background preloader

Starta Tidsresan!

Starta Tidsresan!
Related:  Sagor fabler och myter en/sv

Berättelsearkiv Det sägs att blommorna var mycket ledsna över att de inte hade något himmelrike. De gick till Skaparen och klagade. Alla andra hamnar i himlen när de dör, sa blommorna. Eller möjligen någon annan stans. Vi bara multnar bort medan människorna roar sig i de sälla jaktmarkerna! Är det inte slöseri med all vår färgprakt att vi bara ska vissna ner och försvinna? Det var Skaparen tvungen att hålla med om, så utan att krångla mer om saken gav han blommorna ett eget himmelrike. © Juli 2002 Ulf Ärnström, Berättarverkstan. Teatermannen Anders Lindeberg som verkade i början på 1800-talet var mycket upprörd över att han inte fick öppna en egen teater. © Juni 2002 Ulf Ärnström, Berättarverkstan. >>> till förra sidan>>> till början Grodor - traditionell svensk skämthistoria Två västgötaknallar knallade runt i landet för att sälja lite ditt och lite datt. En knalle var en kringvandrande försäljare, "gårdfarihandlare". © Maj 2002 Ulf Ärnström, Berättarverkstan. Mr Körkort - en händelse ur mitt liv "Mr Körkort"

Läs- och skrivundervisning Den magiska dörren -ett romanprojekt | Josef Sahlin Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Tryck på länken för att ladda ner en utskriftsvänlig version: Den magiska dörren Läs elevexempel på bibblis.se Den magiska dörren är ett romanprojekt för de yngre åldrarna, i syfte att öka skrivlusten och öva på olika moment i svenskämnet. Inspiration har hämtats från boken Stråk av bildspråk (Natur och kultur) och dess populära romanprojekt Huset. Upprinnelsen till att jag skrev det här materialet var från början att jag fick en halv klassuppsättning datorer till klassen och med det fick möjlighet att tänka om lite kring undervisningen, hur jag på bästa sätt kunde använda dessa. Arbetet går givetvis också bra att utföra med papper och penna. Anledningen till att det här romanprojektet just fick heta Den magiska dörren är att vi har en synnerligen märklig dörr i skolan där jag jobbar. Att hitta på en historia från ingenting är svårt även för oss vuxna. Det vore också roligt om du återkopplade till mig om ni använder materialet. Framsida – Hej!

Grekisk mytologi (LättLäst) Grekisk mytologi (LättLäst) Grekisk mytologi är en samling berättelser. Mytologin och dess berättelser var en del avvardagen i Grekland under antiken. Antiken är en tidsperiod som sträcker sig från3000 år före Kristus till år 500 efter Kristus. Det berättas om gudar, hjältar och monsteri en äventyrlig blandning. Den grekiska mytologin har satt sina spåröverallt ända fram till idag. I den grekiska mytologin styrs världsalltet av urkrafter. Urkraften har fått olika personligheter.Till exempel Nyx (natten), Thanatos (döden) och så vidare. Ur dessa urkrafter har sedan fötts andra mäktiga väsen. Världsalltets alla mäktiga väsen blandar sig gärna med människorna. Kaos Allting i den grekiska mytologin kom ur ”Kaos”. De första som kom ur Kaos var Gaia (jorden), Nyx (natten), Tartaros (underjorden) och Erebus (mörkret). Titanerna Det sägs att Gaia och Uranos först blev föräldrar till monster. Gudarna De grekiska gudarna var många. Dionysos och Pan levde bland människorna. Människorna tillbad gudarna.

Litteracitet med inspiration från Nya Zeeland Det finns några länder som jag brukar snegla lite extra på när det gäller skolfrågor, ett av länderna är Nya Zeeland eftersom de har kommit ganska långt när det gäller att se till att eleverna utvecklar språk och kunskaper parallellt i skolan. Nya Zeeland har, precis som vi i Sverige, ganska många flerspråkiga elever och de brottas med samma problem som vi, nämligen svårigheten att eleverna ska tillägna sig ett såpass bra skolspråk att de klarar av kunskapsinhämtandet på sitt andra- (eller tredje-) språk. Litteracitet Det finns en nyzeeländsk sida, Literacy online, som jag brukar återvända till, för att inspireras och för att hålla koll på vad som händer. Här är ett exempel på vad man kan förvänta sig av en elevs skrivförmåga efter årskurs 1: Bild från Det finns 9 olika elevexempel för varje årskurs, exempel både när det gäller läsning och skrivning, och så här formuleras de förväntningar man kan ha på en elevs läsning i slutet av årskurs 8: Bedömning

Cirkelmodellen i berättelseskrivande, åk 2 Livet i Bokstavslandet ger rika möjligheter till ett språkutvecklande arbetssätt där samtal, läsning och skrivning lyfts in i ett meningsfullt sammanhang och där elevaktiviteten är hög. De berättande texterna om Ami, Bruno, Coco och Dani varvas med andra typer av texter som på ett naturligt sätt passar ihop med innehållet. Eleverna lämnas inte ensamma i sitt lärande. Läraren modellerar hur hen tänker om text och låter eleverna berätta om sitt tänkande. Genom att läsa olika texttyper och synliggöra texternas uppbyggnad och särdrag fördjupas elevernas kunskap om olika sorters texter, både hur de ska förstås och hur de ska skrivas. De språkutvecklande övningar som visas som exempel i Livet i Bokstavslandet utgår från Vygotskij och den sociokulturella teorin; att språkutveckling och lärande sker i samspel med andra. Det som barnet idag kan göra i samarbete kommer det imorgon att kunna göra självständigt. - Vygotskij Cirkelmodellen bygger på fyra faser: Fas 3: Skriva en gemensam text Länktips

Sagor och myter i forntidens Norden Jordens skapelse • Världsträdet Yggdrasil • VanakrigetOdens jakt på vishet • Kvädet om Trym • Iduns äpplenBalder & misteln • Lokes straff • Ragnarök Mytologin var under forntiden en tradition, som under århundraden muntligt fördes vidare från generation till genration. Utöver ett fåtal, korta runinskriptioner finns det inga bevarade skrifter om mytologin förrän efter kristendomens införande. De tidiga verk, som anses vara de överlägset viktigaste källorna till den forna mytologins värld är den poetiska Eddan och Snorres Edda. När sagorna uppstod finns det ingen som säkert kan svara på. Här kommer några av de gudasagor som vandrade från muntligt till skriftligt in i den isländska litteraturen att återberättas. Trots kritiken levde Eddornas författare närmare forntiden än vad vi gör.

Cirkelmodellen - ett konkret exempel Jag hör lite då och då att lärare är nyfikna på cirkelmodellen och hur man kan arbeta utifrån den. Cirkelmodellen, eller cykeln, för undervisning och lärande är en pedagogisk modell som vuxit fram inom genrepedagogiken. Genrepedagogiken handlar i grund och botten om explicit undervisning, att synliggöra och tydliggöra sådant som eleverna annars förväntas klara på egen hand. Det kan handla om att synliggöra olika texttypers syfte, struktur och språkliga drag men det kan även handla om att synliggöra hur man använder sitt språk i olika sammanhang. Explicit undervisning handlar även om vikten av att modella språkanvändandet (oavsett om det handlar om muntligt eller skriftligt språk) och se till att undervisningen, med hjälp av stöttning och återkoppling, anpassas utifrån elevernas förutsättningar och behov. Vill du läsa mer har Nationellt centrum för svenska som andraspråk en bra sida med information om vad genrepedagogik är för något. Referenser

Topp tio miniprojekt Så här i slutet av terminen, eller mellan två längre projekt, kan både lärare och elever behöva göra något annat. Roliga, kreativa och korta miniprojekt på en-två lektioner kan också hålla hög kvalitet och vara givande. Här en lista över mina topp tio kortisar… CUT-UP POESI Kopiera valfria dikter och låt eleverna skapa nya texter genom att klippa och klistra. KORTSKRIVA MED NOTISERJenny Edvardsson: Ibland behöver man få sina elever att komma igång med sitt skrivande. SKRIVA TILL FILMKLIPPEleverna får stöd av rörliga bilder för att komma igång med att gestalta, att beskriva detaljer och stämningar. ABC-BOK MED ALLITERATIONERAtt leka med ord, samt skapa meningsfulla och fullständiga meningar. DEN KNÄPPA LEKTIONEN – MED KNAPPARJag vet att flera lärare använt Anki Mårtenssons lektionsidé med gott resultat. NYORDSLISTOR Att leka med ord är roligt. HISSENEleverna skriver en radioteater om fyra personer som blir instängda i en hiss utan möjlighet att kontakta omvärlden. VEM ELLER VAD SKA BORT?

Myths, Folktales, and Fairy Tales Home Welcome to the Myths, Folktales and Fairy Tales Internet project. We've compiled contributions from many authors to create this rich resource for learning about and writing in these genres. During the project, we will have several authors live online to discuss their work in these genres and to answer questions from young writers working on creating their own. When we read these traditional stories from around the world, we find that the things we value most highly, fear most deeply, and hope for most ardently are valued, feared and hoped for by all people. Still, while the same yearnings are expressed, each culture has a unique response made richer by details from its society and the local ecology.

Related: