I stormens öga | Lyssna.nu I stormens öga är ett interaktivt klassrumsspel om barnkonventionen för årskurs 4-7. Det här är ett spännande skolmaterial om barns rättigheter och om barns situation världen över. Syftet är att få barn intresserade av barnkonventionen och vilken roll rättigheter spelar i våra liv. I stormens öga riktar sig till lärarledda grupper om minst 12 elever. Handlingen går ut på att en stor grupp barn i olika åldrar blir strandsatta på en öde ö, där de ska försöka överleva tills de upptäcks och kan återvända hem. Ladda ner materialet här. Materialet är producerat av UNICEF Sverige.
Vara vänner: Bella säger ifrån Snälla Bella säger aldrig ifrån och hamnar aldrig i bråk. Men hon mår dåligt när hennes kompis Wilma retar klasskamraten Oscar för hans röda hår. Wilma kallar Oscar för "Rödluvan" och säger att det bara är på skoj, men Bella ser att Oscar inte tycker att det är roligt. När klassen har julpyssel går Wilmas skämt för långt. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)
.facebook 1423692497418 Kompisvecka Att skapa gruppdynamik är vårt ansvar dock kan det ibland kännas som ett omöjligt uppdrag. En grupp pendlar mellan olika tillstånd och faser. Inte sällan måste vi börja om och gå tillbaks, hitta nya verktyg och metoder. Det innebär att vi som pedagoger behöver arbeta med gruppen och vara lyhörda, först då kan vi börja främja, förebygga och hitta framgångsfaktorer. Där sitter de, 20 fantastiska personligheter, var och en beundransvärda på sitt sätt. Vi arbetar dagligen med främjande aktiviteter för att stärka gruppen, för att alla ska trivas, alla ska känna sig sedda och viktiga. Förutom det egna arbetet i klassrummet eller på fritidshemmet så är vi pedagoger beroende av mer stöd. En aktivitet som vi har för att lyfta gruppen är kompisvecka. Här är förslag på aktiviteter för en kompisvecka Dagens kompisar Varje dag utnämns två elever till veckans kompisar. Skylten finns här Vänskapsbingo Alla kan något, alla tycker något och alla har något. Du kan ladda ner vänskapsbingot här Rädda ägget!
Vi jobbar mot våra sociala mål. | Malins PPlugg Nu har vi dragit igång ett tema kring våra sociala mål. Se tidigare inlägg angående förarbetet med den sociala PPn. Idag har vi tittat på film, Ugglan och kompisproblemet om att säga förlåt på riktigt, och utifrån den fick vi visdomsord till oss. ”Att säga förlåt på riktigt, det är faktiskt jätteviktigt. ” Vi pratar i klassen kring detta och om målen som vi ska jobba mot. Vi diskuterar kring hur man ska göra om något händer på skolgården som man inte tycker är ok. Barnen får ett eget ”uggle-problem” att lösa. Mobbning, näthat och taskiga kommentarer Syfte Uppmärksamma hur snälla och elaka kommentarer i verkligheten och på nätet påverkar. Eleverna funderar på hur de själva kommenterar andra och vad man kan göra istället för att sprida (nät)hat. Läraren reflekterar Jag kan rekommendera er att läsa Mitt barn på nätet av @mariadufva. Metod Upplägget genomfördes under två lektioner med (lunch)rast emellan. Efter lunch läste jag upp de taskiga kommentarerna först och vi hade många bra samtal om detta och om näthat, mobbing och att kommentarer man läser kan sitta kvar längre än de man hör. Jag delade äpplena itu. Bilder som visar undervisningsförloppet Eleverna fick därefter skriva och rita sina tankar efter de samtal vi haft. LGR 11 Förmåga (kopplingar till svenska) Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Centralt innehåll Språkbruk samt möjligheter och risker vid egen kommunikation i digitala medier. Kunskapskrav Eleven kan skriva enkla texter med läslig handstil och på dator.
SE FILMEN: Mobbningsfilmen som gör succé på Youtube NyheterPublicerad 21:30, 27 aug 2015 I våras skrev Vallentuna Nyheter om en filminspelning på Bällstabergsskolan. Nu har filmen släppts – och blivit en succé. – Det är häftigt att vibidragit till att det pratas så mycket mobbning. När han var hos TV 4 fick han omdömet ”för djävla bra” och ”en stark film” av tv-journalisterna. Vallentuna Nyheter kan inte annat än hålla med – det är en hemskt tragisk och samtidigt upplyftande film. – Jag är väldigt nöjd med filmen, med helheten, talet och texten tillsammans med bild och musik. Eleverna tagna Han har fått in hundratals kommentarer. Just nu mobbas 60 000 barn enligt organisationen Friends. – Därför känns det viktigt att filmen når ut. Filmen är ett ideellt projekt. – Jag är inte intresserad av pengar för filmen, jag vill bara att folk ska sluta mobba.
Lilla Chilla - folkhalsan.fi Vi vill hjälpa barn att slappna av och varva ner. Det kan hjälpa dem att öka koncentrationsförmågan, samarbetsviljan och självkänslan. Barn mår bra av att chilla, därför har vi skapat övningar, sagor och tips du som vuxen kan använda dig av i din barngrupp. Vårt material kallar vi Lilla Chilla och målgruppen är barn i daghemsåldern. Det händer mycket i barngruppen och hos varje individ när barn lär sig att slappna av. Ökar självkänslan Att lära sig hur man kan varva ner stärker förmågan till självkontroll och kan förebygga mobbning. Vårt material består av ett häfte med övningar, tips, sagor och rörelser, tre affischer med illustrerade rörelser och en cd-skiva med avslappningsövningar med berättarröst (de finns här). I häftet finns två beröringssagor som kan användas för att öka barnens kroppskännedom och två massageövningar i form av saga och sång. Komma till ro Övningarna kan användas om och om igen. Katten Chilla Katten Chilla är en vetedyna som kan värmas upp.