Bästa Beatrice Ask
Det är många saker som skiljer oss åt. Du är född i mitten av 50-talet, jag i slutet av 70-talet. Du är kvinna, jag är man. Du är politiker, jag är författare. Därför blev jag förvånad när du i torsdags fick frågan av ”P 1 Morgon” om du som justitieminister känner dig oroad över att personer (medborgare, skattebetalare, röstare) hävdar att de har blivit stoppade av polisen och frågade på pass enbart på grund av sitt (mörka, icke-blonda, svarthåriga) utseende. – Upplevelsen av varför någon har frågat mig kan ju vara väldigt personlig. Intressant ordval: ”tidigare dömda”. Jag skriver till dig med en enkel önskan, Beatrice Ask. I 24 timmar lånar vi varandras kroppar. Att vara sex år och landa på Arlanda, i vårt gemensamma hemland. Att vara sju och börja skolan och få en introduktion till samhället av en pappa som redan då var livrädd för att hans utanförskap skulle gå i arv till sina barn. ”Varför då?” ”För att alla är rasister” ”Är du rasist?” ”Alla utom jag.” Andas som vanligt.
Spelet om könet – om könsuppdelning inom idrotten | mina Sanna ord
De senaste numren av Rfsl:s tidning ”Kom Ut” och Riksidrottsförbundets ”Svensk idrott” har slagits ihop till ett. Detta i samma veva som en nyligen offentliggjord rapport visar att hbtq-personer, och i synnerhet ungdomar, i stor utsträckning känner sig utsatta inom idrotten, eftersom tvåkönsnormen och heteronormen är så otroligt starka där. Föga förvånande, eller hur? Jag hade en (något frustrerande) diskussion med mina sexor om idrott och kön för någon månad sedan, vilket jag skrev om här. Samma ämne diskuterades när mina åttor arbetade med retorik och några grupper valde att livligt argumentera för eller mot könsblandade grupper inom skolidrotten. Jag jobbar dessutom på en skola där tjejer och killar i perioder har delats upp – för att tjejer ska våga ta för sig mer, och när jag försiktigt vidrört frågan om t.ex. transpersoner och omklädningsrum har jag mötts av oförståelse. En annan gång satt jag med en flicka i matsalen som höll på med någon sport, jag tror det var innebandy.
Lås upp | Normutmanande metoder för skolan
Nej, det går inte att skylla på normkritiken (säg tack istället!) | mina Sann...
Okej, jag ska försöka att fatta mig kort nu. Eller i alla fall extremt tydligt, så att du som eventuellt är mot normkritik, genustjafs och argsinta feminister ändå ska orka läsa hela vägen (eller trampade jag någon på tårna nu? Bra utgångsläge… Puh, jag kan liksom inte låta bli). Många som missförstått det här med genustänk, normkritik eller för den delen feminism, vill gärna tro att ojämlikhet i samhället går att skylla på just dessa företeelser. Statistiken visar att pojkar läser sämre, har svårare att koncentrera sig och får lägre betyg än flickor. Men ser ni, så enkelt är det inte. För det andra så är inte alla pojkar biologiskt lika varandra och inte flickorna heller – och det är snarare där skon klämmer, skulle jag i egenskap av genusmedveten och normkritisk lärare, vilja påstå. Jag kan illustrera detta med en bild: Du har en klass med tio pojkar och tio flickor i. Hur tänker då normkritikern, som ju ser till hur alla sociala normer påverkar människor, bland annat de gällande kön?
Spelet om könet | Kom Ut
Könets betydelse inom idrott ifrågasätts från flera håll. Vilka är alternativen och hur drabbar köns-uppdelningen idrottare idag? Svensk idrott och Kom Ut diskuterar viktiga filosofiska frågor. Text Anna-Maria SörbergBild Eveline Johnsson Det tog Stella Walsh 11,9 sekunder att springa in sin historiska seger på 100 meter vid OS i Los Angeles 1932. Idag är det få som tänker på framgång och världsrekord när Stella Walshs namn kommer upp. »Gender witch hunt« kallar Rebecca Jordan-Young, Columbia University, och Katrina Karkazis, Stanford Center for Biomedical Ethics, den jakt på kvinnor som de menar än idag pågår i syfte att hålla eliten könsuppdelad. I en uppmärksammad artikel från The Guardian (2012) ifrågasätter Jordan-Young och Karkazis hela vetenskapen kring de så kallade könstesterna. Kutte Jönsson är idrottsfilosof och verksam vid Malmö Högskola. – Trots det som hände Semenya är jag ändå försiktigt optimistisk. – Tamburrini-argumentet är hårddraget, säger Kutte Jönsson.
Related:
Related: