/Mediecentral som också kan förmedla program från Utbildningsradion. Det går också att hyra eller köpa film direkt från de bolag som distribuerar film med institutionella rättigheter. Det finns ett brett utbud av spelfilmer och dokumentärfilmer hos Swedish Film och FilmCentrum. När det gäller användning av tv-program kan organisationen Copyswede erbjuda olika typer av avtal till dem som vill använda vissa radio- och tv-program i sin undervisningsverksamhet. Det finns också möjlighet att kontakta den lokala biografägaren och beställa en sluten visning av en film på biograf. Svenska Filminstitutet publicerar diskussionshandledningar till många filmer, så kallade filmhandledningar, som kan vara till hjälp att fördjupa samtal efter filmvisningen. Swedish Film Licens - en ny typ av avtal Sedan våren 2008 finns det ytterligare en möjlighet, en ny typ av avtal. Kritik från konkurrenter Fakta

Explain Everything™ Interactive Whiteboard

Related: