background preloader

Modersmål-Diktamen

Modersmål-Diktamen
Related:  Svenskamodersmål

Skrivprocessen7 Strategier för lärande | Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet. TikiReader | Träna Läsförståelse Skrivmall recension Hur skriver man en recension? Titta på skrivmallen nedan. Du kan även titta i fliken stödstrukturer för att få hjälp att bygga upp texten. Bilder: Elsa Bergvall

Skrivprocessen6 Lathund för att förstå – hjälp till självhjälp | Förstelärare i Svedala Semantik, fonologi, pragmatik, syntax, morfologi och språklig medvetenhet. Prosodisk talstörning, utvecklingsförsening av oralmotorik, generell språkförsening, ospecificerad störning av tal- och språkutveckling- ospecificerad. Listan kan göras lång!!!! Snurrar det hos dig lika mycket som hos mig när logopeden börjar förklara? Hur var det nu….? Under året har jag och mitt arbetslag, tillsammans med tal- och språk-pedagog samt speciallärare, fördjupat oss i olika språkliga svårigheter. När vi var klara med modulen gjorde vi besök på Söderkullaskolan i Malmö där de har klasser för barn med språkstörning. Vi har haft SPSM (Specialpedagogiska skolmyndigheten) på besök vid två tillfällen där vi fick samtala och ställa frågor utifrån det vi läst i häftet ”Arbeta med språkstörning i förskola och skola” . Vi fick även fråga, vända och vrida samt ventilera om dilemman som kommer upp när man arbetar med och ska bedöma elever med olika språkliga hinder. Över ytan: Under ytan:

Tove Jansson läser ur Granen | Arkivet Mumindalen om vintern är kall, tyst och skrämmande. Utan sin familj och vänner tvingas Mumintrollet mogna och bli mer självständig. Här får vi höra hela Trollvinter i Tove Janssons egen uppläsning.Det är inte lätt att vakna ur sitt vinteride i januari och inte kunna somna om igen. I början av Trollvinter är Mumintrollet förfärligt ensam. Men så befolkas mumindalen med vinterns hemlighetsfulla varelser. Som trygghet har Mumintrollet Lilla My och Tooticki, som bor i familjens badhus.

Ordklasser Adverb "Adverb" är ord som du använder för att beskriva en handling eller ett tillstånd. Det finns några olika sorters adverb. Adverb som beskriver en handling Olle gick snabbt till skolan. Ordet adverb betyder ursprungligen "som hör till ord". Övningsuppgift Skriv ner vad ett adverb är. Adverb som beskriver en handling Du kan använda adverb när du skall beskriva en handling. Exempel: Jag studerar flitigt. Andra exempel: Ulla, kan du skriva ner vad vi tar upp på mötet. Lägg märke till! Nedanstående ord beskriver inte en handling. Man kan tro att det är adverb på grund av deras placering i meningen. Pär sprang själv i skogen. Dessa förstärkta ord är alltså alla adjektiv. Exempel på skillnaden mellan adjektiv och adverb: Han simmar piggt vidare. "Piggt" är här adverb och beskriver handlingen. Han simmar pigg vidare. "Pigg" är här adjektiv och beskriver personen. Frågan man kan ställa sig är: Beskriver ordet personen eller handlingen? Skriv ner meningar och använd olika adverb som beskriver en handling. var?

Skrivprocessen5 Språkutveckling och språkstörning | Logopeden i skolan Något förenklat går det att illustrera språkutvecklingen som en trappa. Det lilla barnet startar från de lägre stegen och går vidare uppåt. Varje trappsteg utgör en viktig del i barnets språkutveckling. Ju längre ner på trappan ett barn befinner sig, desto mer grundläggande språklig förmåga. Funktion (pragmatik): I trappans bas läggs grunden för språkutvecklingen. Att ha svårt med språkets funktion kan vara lite svårt att upptäcka hos ett barn eftersom det inte ”syns” utanpå. Det behöver dock inte vara i alla situationer som språket inte fungerar utan det kan vara i vissa speciella situationer och med vissa personer. Innehåll (ordförråd och språkförståelse):Ord är troligtvis den vanligaste termen för att beskriva vad ett språk består av. Ordförrådet och de regler som finns för hur ord kombineras kallas lexikon (språkets ordbok). Ett barn som har svårt med språkets innehåll har ofta svårt att förstå eller missförstår instruktioner. Källor:Bjar, L & Liberg C.

Lektionsförslag: Den enklaste språkberikarlektionen börjar med begrepp och ord Detta är en mycket enkel lektion. Jag brukar visa den då jag föreläser. Finns inget enklare faktiskt. Jag använder min handstil eller så skriver jag med digital text: Dessa tre ord ska nu ut i klassen. Jag berättar inte varför jag skrivit upp orden, jag tycker om spänning och överraskningar, det retar hjärnanJag läser orden högtEleverna läser orden högt, unisontJag modellar nästa steg då jag säger välj ett ord och sätt in det i en mening; Rättvisa mellan syskon är ofta något syskon bråkar om. Syftet med detta är att involvera eleverna i språket. Som jag brukar säga: Körlings Ord This entry was posted in Boken i undervisningen, Föreläsningar jag ger, Högläsning, Inkludering, Lektion, Lektioner och lektionsförslag, Litteratur och läsning, Modellerna, Värdegrunden and tagged involvera i språket, Körlings språkberikarlektioner, litteraturen i undervisningen, Pippi Långstrump, språkberikarlektioner, språket i undervisningen.

Related: