Blogg- ett redskap för lärande | thereselinner Under flera år funderade jag på att använda mig av en blogg. Många gjorde det och jag var lite nyfiken men tyvärr helt okunnig om hur man gjorde. Det var en av de bidragande orsakerna till att jag inte startade någon blogg. Den andra anledningen var att jag inte ville använda bloggen som en informationskanal, det var det enda jag var helt klar över. Jag var inte intresserad av att det skulle bli ett moment till varje vecka som skulle göras. När jag för ett och ett halvt år sedan stötte på Daniel Barker på sociala medier och hans tankar om att flippa klassrummet. Jag ville använda en blogg som en mötesplats, till ett redskap för lärande där man också kunde lära tillsammans. Bloggen Att lära tillsammans startade jag som helt novis tillsammans med en klass i år 6. Det som är så spännande att jobba med bloggen som ett lärande redskap är att det efter hand växer fram nya möjligheter. I veckan har vi återigen använt den till att avsluta ett tema. Möjligheterna är oändliga märker jag!
Kaizena · Give Great Feedback Lista Videoscribe Under våren hittade jag appen Videoscribe. En app där man kan göra egen animerad film. Du kan skapa filmer där man ser en hand som ritar och skriver olika saker. Den finns också att använda på datorn men är då mycket dyrare att köpa. Det kan vara lite svårt till att börja med att få till det som man vill ha det så jag rekommenderar att först titta på instruktionsfilmerna som Sparkol har gjort. Det finns många bilder med i programmet och det är också lätt att lägga till egna bilder/foton från kamerarullen eller till exempel Dropbox. När jag har gjort en del presentationsfilmer har jag lagt till berättarröst. Provade att använda den tillsammans med mina elever i åk 1-3 i våras. Läs gärna Lena Gällhagens recension på Skolappar för fler tips.
WorldPress.com Puppet Pals 2: School Edition WorldPress.org Flippa klassrummet Det är säkert många som har hört talas om Flipping the Classroom. Jag har nyligen startat en Facebookgrupp som heter Flippa klassrummet. Om du är intresserad av att flippa klassrummet så är du välkommen dit för utbyte av tankar och diskussioner i ämnet. Om du är nyfiken av vad ett flippat klassrum innebär så rekommenderar jag dig först att se den här föreläsningen av Salman Khan. Andra bra länkar för att lära sig mer av är Vonsild Skole i Danmark och Daniel Barker blogg. Det flippade klassrummet är INTE: • en synonym för online videos. • att ersätta lärare med videos. • en online-kurs. • elever som arbetar utan struktur. • elever som tillbringar hela lektionen med att stirra på en datorskärm. • elever som arbetar isolerat. Det vända klassrummet ÄR: • ett sätt att öka samverkan och individuell tid mellan elever och lärare. • en miljö där elever tar ansvar för och är medvetna om sitt eget lärande. • ett klassrum där läraren är "guiden vid sidan" istället för "vise på scenen".
Blogger PowToon Google sites Webbstjärnan Elever i behov av särskilt stöd Rufsa Läshund ger läslust handlar om Mälarhöjdens skola som använder sig av pedagogen och terapi-kompishundföraren Eva Svensson och hunde Rufsa för att hjälpa elever med läsproblematik att slappna av och hitta läslusten. Bokcirkel om ADHD Raoul Elebring, specialpedagog på Tullgårdsskolan, berättar om de bokcirklar han hållit för att höja kunskapen om elever i behov av särskilt stöd. Han tipsar också om bra böcker. En film om inkludering Vi har varit på Kvarnbackaskolan och Södermalmsskolan och träffat elever, föräldrar, lärare och skolledning för att prata om inkludering. Stimulerar läsplattor läsning?