Kickstart med kluriga frågor Näslös beskyddare, står det på tavlan. Eleverna i klass 4—5 på Västangårdsskolan i Umeå smyger sig ner i bänkarna och sneglar på de två magiska orden. De har som vanligt fått fundera på den kluriga ledtråden sedan dagen innan. Morgnarna börjar alltid lugnt och stilla med läsning. Men när lektionen väl drar i gång är det med en kickstart. — Okej, då är det dags för Grej of the Day, säger Micael Hermansson med lagom spänning i rösten och drar ner världskartan. — Vi ska till Egypten, där har vi varit förut. Flera händer viftar i luften. »Näslös beskyddare« är nummer 117 i raden av små faktaspäckade berättelser som Micael Hermansson värmer upp med varje dag. Just i dag har Micael Hermansson gjort en enkel powerpoint-presentation för att illustrera historien. Dagens grej skrivs in i boken.Foto: Björn Wanhatalo— Det är bra att ha något att hänga upp berättelsen på. Eleverna dokumenterar varje »Grej of the Day« i en skrivbok. En central fråga om Sfinxen i Giza är förstås varför näsan är borta.
Skolverket om betyg, april 2016 Upload Malin Frykman Loading... Working... ► Play all Skolverket om betyg, april 2016 Malin Frykman3 videosNo viewsUpdated today Play all Sign in to YouTube Sign in History Sign in to add this to Watch Later Add to Loading playlists... Samling om nationella minoriteter | NE SKOLA Nationalencyklopedin Samling I Sverige finns fem erkända nationella minoriteter och lika många erkända minoritetsspråk. EU:s ramkonvention om skydd för nationella minoriteter ratificerades 2000, och en ny lag trädde i kraft 2010. Ändå kan det vara svårt att hitta samlad information om judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Utländskhet: den svenska främlingsfientlighetens historia Främlingskap i Sverige har åtminstone under det senaste århundradet ofta handlat om färgnyanser. » Utländskhet: den svenska främlingsfientlighetens historia Försonande vitbok om romer Ständigt ifrågasatta, ständigt på sin vakt. » Försonande vitbok om romer Tornedalen: Svensk minoritetspolitik Ofta hör vi från olika länder i världen talas om hur centralmakten förhållit sig till den ena eller andra minoriteten. » Tornedalen: Svensk minoritetspolitik Romer: Resandefolket År 2000 erkände Sverige romerna som nationell minoritet. » Romer: Resandefolket Samepolitik: Rasism och diskriminering » Samepolitik:Rasism och diskriminering
Grej of the day lista med presentationer När vi jobbar kooperativt använder vi filmer som utgångspunkt. Det finns alltså ingen faktatext till denna presentation utan istället inleder vi med att se en film. Vi jobbar enligt en variant av de Kooperativa strukturerna ”Lyssna och skriv” och ” En för alla, alla för en”. Eleverna har först fått se filmen och sedan har de med hjälp av alla sammanfattande stödord fått skriva ner vad de minns och tycker är viktigt under ca 5 minuter. De presentationer som det står mini bakom är en ”Mini-GOTD”, vilket innebär att det bara är en sidan med några fakta. Gilla detta: Gilla Laddar in …
Arbeta praktiskt med grej of the day | Fröken Marias blogg Jag har kört några grej of the day nu och tycker det är jätteroligt. Och som vanligt är det så att för att få se resultat måste man ge det tid. Med grej of the day lär sig eleverna samband, likheter och mönster. Kopplingar mellan olika saker, människor, historiska händelser är stor. Helt plötsligt så ser eleverna detta och det är dit jag vill komma. Att arbeta med grej of the day är inte så arbetsamt som man skulle kunna tro. Jag har gjort en ”roligare” skrivbok till eleverna. Jag har inte kört med Power Point ännu för jag tycker att eleverna är lite för små för så mycket text. Eftersom de ännu inte har utvecklat sitt skrivande, men är absolut på god väg, så har vi hjälpts åt. När vi skrev om fredspristagarna hittade jag ett kort nyhetsinslag på nätet om dem. För er som nu tänker att ja ja det där med microlektion… Ja men visst, så klart tar detta mer än 10-15 minuter. För de som har svenska som andra språk är det bra med bilder. Läxan är att berätta hemma om vad grejen var.
Världens Häftigaste Grej of the day | Fågelås skola i Gate Fågelås skola i Gate Gå till innehåll Grej of the day Grej of the day-karta Vad är ”grej of the day” och varför gör vi? 05/02 Alla hjärtans dag 04/02 Mount Everest 03/02 Papperstillverkning 02/02 Walt Disney 27/01 Förintelsedagen, artikel från DN 21/01 Nationella kramdagen 20/01 Alpackor 16/01 Bordsskick 15/01 IS / ISIS / Daesh 13/01 My little pony 12/01 Rörtång och skiftnyckel 08/01 Vattenmockasin 16/12 Tomten 15/12 Ångmaskinen 12/12 Atombomber 10/12 Gränna polkagrisar 09/12 Amazonfloden 04/12 Spice och cannabis 03/12 Ostron 02/12 Julmust 01/12 Mikrovågsugnen 26/11 Delfiner 24/11 Marie Curie 19/11 Internationella toalettdagen 18/11 Alfred Nobel och dynamiten 17/11 Alexander den store 7/11 Kaffe 6/11 Gustav II Adolf: 6 nov 1632 5/11 Björn Borg och Ingemar Stenmark 4/11 Guld Film om guld på svenska 3/11 Marianergraven 24/10 Rosa Parks 23/10 Pilgiftsgrodor 22/10: Coca-Cola 21/10: Diamanter Kommentera E-postadressen publiceras inte. Share this pageShare Get it from Kontakt: lennart@gate456.se per-ake@gate456.se
Grej of the day | Inlakestars Idag ska vi göra vår grej på ett litet annat sätt. Vi ska låta Micke i Umeå göra den med oss. GrejOfTheDay | Holmsjöbloggarna år 5 och 6 Här kommer jag lägga ut ledtrådar och sedan de presentationer som vi använt oss av i skolan. Grej of the day är microlektioner om allt möjligt. Det kan vara fakta om personer, byggnader, kända saker, städer eller djur. Det är för att öka allmänbildning och lusten att lära! Torsdag Ledtråd: Den delade staden mellan öst och väst….. Fredag Ledtråd: Ett enormt varmt flöde 1883….. Måndag Ledtråd: Stor, blöt geometrisk figur Bermudatriangeln Torsdag Ledtråd: Jordens längsta byggnadsverk Ledtråd: En mångsidig hjälte – även kallad MP Ledtråd: Den gömda isen förstörde den… Ledtråd: Tokig flicka med rött hår! Pippi Långstrump Tisdag Ledtråd: Det var en man som fick en ljus idé! edison Ledtråd: Ett av världens underverk – gjort av vit marmor. Taj Mahal Fredag Ledtråd: Livräddande mögel. 26 Penicillin Måndag Ledtråd: Hans namn betyder guld och sådana bollar har han många! Zlatan Tisdag Ledtråd: För länge länge sedan i en galax långt härifrån…. GOTD-StarWars Ledtråd: Gigantiskt tvillingpar GOTD World Trade Center Torsdag Fredag
Så ser snöflingor ut i närbild Den ryske fotografen Alexey Klijatov tar makrobilder på helt vanlig snö ifrån sin egen balkong. Resultatet är svindlande vackert. Det speciella med snöflingor är att varje flinga är unik Varje snöflinga är olik den bredvid Dessa extraordinära skillnader uppkommer vid små temperaturväxlingar De formas därför under färden ner till marken Slutresultatet ser man efter landning I det här fallet på fotografen Alexey Klijatovs balkongmatta Tycker du om häftiga närbilder? Så ser sand ut i 250 gångers förstoring Om du tittar på helt vanlig sand i ett mikroskop kommer du få en chock. Den är nämligen mer färggrann och spännande än du någonsin kunnat tro. Detta är sand från en helt vanlig strand Det du ser som identiska sandkorn är egentligen raka motsatsen Sand består av mineraler, kristaller, delar av snäckskal, döda organismer och mycket annat Amerikanske forskaren Gary Greenberg har tagit dessa bilder i över 12 år Han använder ett mikroskop som förstorar sanden 250 gånger Så nästa gång du gräver ner fötterna i sanden… … eller bygger ett sandslott… …tänk på att det är denna fantastiska värld du befinner dig i! Gary Greenbergs hemsida Sandgrains.com har mer information och fler fascinerande bilder på sand – ta en titt! Om du gillar bilder med wowkänsla rekommenderar vi våra 15 historiska bilder du bara måste se.
#GOTD | RO4:s resurssida Utan att förringa den egentliga anledningen till att vi befann oss på Aspenskolan i går kväll, måste jag ändå säga att Micke Hermanssons mikroföreläsning nog ändå blev kvällens Grej Of The Day. Alla funderar vi emellanåt på hur vi kan göra undervisningen “rolig”. Micke har med GOTD gett sitt bidrag till hur vi kan få eleverna med på banan. Genom att ge eleverna korta föreläsningar på högst tio minuter inspirerar han dem till att vara nyfikna och vilja lära sig mera, “ska det bli nånting intressant så måste jag glänta på dörren”. Micke pratar om faktakunskap som trådar. Mickes framgångsrecept bygger på en mikrolektion per dag med utgångspunkten i t.ex. en person, en plats, en sak, en händelse, med en klurig ledtråd dagen innan och en presentation med 3 delar/bilder i en Power Point: 1 Vad, var och när? För eleverna blev det en nytändning, det var ju ingen skolgrej, det fanns på riktigt. Finns det som Micke uttrycker det, biverkningar? Hur knyter man sen ihop säcken då?