background preloader

Ugglan och kompisproblemet

Ugglan och kompisproblemet
Related:  värdegrund

I stormens öga | Lyssna.nu I stormens öga är ett interaktivt klassrumsspel om barnkonventionen för årskurs 4-7. Det här är ett spännande skolmaterial om barns rättigheter och om barns situation världen över. Syftet är att få barn intresserade av barnkonventionen och vilken roll rättigheter spelar i våra liv. I stormens öga riktar sig till lärarledda grupper om minst 12 elever. Handlingen går ut på att en stor grupp barn i olika åldrar blir strandsatta på en öde ö, där de ska försöka överleva tills de upptäcks och kan återvända hem. Ladda ner materialet här. Materialet är producerat av UNICEF Sverige.

Vara vänner: Bella säger ifrån Snälla Bella säger aldrig ifrån och hamnar aldrig i bråk. Men hon mår dåligt när hennes kompis Wilma retar klasskamraten Oscar för hans röda hår. Wilma kallar Oscar för "Rödluvan" och säger att det bara är på skoj, men Bella ser att Oscar inte tycker att det är roligt. När klassen har julpyssel går Wilmas skämt för långt. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)

Värdegrundshuset och berättelseskrivning. Vi tänker börja terminen med att påminna om arbetet kring vårt värdegrundsarbete på skolan och vår sociala PP. Se vårt tidigare arbete som berör hela Lindblomskolan här. Jag tänker fortsätta med att använda vårt värdegrundshus som stöd för elevernas berättelseskrivning och arbetet med 4-rutan/8-rutan. Vi kommer att sätta upp ord och begrepp som ger oss idéer för vad som kan vara problem i våra berättelser. Vi tar hjälp genom att titta på små filmsnuttar igen men den här gången ser vi hur andra barn har gjort. De första orden som vi sätter upp som nya ord blir: Vi kommer att titta på en film från serien Kompissateliten från UR. Mitt mål med lektionerna blir att både jobba med värdegrundsfrågor men som sagt även att använda huset som en slags tillgång för att skapa berättelser med mer känslor och djup. Lite ”Heta stolen” frågor är också roligt kring temat… t.ex. Rött eller grönt kort: * Alla måste få vara med. * Har man lovat någon måste man hålla det. * En bra kompis gillar samma saker som jag.

Paper Chain People Paper Chain People Craft While putting together these Christmas paper chains, I decided to create several more paper chain templates of people, animals and fun shapes. My kids love making accordion fold paper chains – I guess sometimes the simplest kids crafts can also be the most satisfying! Check out all of the printable crafts on Craft Jr.! Kids Crafts, Printables & Kid Friendly Recipes .facebook 1423692497418 Gruppstärkande övningar – Kooperativt Lärande Innan en grupp kan arbeta och lära tillsammans krävs att vi låter eleverna lära känna varandra och att vi ger tid till gruppstärkande övningar. Trots att det kan kännas som att detta tar tid från viktig kunskapsinlärning, får du och klassen igen det när det senare genom att gruppen kan arbeta mer effektivt tillsammans. En oerhört viktig uppgift vi som lärare har är således att skapa ett tillåtande klimat i klassrummet där varje elev får ta plats, vågar försöka och vågar misslyckas samt uppmuntrar sina klasskamrater att göra samma sak. Många strukturer som är bra för kunskapsdelning och fördjupning av förståelse kan också vara fantastiskt bra att använda just för att jobba ihop en grupp och skapa detta klassrumsklimat vi eftersträvar – vare sig det är en nyskapad grupp eller en grupp som inte riktigt fått till det. Namnlekar Det finns mängder av olika sätt att lära varandras namn på. Sitt i en ring. Hitta likheter Sitt i en ring. Mina ord, dina ord Hitta en kompis Berättaren Hör vi ihop

Kamrat - etik & moral (steg 1) Med hjälp av “Kamrat” kan du skapa en röd tråd i ditt värdegrundsarbetet. Kamrat består av ett antal steg och syftet är att skapa och upprätthålla en gemensam värdegrund på skolan. Stegen består av konkreta klassövningar med tillhörande lärarhandledning och elevmaterial. Kamrat genomsyras av följande begrepp: Kamratskap, Attityd, Moral, Respekt, Ansvar och Trygghet. Den centrala delen i Kamrat är ett ”klotterplank” som vi har valt att kalla ”Värdegrundshuset”. På denna plats ska elever och skolpersonal gemensamt samla de ledord som de anser ska ingå i deras värdegrund. Steg 1 i Kamrat fokuserar på begreppen etik och moral samt lägger grunden till klassens Värdegrundshus. Material och förberedelser Förbered en plats på en vägg eller golv där ni kan rita och illustrera ett stort hus. Syfte och mål enligt läroplan och kursplan Övningen går ut på att överföra grundläggande värden och främja elevernas lärande.

Vi jobbar mot våra sociala mål. | Malins PPlugg Nu har vi dragit igång ett tema kring våra sociala mål. Se tidigare inlägg angående förarbetet med den sociala PPn. Idag har vi tittat på film, Ugglan och kompisproblemet om att säga förlåt på riktigt, och utifrån den fick vi visdomsord till oss. ”Att säga förlåt på riktigt, det är faktiskt jätteviktigt. ” Vi pratar i klassen kring detta och om målen som vi ska jobba mot. Barnen får ett eget ”uggle-problem” att lösa. SE FILMEN: Mobbningsfilmen som gör succé på Youtube NyheterPublicerad 21:30, 27 aug 2015 I våras skrev Vallentuna Nyheter om en filminspelning på Bällstabergsskolan. Nu har filmen släppts – och blivit en succé. – Det är häftigt att vibidragit till att det pratas så mycket mobbning. När han var hos TV 4 fick han omdömet ”för djävla bra” och ”en stark film” av tv-journalisterna. Vallentuna Nyheter kan inte annat än hålla med – det är en hemskt tragisk och samtidigt upplyftande film. – Jag är väldigt nöjd med filmen, med helheten, talet och texten tillsammans med bild och musik. Eleverna tagna Han har fått in hundratals kommentarer. Just nu mobbas 60 000 barn enligt organisationen Friends. – Därför känns det viktigt att filmen når ut. Filmen är ett ideellt projekt. – Jag är inte intresserad av pengar för filmen, jag vill bara att folk ska sluta mobba.

Lilla Chilla - folkhalsan.fi Vi vill hjälpa barn att slappna av och varva ner. Det kan hjälpa dem att öka koncentrationsförmågan, samarbetsviljan och självkänslan. Barn mår bra av att chilla, därför har vi skapat övningar, sagor och tips du som vuxen kan använda dig av i din barngrupp. Det händer mycket i barngruppen och hos varje individ när barn lär sig att slappna av. Ökar självkänslan Att lära sig hur man kan varva ner stärker förmågan till självkontroll och kan förebygga mobbning. Vårt material består av ett häfte med övningar, tips, sagor och rörelser, tre affischer med illustrerade rörelser och en cd-skiva med avslappningsövningar med berättarröst (de finns här). I häftet finns två beröringssagor som kan användas för att öka barnens kroppskännedom och två massageövningar i form av saga och sång. Komma till ro Övningarna kan användas om och om igen. Viktigt är att alla barn gör övningarna för att de vill det och inte för att de blir tvingade till det. Katten Chilla Kontakta oss gärna om du har frågor!

Vara vänner: Ett förord till dig som pedagog Vara vänner är åtta berättelser om empati, kompisskap och mod. Syftet med programmen är att förebygga kränkningar och mobbning bland barn. Här förklarar seriens producenter bland annat hur serien blev till, varför de valde dramatiseringar som form och vad de vill förmedla med programmen. Som pedagog får du också tips på hur du kan använda Vara vänner i klassrummet. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)

Related: