background preloader

Bedömning och betyg utifrån Lgr11 - den 17 november 2014

Bedömning och betyg utifrån Lgr11 - den 17 november 2014
Läraren ska följa och bedöma elevernas kunskapsutveckling på ett medvetet och pedagogiskt sätt. Bedömningarna hänger samman med undervisningen och ska kartlägga och värdera elevernas kunskaper, återkoppla för lärande, synliggöra praktiska kunskaper och utvärdera undervisningen. – Skolverket Att arbeta för en gemensam förståelse för bedömning och betyg utifrån Lgr11. Program 8.30 Inledning och information om dagen 9.00 Kaffe och frukt 9.15 Arbete i ämnesgrupper med uppgift 1 ”När vet vi att en elev kan?” 10.00 Arbete i ämnesgrupp med uppgift 2, ”Bedömning – Vad gäller?” 12:00 Lunch 13.00 Arbete i ämnesgrupp med uppgift 3, ”Planera för bedömning” 15.00 Kaffe och kaka 15.15 Skolkonferens Inför konferensen ska ni se filmen Betyg – så funkar det! Uppgift 1 (9.15-10) Läs och diskutera ett autentiskt bedömningsdilemma Hej Idag på so-konferensen fastnade vi i en mkt intressant diskussion. Lärare som väljer att bedöma denna text kommer självklart kunna sätta höga betyg! Vilket sätt tycker ni är det rätta? Related:  Bloggar med bra tips.

Seg iPad? Har den hängt med länge? dags att fixa till den lite…. | iPad i Östersund Har man en iPad som varit med länge så kan man uppleva att den blir seg och trött. Sedan brukar man uppleva att det är slut på minne direkt, man raderar bilder, filmer och appar men det är ändå fullt på iPaden. Men man behöver inte köpa en ny i det läget utan börja med att säkerhetskopiera iPaden till iTunes på din dator. i iTunes ser man vad det är som tar plats och efter ett tag så är det mest med övrigt (gult) på iPaden som tar plats vilket man måste ta bort. Jag vet inte hur man rensar det förutom att man återställer iPaden och sedan hämta tillbaka en säkerhetskopia. För det är ju så att man inte bli av med allt som man har på iPaden så därför är det bra att säkerhetskopiera ibland. Börja som sagt med att koppla in iPaden till datorn, öppna iTunes och välj säkerhetskopiera. När det är raderat så koppla in iPaden till datorn och starta upp iTunes om du tagit ut sladden. Här väljer man att återställa den som en kopia och du hittar igen din säkerhetskopia i rullisten. Före: Efter: /Monica

”Förbättra resultaten i skolan genom att kasta ut datorerna från lektionerna” I mer än två decennier har politiker sett datorisering som en avgörande åtgärd för att förbättra skolans resultat. Avsevärda ekonomiska medel har avsatts. Redan på 1990-talet hämtades stora summor ur löntagarfonderna till IT i skolan och senast i påskhelgen gick moderaterna ut med förslaget att programmering ska bli obligatoriskt redan från första klass. Under de senaste åren har allt fler skolor valt att ge varje elev en egen dator, främst inom gymnasiet men även på högstadiet. En direkt, och kanske oavsiktlig, följd är att elever i dag använder datorn inte bara i situationer där dessa möjliggör nya arbetsmetoder eller ny pedagogik, utan också som ersättning för penna och papper. Under de senaste åren har det presenterats flera vetenskapliga undersökningar som studerat hur prestationerna förändras med datorn som anteckningsblock. Datorn fungerar förödande dåligt som anteckningsblock. I denna studie hade datorstudenterna inte tillgång till Internet eller andra datorprogram.

Yetis in need of Alvik principalpersson IKT-inspirera mera Ett öppet brev till alla nya lärare – välkommen till denna termin! Hej du nya lärarkollega! Detta är ett öppet brev till de lärare som nu går ut och ska börja sitt yrkesverksamma liv som lärare. För det först vill jag gratulera dig till ditt yrkesval. Det är roligt att du valt att bli lärare för det är ett utmanande och kreativt yrke. Jag minns det själv som igår när jag började min första tjänst som lärare i engelska, svenska, so och bild. Då för femton år sedan fick jag en handlare som jag träffade en gång i månaden för att bolla frågor som kunde uppstå i min roll som ny lärare. Självklart hade jag frågor eftersom jag fick undervisa i ämnen jag inte var behörig i. Att växa tillsammans För min del började det med att jag startade jag ett forum på Facebook för engelsklärare då jag hade som mål att utveckla det ämnet inom min hemkommun. En annan anledning till att jag ville starta forumen var för att jag upplevde det rätt begränsat med möjligheter till samarbete under arbetsdagen. Vad kan sociala medier vara bra för? Våga fråga // Annika Sjödahl

Skapa ljudböcker med iPad | gunillaalmgrenback Skapa ljudböcker med apparna Pages / Keynote och Explain Everything och dela dem på YouTube eller dropbox. Varför ? Här är några exempel : Pedagog kan utifrån barns erfarenheter och språk skapa gemensamma texter som sen läses in. Inspelningen av text ger barnen ökade möjligheter att förstå hur ord är uppbyggda genom tydligt uttal, och högläsningen ger också förståelse för hur meningar och berättelser byggs upp. Högläsningen blir en bro mellan tal och skrift. Ljudböcker kan användas i språkundervisningen och elever kan samarbeta och berätta muntligt eller skriftligt till bilder för att utveckla ordförråd, fantasi och kommunikation på olika språk. Pedagoger kan skapa sk. sociala berättelser som ljudböcker. Övergripande mål i LGR 11, s 13: Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola: -kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt. -kan kommunicera på engelska i tal och skrift…. Instruktionsfilm:

Undervisa med Padlet – Mikael Bruér Tankar och idéer om att använda Padlet i undervisningen. För att kunna synliggöra vad som görs i klassrummen och få elever att samarbeta och bli medvetna om sin och sina kamraters utveckling behövs verktyg som möjliggör detta. Ett sådant verktyg är Padlet. Padlet är ett gratisverktyg för att skapa gemensamma arbetsytor online. Varje Padlet går att ha privat eller delad. Jag själv har främst använt Padlet som ett sätt att presentera olika läxor eller liknande. Verktyget är väldigt flexibelt och erbjuder långt fler möjligheter i klassrummet än de jag själv provat på (eller kan tänka ut). Interaktiva lektioner: Att låta eleverna få uppgifter som de skriver, ensamma eller i grupp, och som lyfts fram i klassrummet med hjälp av projektor. Mindmap: Använd Padlet som en sorts mindmap där elever använder det till att brainstorma kring någon uppgift. Utvärdera: Låt eleverna skriva utvärderingar på Padlet. Redovisning: Låt eleverna redovisa ett arbete med hjälp av Padlet.

Related: