background preloader

Databävern: Välkommen till IT-tävlingen Bebras

Databävern: Välkommen till IT-tävlingen Bebras
Related:  Pedagogens matte

Matteklubben Tänkarna - Mattebloggen Matteklubben Tänkarna är en klubb för matteintresserade barn i åk 1-6. Vi har aktiva klubbar i Stockholm och Lund och nu håller vi på att starta upp en klubb i Västerås. Träffarna finns till för barn som vill utveckla sitt matematiska tänkande genom utmaningar samt vill träffa likasinnade. Den matten som tas upp på träffarna ligger oftast utanför skolprogrammet och fokuset ligger istället på att utveckla problemlösnings- och resonemangsförmågan. Träffarna sker 1-2 gånger i månaden och det kostar cirka 150 kr/gång per barn att gå. Vill ni börja på Matteklubben Tänkarna i Västerås? Lämna ett intresseanmälan för ditt barn. Träffarna i Västerås leds av Samia Talbi. Ett av Samias projekt är Matematikverkstaden för föräldrar och barn, som sker i samarbete med ABF. Vill ni börja på Matteklubben Tänkarna i Lund? Du gör intresseanmälan för att delta i Matteklubben Tänkarna i Lund genom att fylla i anmälningsformuläret. Jag bjuder in er via mail när det finns plats! Hur går lektionerna till?

Snilleblixtarna i Sverige Lustfylld huvudräkning Genom denna mycket enkla metod, som ni själv enkelt kan göra fler uppgifter till era elever beroende på ålder och ämnesinnehåll. De uppgifter som finns ska ses som inspiration till hur liknande uppgifter kan utformas och på vilket sätt de kan varieras beroende på om det är beräkningarna som är i fokus eller om ni vill träna på matematisk terminologi. Visst är det bra om båda kan göras samtidigt men kanske kan det finnas behov att träna på dem separat för att så småningom komma till övningar där båda görs tillsammans. Detta är en enkel övning som tränar huvudräkning och matematiskt språk. Den kan med fördel användas som gemensam lektionsstart, som kortare övning om du som lärare känner att energin i klassen gått ner eller som en gemensam rolig avslutning på lektionen. Eleverna lägger ifrån sig pennor och miniräknare. Vi brukar göra en variant som vi kallar lätt där vi använder vardagsspråk som lägga till, dela, ta bort och så vidare.

FIRST LEGO League Scandinavia - Forside Truls Matte och NO Man måste kunna skriva och säga tal på högstadiet - det är mycket viktigt! Upp till 1000 behöver man kunna på de lägre årskurserna. Alla uppgifterna kan vara bra för de som lär sig svenska som andra språk. När man håller på med matematik, så använder man nästan alltid bara siffror och skriver inte ut talen med bokstäver. Det är dock viktigt att kunna säga/läsa upp talen. Därför är ska man lära sig skriva talen med bokstäver. När man skriver en check eller annat bankpapper, så skriver man oftast talet både med siffror och med bokstäver för att minska risken för misstag och bedrägerier. I Svenska Skrivregler (Svenska Språknämnden, 1991, s83) rekommenderar de att man ska ha mellanrum mellan orden tusen, miljon, miljard och biljon, men skriver ihop de andra orden, t ex ett tusen trehundrafem. Om man söker på språkregler på internet kan man finna många olika rekommendationer på när man ska och inte ska skriva ihop.

Startsida - Next Up Modern formativ bedömning i matteundervisningen « Erefalks lyckliga lärarliv Hur effektiviserar vi lektionerna, förbättrar vi våra elevers kunskaper, gör lektionerna mer lustfyllda och höjer måluppfyllelsen, utan att för den skull tillsätta mer resurser? Låt mig förklara! 1.Dagens kom igång Jag inleder varje lektion med att skriva upp på tavlan vilka verktyg eleverna behöver för den aktuella lektionen, samtidigt visar jag på Smartboarden dagens kom igång-uppgift. Syftet är dels att snabbt få eleverna att hämta och komma igång med lektionen, dels att den ska ge ett hum om vad dagens lektion handlar om. När tiden är klar låter jag eleverna diskutera uppgiften med sin pratkompis. 2. Nästa steg är att förtydliga syftet med lektionen. 3. Efter drygt halva lektionen gör jag en check-point. Dessa redovisas sedan via dokumentkameran på Smartboarden. Målsättningen för mig som lärare är ju inte att ge relativa betyg på deras uppgifter utan att ge dem verktygen för hur de ska nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling. 4. Än en gång arbetar vi efter EPA-modellen. 5.

Årskurs 4-6 - Media Smart Media Smart för mellanstadiet består av sju lektioner som syftar till att ge eleverna både en introduktion till reklam, men även fördjupa sig inom områden som etisk reklam, sociala medier och lagar och regler. I ett antal enkla och roliga övningar får eleverna lära sig om reklam och källkritik och för att reflektera över hur de själva påverkas av olika budskap. Du som lärare kan använda hela eller delar av materialet. Varje lektion är fristående och du kan arbeta med dem i den ordning som passar er bäst. För att komma åt lektionerna behöver du bara skapa ett konto. Till de flesta lektioner finns ett eller flera reklamexempel. Till vissa lektioner finns även övningsuppgifter för eleverna att göra enskilt eller i grupp. När ni avslutat alla lektioner kan ni vara med i Media Smarts egen reklamtävling, Media Genier. Lycka till! Skolan har i uppdrag att överföra grundläggande värden och främja elevernas lärande för att därigenom förbereda dem för att leva och verka i samhället.

Kunskapsmatrisen

Related: