Fira FN-dagen i skolan! I år firar FN 70 år! Vill du uppmärksamma FN-dagen i din klass? Här kan du hitta årets skolmaterial och tävling. Skolmaterial FN-dagen 2015 Fira FN-dagen och FN 70 år med Svenska FN-förbundet! Detta skolmaterial innehåller berättelser om barn i världen som påverkas av FN:s arbete, samt fakta, diskussionsfrågor och övningar. Materialet finns som pdf att ladda ner samt i tryckt form att beställa. Ladda ner skolmaterialet för FN-dagen 2015 (PDF-dokument, 2,9 MB) Ansvarig för sidan: Pernilla Bergström Uppdaterad 13 oktober 2015 Publicerad 18 september 2014 Lunchseminarium om Agenda 2030 4 dec Den 2 december anordnade FN-förbundet ett lunchseminarium om Agenda 2030. Läs fler nyheter
ADHDsystern » Min insikt av ADHD ADHD skulle kunna liknas vid en överkänslighet eller allergi. Alla måste själva komma underfund med på vilket sätt som ADHD påverkar ens liv. Så där som när huvudet blir som en torktumlare Man måste komma på vilka de utlösande faktorerna är Sen måste man hitta strategier för att kunna coopa livet trots handikappet, ”Empowerment” är ett nyckelord För att kunna få bra I livet. Det finns inga generallösningar, alla måste hitta sitt eget motgift. Ofta är det saker som kan vara svårt att värja sig mot, saker som finns överallt Brist på struktur Stress Det som kan väcka anstöt hos de som inte förstår ADHD är motsägesefullheten. När man inte förstår att; Har man ADHD och har flyt är man en fena på att använda sina resurser Trots att man själv kräver kan man ha svårt att själv skapa strukturen. Man är väldigt bra på att lämna efter sig små spår. vilket lätt leder till På grund av att man har svårigheter att prioritera Man kan vara väldigt effektiv i saker som ger motivation Och har inget med lathet att göra.
Så kan du få ordning på elever Fråga: Det är ett par elever i min klass som ofta stör under lektionerna. De avbryter sina klasskamrater och mig, de kan inte sitta still och de har svårt att lyssna när någon annan pratar. Det tar otroligt mycket tid från lektionerna. Jag har försökt allt, men det går inte att få ordning på dem. Svar: Ett rimligt svar består av två delar, ett som berör eleverna och ett som berör läraren. Lärare som inte lyckas i sitt ledarskap har inga universalverktyg att ta till, som fungerar för alla lärare och på alla elever. Strategin kan inte vara lika för alla lärare, tvärtom. Läraren strategi skall lite förenklat uttryckt syfta på att återföra eleverna till arbetet. Det är viktigt att vara prestigelös, att inte göra det till en prestigekamp mellan dig och den elev som stör.
CUMM Länkskafferiet - Lankskafferiet.org Underbara ADHD - Undervisa elever med ADHD - så gör du! - Coursio "Undervisa elever med ADHD - så gör du!" är en webbaserad utbildning som du kan göra via datorn, surfplattan och/eller i din smartphone - när och var du vill. Kursen riktar sig till lärare och ger dem grundläggande kunskap om diagnoserna som ingår i begreppet neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), om än med tyngdpunkt på ADHD, bakomliggande orsaker, kärnsymtom samt medföljande svårigheter och vad det faktiskt innebär att leva med NPF. Till vår hjälp har vi haft ett flertal experter med lång yrkeserfarenhet inom respektive område, däribland specialpedagog, psykiater, förstelärare, leg psykolog, kommunikatör och forskare inom neurovetenskap. Målet med kursen är: Att öka kunskapen, förståelsen och respekten för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) i allmänhet och adhd i synnerhetAtt ge lärare användbara strategier och metoder i bemötande, förhållningssätt och undervisning av adhd-diagnostiserade barn och ungdomarAtt ge verktyg för hur man skapar ett bättre klassrumsklimat
Grej of the day lista med presentationer När vi jobbar kooperativt använder vi filmer som utgångspunkt. Det finns alltså ingen faktatext till denna presentation utan istället inleder vi med att se en film. Vi jobbar enligt en variant av de Kooperativa strukturerna ”Lyssna och skriv” och ” En för alla, alla för en”. Eleverna har först fått se filmen och sedan har de med hjälp av alla sammanfattande stödord fått skriva ner vad de minns och tycker är viktigt under ca 5 minuter. Därefter har de två och två fått berätta under 3 minuter vad de skrivit för varandra och då även haft möjlighet att fylla på med nya saker de vill ha med. De presentationer som det står mini bakom är en ”Mini-GOTD”, vilket innebär att det bara är en sidan med några fakta. Gilla detta: Gilla Laddar in …
Barnpsykolog rekommenderar. Självkänsla för barn. Skolbanken - Unikum Här delar pedagoger från hela landet på inspiration i form av tusentals pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar. Du får vara med om du vill, det kostar ingenting att använda Skolbanken eller dess innehåll. Läs mer om Skolbanken » Om Skolbanken Skolbanken innehåller 10 000-tals exempel på planeringar, matriser och samtalsmallar. Den växer dessutom så det knakar. Materialet har tagits fram av pedagoger från hela landet, som använder det på riktigt med barn och elever i förskolor och skolor. Om du hittar planeringar, matriser eller samtalsmallar som du tycker är intressanta så kan du dela med dig till kollegor genom att Tipsa, Twittra och Gilla materialet. Vem har gjort materialet? Det är pedagoger i skolor och förskolor som använder Unikum som har gjort de pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar som finns i Skolbanken. Får jag använda material jag hittar i banken? Kostar det pengar att använda Skolbanken? Hur bra är materialet? Vem kom på Skolbanken?
Mer kunskap om ADHD behövs i skolorna Skolor behöver mer kunskap om funktionsnedsättningen adhd. Det visar en ny rapport från Skolinspektionen om skolsituationen för 21 elever med adhd. Slutsatserna stämmer överens med Specialpedagogiska skolmyndighetens erfarenheter. Skolinspektionen har i sin kvalitetsgranskning undersökt skolsituationen för 21 elever med diagnosen adhd i årskurs 7 och 8, i 8 skolor. Rapporten lyfter att flera av lärarna uttrycker att de behöver mer kunskap om adhd. Det behovet ser också Specialpedagogiska skolmyndigheten i samarbetet med skolhuvudmän och rådgivningsuppdrag på skolorna. Fortsatt ökning av uppdrag Andelen uppdrag om stöd och utbildning när det gäller elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, där diagnosen adhd ingår, fortsätter att öka. Thomas Ahlstrand, samordnare, SPSM - Lärare söker stöd för att få ökad kunskap för att utveckla sin förmåga att förstå och anpassa. Genom att lyssna skapas förutsättningar för lärande Vi erbjuder stöd och kompetensutveckling Fotnot.
Vad har hänt med elevens inre driv? »Kan barnen säga nej om de inte vill? Hur tvingar man dom?« »Lita aldrig på Pisa, gammalt lärarrumsordspråk.« Föräldrakonversationen på Facebook i mitten av februari illustrerar frågan: Hur får man en tonåring att vilja göra sitt bästa på ett prov där eleven inte ens får veta sin individuella poäng? Just nu är det dags igen. Det väcker den större frågan om ungas motivation över huvud taget, i och utanför skolan. Hanna Eklöf forskar om provmotivation vid Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap vid Umeå universitet. — I intervjuer svarar en del elever att de alltid försöker göra sitt bästa, även när det inte påverkar deras betyg. — Den senare gruppen blir större med ökande ålder och provvana, säger hon. I en av sina studier har hon jämfört gymnasieelever i Sverige, Norge och Slovenien som deltog i matematiktestet i Timss Advanced 2008. Bara 32 procent av svenskarna svarade att de arbetat med alla frågor och fortsatt även när uppgiften verkat svår. Plikt och ansvar då?