background preloader

Fantastiska fakta - Vi i femman

Fantastiska fakta - Vi i femman
Related:  Blandat

Geografi Klicka på de olika delmomenten i geografi till vänster, för att komma till önskat område.Fler ämnesområden kommer att läggas in allt eftersom. Nedan hittar du dessutom lite roliga övningar i namngeografi och google earth. Namngeografi. Massor av olika interaktiva övningar. Allt från Sveriges län, till länder och huvudstäder, men också om världens största sjöar, bergskedjor mm. Kartspel Ännu en till övning namngeografi. Ytterligare ett kartspel :) Denna övning är på engelska, men bra! Namngeografi länder i europa Dra ländernas namn till rätt land. Google Earth! Hämta hem programmet här. Bra filmer med förklaringar om vad du kan göra i google earth!

Klassrumsregler Jag blev så inspirerad av Malin Larssons klassrumsregler, så jag gjorde egna till mitt klassrum. Det blev en enorm spridning på sociala medier då många fick inspiration av detta precis som jag. Upprinnelsen till bilderna kommer från Tommy Lucassi som var med i ett radioprogram. Här hittar du hans regler som är riktade till pedagoger samt de han har i sitt klassrum. Hej då ”lydnadskultur” och välkommen ”eget ansvar” för att eleverna ska utveckla sitt bästa jag. Vill du skriva ut dem eller dela? Längre ner hittar ni ljudkort att ha i klassrummet. Klassrumsregler från Phoster Ljudkort från Canva De finns här som pdf – Ljudnivåer – om du vill skriva ut dem!

abcteach: Printable Worksheets for Teachers, Common Core, Smart Board Om | Grej Of The Day AnsvarigaAnsvarig för sajten är Fredrik Sandström på Gäddgårdsskolan i Arboga som undervisar 8C i svenska. Även elever i 8C kommer att publicera GOTD på sajten. 8C:s unika världskarta SyfteKlass 8C reser i tid och rum när de fördjupar sin kunskap om kända personer, platser, saker och händelser. Genom att få mer kunskap om olika grejer gör det lättare att skapa en uppfattning om omvärlden och hur man ska förhålla sig till allt som händer (och har hänt). Varje vecka kommenterar eleverna grejerna och försöker göra kopplingar i (inferens) och utanför, till exempel till andra grejer eller liknande som de känner till. Sajten är till för att sprida kunskap bland elever, lärare, vårdnadshavare, släkt, vänner och övriga intresserade. (En länk till en artikel om GOTD där läraren Michael Hermansson berättar mer)

Canva och årshjul Har nu testat Canva ett par gånger och är helt såld! Har tittat på Canva tidigare men inte hunnit med att kika vidare utan den blev liggande i min "testa-sen"-mapp. Men för några veckor sen tipsade Niclas Vestlund i fbgruppen "IKT-verktyg", som jag har startat, om Canva och jag kikade på hans instruktionsvideo och kände genast att jag fick flytta upp denna på prioritetslistan =D Canva.com är grymt! Man kan göra posters, inbjudningar, facebookcovers osv, det finns färdiga mått att välja mellan, men man kan också välja egna mått på bilden. När man sedan valt kan man utgå utifrån färdigdesignade för inspiration eller skapa från noll. Det finns hur mycket gratisobjekt som helst att använda för att göra sin grafiska design riktigt proffsig. När man är klar med sitt projekt kan man ladda ner det antingen som .png eller .pdf Jag har under det senaste veckorna skapat massor av olika saker; Facebookcovers, Twitterheader, posters till vår filmfestival på skolan osv Så jag skapade denna: 1. 2. 3.

Malberts melodier 1999 - 2014 Din lekplats på nätet! - Land och rike Beskrivning En ganska stor cirkel ritas i sanden. Cirkeln delas in i lika många och stora tårtbitar som det finns deltagare i leken. Den som ska inleda leken tar en lagom stor pinne i handen och ska kasta in den i någons rike. För nu ska den som blivit invaderad försöka träffa någon av löparna med pinnen. Den gamla gränsen suddas ut. Skulle man däremot missa när man kastar pinnen får istället den man siktade mot ta en del av ens rike med hjälp av pinnen.

Egna lärarreflektioner kring statiskt och dynamiskt tankesätt efter läsningen av Dwecks Mindset Efter att jag läste ut Nottinghams bok Utmanande undervisning i klassrummet för #pedaläslyft var jag lite intresserad av att läsa vidare i Dwecks bok Mindset (Natur & Kultur 2015) som han bl a refererar till i Utmanande undervisning. Jag har också sett boken delas i sociala medier så med en dag till förfogande började jag läsa för att ta reda på vad som gör boken så populär. Dweck börjar med att förklara varför hon var intresserad av att ta reda på varför vissa människor klarar av misslyckas och vad som får den att fortsätta. Statiskt och dynamiskt mindset – vad är skillnaden? Dweck forskade i nästan 20 år om detta och hon fann att olika Mindset styr oss i vårt tänkande. Motsatsen till detta är ett dynamiskt mindset. I boken ger oss Dweck sedan många exempel på hur detta yttrar sig och jag tyckte det blev lite tråkig läsning då jag snabbt förstod vad det innebär. Beröm som blir fel Dweck visar på vad beröm gör med oss och hur fel det kan bli fast avsikten är god. Är det svart eller vitt?

Skolbanken Här delar pedagoger från hela landet på inspiration i form av tusentals pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar. Du får vara med om du vill, det kostar ingenting att använda Skolbanken eller dess innehåll. Läs mer om Skolbanken » Om Skolbanken Skolbanken innehåller 10 000-tals exempel på planeringar, matriser och samtalsmallar. Materialet har tagits fram av pedagoger från hela landet, som använder det på riktigt med barn och elever i förskolor och skolor. Om du hittar planeringar, matriser eller samtalsmallar som du tycker är intressanta så kan du dela med dig till kollegor genom att Tipsa, Twittra och Gilla materialet. Vem har gjort materialet? Det är pedagoger i skolor och förskolor som använder Unikum som har gjort de pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar som finns i Skolbanken. Får jag använda material jag hittar i banken? Kostar det pengar att använda Skolbanken? Det kostar ingenting att använda Skolbanken eller innehållet i den. Hur bra är materialet?

Seat-Based Sensory Strategies to Keep Students Seated and Focused - Special-ism My daughters have only been back in school a couple of days now and they are already counting down the weeks until Spring Break! It seems really far away right now and they are wondering how they can make it that long without a break from school. I remember that feeling – the January doldrums. This time of year can be the most difficult time for teachers to keep kids on task in school. Simple Seat-Based Sensory Strategies The following are seat-based strategies we can teach our kids that will help them to stay seated and focused without drawing attention to themselves. First, the teacher can provide verbal reminders and even list these strategies on the board or hang a poster of strategies on the wall to increase the likelihood of students remembering to use them. And second, students are more likely to engage in sensory strategies if they don’t feel singled out in any way and they know that everyone benefits from these. Desk Stretches Finger Pulls Velcro Pressure Push Chair Push-Ups

Språkstöttning med stödmallar Som lärare har vi ibland mer eller mindre nytta av att använda oss av olika stödmallar för att stötta kommunikationen och tänkandet i ett klassrum. Vi är många som framgångsrikt använder oss av det i klassrummet på ena sättet eller det andra. Jag tänkte helt kort bara visa på några stödmallar jag själv använt mig av och som jag rekommenderar lärare att använda i sina klassrum oavsett om de har språk; svenska, svenska som andra språk, engelska, moderna språk eller andra ämnen där de ska kommunicera för att visa om de förstått eller lära sig resonera kring ett innehåll för att utveckla flera olika tankekedjor. Skrivmallar För skrivandet kan det vara bra med skrivmallar. Jag brukar göra dem till en skrivuppgift om jag har elever som behöver stöd och de är helt valfria att använda. De kan se ut så här för svenska där uppgiften var ett sommarprat och så här för engelskan där eleverna skulle skriva en Flash Fiction. Textkopplingar Tala Tänka Strategier för ord Att förstå ord är inte helt lätt.

Related: