Världens 10 farligaste djur
Antal dödsfall varje år: minst 500 000 Bara ett fåtal insekter kan döda direkt genom gift (exempelvis spindlar, bin och skorpioner), men det finns flera arter som kan döda indirekt genom att sprida livsfarliga sjukdomar. Myggan (bilden) är det djur som överlägset orsakar flest människors död varje år. De farligaste myggorna är de som tillhör familjen stickmyggor (mosquitoes på engelska). Stickmyggor finns i Sverige och är en plåga i områden som exempelvis Nedre Dalälven. Dock kan vi svenskar skatta oss lyckliga över att stickmyggorna i Sverige inte bär på de virus och parasiter som stickmyggorna i världens tropiska områden gör. Man kan nämligen med god grund säga att myggan är världens farligaste djur. Till exempel sprids malariaparasiten med stickmyggor, och 2015 insjuknade uppskattningsvis 212 miljoner människor i malaria, varav 429 000 dog.[22] Stickmyggor sprider också virussjukdomen gula febern. Stickmyggorna är också bärare av det virus som orsakar denguefebern. Referenser
Världens 7 underverk
Publicerad 18 maj 2012 i Byggnadsverk Under 300-talet bredde det grekiska riket ut sig över en stor del av östra medelhavsområdet och Mellanöstern. De greker som hade möjlighet att resa fick därmed tillgång till främmande civilisationer och deras byggnadskonst. Som hjälp till de resande skrevs flera reseguider, varav flera innehöll listor på saker man inte fick missa. En av reseböckerna skrevs av Antipatros från Sidon, och hans lista ses som originalet av det man idag kallar ”världens sju underverk” eller ”antikens sju underverk”. Här är de, listade efter sin häftighet. 7. Av antikens sju underverk är Babylons hängande trädgårdar det enda underverk som kanske inte existerat. 6. Artemistemplet i Efesos, i nuvarande Turkiet, byggdes för att hedra den grekiska jaktgudinnan Artemis (Diana i romersk mytologi). 5. Zeusstatyn i Olympia var en cirka 12 m hög skulptur i elfenben och guldpläterat brons (fast med en träkärna) föreställandes gudarnas kung Zeus. 4. 3. 2. 1.
Världens 25 konstigaste djur
Det finns ett antal däggdjur som kan glidflyga, exempelvis flygekorren och pälsfladdraren (två märkliga djur som nästan platsar på listan), men fladdermöss är de enda däggdjuren som faktiskt har utvecklat förmågan att flyga på riktigt. De största och mest annorlunda fladdermössen är flyghundarna, av vilka vissa arter kan ha ett vingspann på nära 2 m[7] (exakt vilken art som är störst är osäkert, men en stark kandidat är kalong, även kallad större flyghund). Flyghundar lever i världens tropiska områden och ser ut som rävar med fladdermusvingar. På engelska kallas de därför för flying foxes, och de har till skillnad från alla andra fladdermöss en extra lång klo framför varje vinge som hjälper dem att klättra. Andra namn på den underliga fladdermusen är megabat (på grund av dess storlek) och fruit bat (eftersom vissa arter lever på frukt).
Världens Häftigaste
Related:
Related: