Kunskapsbanken, Grekisk mytologi - Unga Fakta Grekisk mytologi Vår målsättning och syftet med Kunskapsbanken är att tillhandahålla bra, användarvänligt studiematerial för användning i skolår F-9. att med hjälp av sajten Unga Fakta kunna överföra kunskapen och delar av materialet till konkreta klassrumsprojekt i grupp eller enskilt. att med hjälp av text, bild, film och utskriftsvänliga förslag på klassrumsprojekt, skapa en kreativ skolmiljö med ett upplevelsebaserat lärande som både är lärorikt, utvecklande och roligt. Vi har gått ifrån föregående års upplägg med tre olika handledningar indelat på skolåren F-3, 4-6, 7-9. Istället har vi valt att lägga alla aktiviteter, idéer och pyssel på samma ställe och att efter varje förslag gradera materialet efter svårighetsgrad. 1-2 stjärnor (*) - (**)Lätta övningar och pyssel utan mycket förberedelser. 3-4 stjärnor (***) - (****)Något svårare övningar. Unga Faktas faktaämne och aktivitetsförslag i Grekisk mytologi kan användas på många olika sätt.
Re begreppsträd www.religionsfroknarna.se Religionskunskap spel Lär dig mer om de olika religioner som finns i världen. Mycket av människans handlingar har ett samband med religiös tro så träna upp dina kunskaper i religionskunskap i dessa spel. Här har vi samlat alla spel inom ämnet Religionskunskap. Islam för mellanstadiet Årskurs 4 - Årskurs 6 Spelet tränar: Islam religion Frågor om Islam uppdelat kategorierna allmänt, koranen, de fem pelarna, Muhammed och högtider och riter. Kristendomen Årskurs 2 - Årskurs 3 Spelet tränar: Besvara faktafrågor kring kristendomen Faktafrågor på kristendomen som eleverna ska besvara. Religionsspelet Årskurs 1 - Årskurs 3 Spelet tränar: Religion begrepp Lär dig begrepp inom de tre världsreligionerna. Hinduism och buddism Spelet tränar: Religion hinduism buddism Ord och begrepp som hör till hinduismen och buddismen. Tre världsreligioner Spelet tränar: Judendom kristendom islam symboler Frågor om symboler, byggnader och religiösa skrifter. Judendomen Spelet tränar: Besvara faktafrågor kring judendomen. Påskspel Buddhismen
Religion | Religionskunskap Man brukar vanligtvis skilja mellan substantiella (beskrivande) och funktionella (ändamålsenliga) religionsdefinitioner: • En substantiell definition beskriver religionens innehållsliga sida och dess olika delar samt svarar på vad religion är. Exempel: ”Religion är tro som grundar sig på föreställningen om en eller flera gudar, andar, transcendenta själar eller andra övernaturliga fenomen. Religion kan även röra sig om motsvarande föreställningar om en högsta andlig verklighet eller yttersta sanning, med eller utan gudar. Andetro, förfäderstro och övertygelsen om en magisk verklighet är också uttryck för religion. • En funktionell definition är bredare och visar på vilka funktioner och behov religionen fyller för individen och samhället. Men det är också viktigt att skilja på vad religion är och inte är eftersom religion ibland utnyttjas av individer eller grupper i andra syften än enbart religiösa. Text: Robert de Vries (red.)
Björn Wiman: Svensken lider av ett sekulärt självbedrägeri Krönika. Ljusen som brinner denna helg borde sprida ljus över en viktig insikt: att religionen vare sig vi vill eller inte är en kraft att räkna med också i det moderna samhället. Efter denna hårda höst, denna höst så fylld av död och mörker, lystes kyrkogårdarna i helgen upp igen. I den första novemberskymningen sprider flämtande marschaller och gravljus sitt sken över köer av allvarliga ansikten, människor som samlas för att minnas dem som inte längre lever ihop med oss andra. Vad betyder denna ritual? Kanske betyder den att vi inte är så sekulariserade som vi gärna vill tro. Det nyskrivna kapitel med vilket de nu gör bot och bättring är en analys av kyrkans och religionens roll i skapandet av den svenska moderniteten, där de skärskådar den bild av Martin Luther som har kommit att bli närmast en kliché. Så är det lyckligtvis inte längre, men den svenska kyrkans funktion som betydelsefull kulturinstitution är likväl ett ofta förbisett faktum.