#visombärenförmåga
Att arbeta med förmågorna i åk 4. I dag startade jag upp arbetet med förmågorna i 4C – med målet att levandegöra läroplanen. I handen höll jag Lgr11 och min lilla plastficka var tom. Först berättade jag vad en läroplan är och vad den betyder för mig. Att kunna välja mellan olika strategier. - Det är som man tänker, som till exempel huvudräkning. – Tiokamraterna är en strategi. Sen lekte vi ”60-sekundersleken” och diskuterade olika strategier. ”60-sekundersleken” går ut på att jag startar klockan och sedan ska var och en räcka upp handen när de tror att det har gått 60 sekunder. En pojke berättade hur han blundade och nickade.
”Från kass till vass” | TheBig6 | #visombärenförmåga
Förmågorna *från kass till vass*”Var är jag nu och vad blir nästa steg?””Vad kan jag nu och vad ska jag bli bättre på?” Vi arbetar med förmågorna i ena handen och innehållet eller kunskapsområdet i den andra. Förståelse Först tolkar vi förmågan tillsammans i grupp. Utveckling och Bedömning för lärande När vi har tolkat förmågan får eleverna möjlighet att öva, eller testa sin förmåga. Sedan arbetar vi vidare med riktningen, rörelsen, och tänker formativt. Ex. -”Jag är ganska bra på att söka information från olika källor. Kunskapsområde + förmåga Nu kan vi koppla ihop förmågan/förmågorna med det aktuella kunskapsområdet. Exempel:Mål: Att kunna söka information om ett valfritt ämne, ex. leoparder, från minst tre olika källor. HejaMig! Varenda unge som är i skolan hela dagarna och gör sitt bästa är värd en ”HejaMig!” Fortsättning Förståelse för förmågan är grunden för utvecklingen. ”Att muntligt kunna motivera en åsikt”
FlippadSO
Screenshot_2014-04-12-20-31-49
The Big 5 material | Fröken Ann
Vill du arbete med TB5? Här kommer lite material som jag skapat och som du kan ta del av om du vill: procedurformagaPlanschV4 begreppsligformagaPlanschV4 kommunikativPlanschV4 MetakognitivPlanschV4 analysformagaPlanschV4 Planscherna nedan är designade med utgångspunkt i en plansch som Pedagogiska Magasinet gjorde. TheBig5PlanschPMv2 Bilderna ovan finns i detta dokument: TheBig5DjurenKonturerMtext TheBig5DjurenKonturer Bilder på djuren, som jag själv fotograferat och som ni får använda och sprida i enlighet med licensieringen nedan: TheBig5Djuren TheBig5DjurenEnskilda Planeringsstöd med kunskapskraven för 1-3 samt TB5-förmågorna: PlaneringsstodVt2013 (Kunskapskraven i dessa dokument är skapade med bas i infometors kunskapskrav på förenklad svenska, i deras magasin HEJA, med vissa förändringar som jag tillsammans med några kollegor gjort.) Alla verk på denna sida, som det står att jag har skapat, går under denna licensiering:
Fem förmågor i fokus
Enligt läroplanen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att analysera och argumentera, reflektera och jämföra. I Lgr 11 finns det 71 övergripande mål. Göran Svanelid, universitetslektor och före detta lärarutbildare, ville hjälpa lärare att fokusera på det som är viktigt. – Det är de här förmågorna som ska utvecklas under lektionstiden och sedan bedömas. SO-läraren Ida Sohlberg blev såld när hon mötte konceptet. – Vi har gått igenom konceptet på föräldramöten, har med det i blanketten som elever och föräldrar skriver inför utvecklingssamtalet och när vi skriver IUP följer de fem förmågorna med som en röd tråd i alla ämnen. Ida Sohlberg inleder varje lektion med att redovisa vilka förmågor de ska arbeta med. – Oftast får jag in åtminstone fyra förmågor. Ett tydligt fokus på fem förmågor har också lett till att Ida Sohlberg känner sig tryggare i att hon gör rätt saker i undervisningen.
Förmågor
Efter att ha skrivit om mina förmågetrappor, som jag använt tidigare med mina elever, på Instagram var det fler som ville ta del av dem. För att få alla, hittills delade, på samma ställe har jag nu lagt dem i detta inlägg. Klicka på bilden så får du upp dem i pdf. Om du vill veta mer om hur jag startade med mina elever för sex år sedan hittar du det vi jobbat med här (Där hittar du även samma trappor som i detta inlägg men då ligger de en och en). Under en lång period när man pratat om The Big 5 och förmågorna så har det varit mycket kopplingar till djuren. Vi började väldigt snart att lägga till de värdegrundande förmågorna så de finns också med som en förmågeskylt. När jag började använda mina förmågeskyltar för över ett år sedan så hade jag faktiskt inte djuren på utan helt andra bilder som jag tyckte kunde passa till. För er som vill använda er av skyltarna med andra bilder än djuren eller de helt utan bilder finns de nu så ni kan ladda ner.
Related:
Related: