background preloader

Idébanken

Idébanken
Related:  skolafrokencina

Vad har hänt med elevens inre driv? »Kan barnen säga nej om de inte vill? Hur tvingar man dom?« »Lita aldrig på Pisa, gammalt lärarrumsordspråk.« Föräldrakonversationen på Facebook i mitten av februari illustrerar frågan: Hur får man en tonåring att vilja göra sitt bästa på ett prov där eleven inte ens får veta sin individuella poäng? Just nu är det dags igen. Det väcker den större frågan om ungas motivation över huvud taget, i och utanför skolan. Hanna Eklöf forskar om provmotivation vid Institutionen för tillämpad utbildnings­vetenskap vid Umeå universitet. — I intervjuer svarar en del elever att de alltid försöker göra sitt bästa, även när det inte påverkar deras betyg. — Den senare gruppen blir större med ökande ålder och provvana, säger hon. I en av sina studier har hon jämfört gymnasieelever i Sverige, Norge och Slovenien som deltog i matematiktestet i Timss Advanced 2008. Bara 32 procent av svenskarna svarade att de arbetat med alla frågor och fortsatt även när uppgiften verkat svår. Plikt och ansvar då?

Vårt välkomstbrev till ettagluttarna | Ugglornas näste På uppropet fick alla barnen ett paket från oss, en sk goodiebag…här ser ni delar av innehållet. Brevet som följde kommer här: Välkommen till klass 1 Vi är så glada att Du är här Här får du en liten goodiebag för att kunna starta igång läråret 13/14 på bästa sätt! Ett sudd för att påminna dig om att alla gör misstag men att det är av misstagen vi lär oss. Stickersen talar om att vi håller ihop. Pusselbiten vill visa hur bra vi alla passar ihop och att alla bitar behövs för att vi ska vara som bäst! Bokmärket talar om att du alltid har en plats, om du känner dig ledsen en dag hittar vi tillsammans en plats för dig att vara på. Smartiesen talar om hur klok vi tycker att Du är, jobba hårt och gör ditt bästa och satsa på att sikta högt. Pennan vill visa hur mycket vi ska jobba och lära oss tillsammans. Stjärnan, symboliserar just Dig, för oss är du en stjärna som ska lysa upp varje dag…tänk vilken explosion vi kommer få tillsammans av alla fantastiska stjärnor varje dag! Välkommen till oss

Classroom Posters & Charts It would be completely senseless not download this beautiful classroom poster of th five senses including sight, smell, touch, hearing and taste. Oh and by the way it is completely free. Click here to download it. *Please note all of our posters are originally designed using high resolution images and fonts at A3 paper size. Be aware it will be automatically resized to your default paper size when using Adobe Acrobat Reader without any loss of quality. If you would like to print these documents at larger sizes you can read the Adobe Resize & Scaling FAQ here. We recommend laminating them for best results. Finally if you would like to purchase a completely editable version of this document to alter without any restrictions you can purchase it for $10.00 simply by emailing us.

John Hatties TED-talk igår: ”Why are so many of our teachers and schools so successful?” Nov17 Jag hade nöjet att tillbringa lördagen i Norrköping för att ta del av bland andra John Hatties föredrag. Först vill jag ge en eloge till gänget som står bakom alla TEDx-events i Norrköping, välordnat och vilken grej att få dig John Hattie himself! Vad sa då Hattie? Hans föredrag hade rubriken: “Why are so many of our teachers and schools so successful?”. En frisk fläkt i en tid då skolan mest granskas utifrån ett felsökarperspektiv. Vad är det för något som ger effektstorlekar på över 0.40 då? Tillbaka till de framgångsrika lärarna och skolorna. Lärare som tillsammans utvärderar effekten av den egna undervisningen når 0.93 i effektstorlek. Hattie avrundade med att understryka vikten av tillit som en grund för att acceptera försök och se misslyckanden som möjligheter.

Grit = SISU = Uthållighet = Framgång - Kvartssamtal.se Filmen och övningen som eleverna gör i denna video är inte särskilt märkvärdigt. Det är många lärare i Sverige som jobbar med elevernas sociala utveckling. Om det är något som är nytt är det att forskningen tycks poängtera ”grit” eller ”sisus” betydelse för att lyckas i skolan och i livet. När jag (John) möter elever brukar jag säga till dem att skolan är ett uthållighetsprov mera än ett intelligensprov. Häng med på lektionerna. Gör läxorna. I detta exempel får eleverna intervjua en äldre person som har lyckats nå mål trots hinder och svårigheter. Syftet är att få igång tankar och en diskussion om uthållighetens betydelse. Håller ni med om sisus betydelse för att lyckas i skolan och i livet? Berätta gärna om ett exempel på din egen uthållighet och engagemang som var grunden till en framgång. Ge exempel på aktiviteter för att träna eleverna i just ”sisu”.

Vill du inte klippa i boken? - Bonusmaterial - Föräldrar - Majema <div class="global-site-notice noscript"><div class="notice-inner"><p><strong>JavaScript seems to be disabled in your browser.</strong><br />You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website. </p></div></div> Konversationskorten Läsloppan Crazy dinner tombola MyFonts: Fonts for Print, Products & Screens Undervisning inte skolans huvuduppgift menar forskare Hattie framhåller vikten av att analysera effekterna av lärarens egen undervisning och att skapa ett tillitsfullt lärandeklimat. Läraren måste också ha en klar bild av vad eleven ska lära sig under en lektion och veta hur väl varje elev har lyckats med att uppnå målen, så kallade framgångskriterier. För att kunna skapa en brygga mellan elevers förkunskaper och de förväntade lärandemål som står i undervisningens fokus måste läraren känna till elevers förkunskaper. Läraren måste också ha kännedom om elevers lärandeförmågor, kognition, motivation, språkfärdigheter, erfarenheter osv. Synliggjorda lärandemål underlättar måluppfyllelse Ju mer eleverna kan om lärandemålen och vägen till framgång desto mer kommer de att engagera sig i skolan, understryker Hattie. Att nå personligt satta mål ökar självförtroendet Att få eleverna att sätta upp personliga mål är enligt Hattie en svår uppgift. Relationell tilltro möjliggör elevers inre motivation Dialog, inte monolog Text: Vanja Lozic

Related: