Träna på insändare - Mediekompass
Publicerad: 03 november 2014 Det är lätt att hitta argumenterande texter i en dagstidning. Där finns allt från korta insändare till längre debattartiklar och tidningens egen debatt, ledaren. Släpp in dina elever i den aktuella debatten! Läs insändare, gå igenom hur de är uppbyggda och hitta spännande, roliga och viktiga ämnen att argumentera utifrån. Ta hjälp av nyhetsmaterialet och de insändare som är aktuella och låt dina elever skriva egna debatterande texter. A Introduktion Inled arbetet med att berätta vad en insändare är och hur viktigt det är för demokratin att vi kan göra våra röster hörda i en dagstidning. Titta på: – rubriker – inledningar – åsikter och argumentationer – avslutningar – språk, flyt i texten och längd – signeringar Vilka insändare skapar debatt och vilka anser klassen har brister? B Fördjupning Identifiera insändarens delar Analysera en insändare från din lokaltidning eller välj vår som exempel. Filippa, Jacob och Andreas Hämtad ur nlt.se – Ge alternativ till signeringen. A.
Argumenterande tal: från start till mål
Med mina ettor ville jag lägga grunderna för att argumentera. Jag valde att göra så här! (Allt som allt tog det ca. 8 st 80-minuterslektioner.) Inledning Syfte: skapa lust och intresse, samt att ha en gemensam referenspunkt kring vilken vi kunde diskutera tal och argumentation. Tillsammans tittade vi på ett program från Utbildningsradion. Eleverna tyckte programmet var engagerande och lärorikt och efteråt sammanfattade jag Barbros retoriska modell på vår klassblogg. Gruppövning - den retoriska modellen Syfte: att eleverna skulle få ta del av varandras tidigare kunskaper i ämnetatt de tillsammans skulle få lösa en uppgift som innebar att de måste omsätta teori (den retoriska modellen) i handling (ett tal), att de skulle träna på att använda talkortatt de skulle få modeller av ett tal som liknar det, de själv senare skulle hålla Uppgiften var att eleverna i grupp (sammansatta av mig) skulle förbereda ett tal utifrån en tes jag gett dem. Talen publicerades på klassbloggen. Genomförande
Att arbeta med noveller
Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera. När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också. Sedan kan man gå igenom vad som är typiskt för en novell med ett novellrecept. Novellrecept texten är kortkoncentrerad till en händelse med tillbakablickar för perspektivfå personerskrivs ofta i tredje-personkortfattad beskriven miljöutspelas under kort tidparallellhandling förekommer oftainre monolog är vanligthandlingen börjar ofta mitt i handligen – in medias resslutet innehåller en knorr eller poäng En snap-shot novell är Dublinbor av James Joyce.
Årskurs 6: Argumenterande text
Under veckorna 41,42 och 43kommer vi i svenska att arbeta med argumenterande texter. Ni kommer att få skriva en insändare till en tidning som ska handla om ett av följande ämne: - Betyg i åk 4 - Skoluniform - Dödsstraff - Rast inomhus - Skatter - Valfritt Du väljer själv om du ska var för eller emot med du ska tydliga argument. Att skriva en insändare/ argumenterande text Syfte En argumenterande text försöker övertyga läsaren att instämma i författarens påstående eller åsikt. Struktur Rubrik: Insändaren ska ha en kort, gärna fyndig rubrik som lockar till läsning. Åsikt: Börja insändaren med att föra fram din åsikt och beskriv problemet så tydligt du kan. Argument för åsikten: Du måste ha bra och genomtänkta argument för din åsikt. Motargument: Du kan även lägga fram ett motargument i din insändare. Upprepning av åsikten.: I slutet av insändaren sammanfattar du insändarens budskap genom att upprepa din åsikt. Signatur: Till sist skriver du under med ditt namn eller en signatur. Språkliga drag
Att skriva en insändare | Lär Dig Svenska
En insändare skriver man för att man har något att säga, en speciell åsikt om något.Eller så skriver man en insändare för att man vill att något ska hända, eller så vill man att andra människor ska bli uppmärksamma på något. Möjligen kommer du att få skriva några insändaren om du går en SAS* kurs. Den här mallen gör det lättare att skriva en insändare. 1. 2. 3. (4. (5. 6. 7. SAS - Svenska som andraspråk, förkortat SAS.mallen - modell, instruktion (template)slagkraftig - intensiv, kraftfull, övertygande (intensive, hard-hitting)inledning - introduktion, öppning, början (beginning, introduction)budskap - meddelande (message) röd tråd - argumentering (argument line)motståndare - motspelare, antagonist (opponent, person presenting contras/counter-arguments)knyta an till- ha samband med, relatera sammanställa ( relate to) En insändare som följer mallen skulle då kunna se ut så här: OBS!.
Related:
Related: