SFI-appar öva svenska del1 Jag har fått ett spännande uppdrag att ta fram appar för en grupp SFI-elever, här kommer deras önkselista: Här kommer mina förslag: Textgrabber– ta kort på text och få den uppläst och vid behov även översattWorldictionary– liknande som appen ovanPrizmo– Ta kort på text och få den upplästIntoWords– Ta kort på text och få den uppläst, ordbehandlingsprogram med ordprediktion och talsyntesSkolstil- skrivprogram med ljudande tangentbordBlueFireReader- Läsprogram för att kunna låna e-böcker via E-lib med hjälp av ditt lokala bibliotekskortTyda- Engelsk-svensk-engelsk Ordbok med synonymer. Ordlistan innehåller dessutom ett stort antal beskrivningar av orden och exempel på hur de används. Relaterat På resande fot utan att kunna språket som talas, nyttig erfarenhet Jag och min familj var nyss på en resa i ett land där det talades ett språk som ingen av oss förstår. I "Allmänt" SVA-appar för yngre och äldre elever Jag fick en fråga om appar för SFI som fick min hjärna (och hjärta) att gå igång.
Appar som utvecklar barns modersmål | Språkträning Många appar har text och/eller tal på flera språk, inte bara svenska. Dessa appar passar bra för att utveckla barns modersmål även om det inte alltid är appens ursprungliga syfte. Via den här sidan hittar du lätt dessa appar och kan vid behov filtrera vidare på ålder. Vi är föräldrar och pedagoger som testar och rekommenderar bra och roliga appar för barn. Är du intresserad av appar med svenskt tal så har vi även en lista över svenska språkappar för barn. Visa fler (10+) appar › Spela in eget tal (valfritt språk) Pooki-Booki · 10 kr · Pekbok för de yngsta Läs mer! Bokstavspussel · 40 kr · Sätt bokstäver och ord i rätt ordning Läs mer! 3-6 år Little Writer · 10 kr · Forma bokstäver (även å, ä och ö), siffror, ord och former Läs mer! 6+ år My Story · 50 kr · Skapa digitala böcker med ljud, bild och text Läs mer! 9+ år Comics Head · 20-50 kr · Skapa tecknade serier med färdig rekvisita och karaktärer Läs mer! 5-10 år Story Creator Pro · 20 kr · Skapa digitala böcker med ljud, bild och text Läs mer! Knacka på!
Ny språkapp för flyktingar SVA/SFI – IKTsidan Denna sida är tänk som en resurs för att hitta webbmaterial och appar för att arbeta med nyanlända. Sidan uppdateras… Webbresurs Denna serie är gjord för barn med svenska som andraspråk. Vi får intressanta fakta om kroppens viktigaste organ: hjärtat, hjärnan, huden, magen, skelettet och musklerna. Länk till serien: Hej Svenska Hej svenska är ett interaktivt stöd för svenskinlärning. Länk till webbsidan Webbmatte Länk till webbsidan RimRum från UR Länk till webbsidan Webb+app Tyda- Engelsk-svensk-engelsk Ordbok med synonymer. Lexin– Synonymer och lexikon. Google Översätt– klistra in text eller ord och få dem översatta till andra språk. My Storybook– gör dina egna böcker via dator eller surfplatta. App (iPhone, iPad) 50 appar för nyanlända barn och ungdomar Ord i fokus- Spelet är enkelt. SVAAPP-Appen innehåller korta berättelser, videoklipp och ordövningar men elever och lärare har också möjlighet att göra eget material och dela fritt. Ordlek XL- passar alla som skall lära sig att läsa!
SFI-appar öva svenska del2 Det kommer mera…. Här kommer del 2 av SFI-appar Stava ABC- En enkel app för elever som behöver lära sig bokstäverna och att stava enkla ord. Kan även fungera för äldre elever som behöver lära sig stava på svenska.. Fortsättning följer nästa vecka på del 3 av SFI-appar:) Relaterade Appar för att öva skriva och stava Här kommer min lista över aktuella appar för att öva skriva och stava. I "Allmänt" SVA-appar för yngre och äldre elever Jag fick en fråga om appar för SFI som fick min hjärna (och hjärta) att gå igång. appar, bild, digitalt, engelska, hemspråk, inkludera, iPad, kompensera, läsa, ljud, multimedia, samtal, SFI, skriva, språk, stöd, SVA, tala Spel och appar Spel och multimedia kan användas i förskolan för att utveckla barns modersmål och det svenska språket. En rik och språkutvecklande miljö där barn kan lära tillsammans av varandra och med engagerade vuxna gynnar språkutvecklingen. ”När paddorna kom blev det verkligen ett lyft. Avhandling: Flerspråkiga förskolebarn får hjälp av pekplattor Pekplattor är extra bra för flerspråkiga förskolebarn, det visar en licentiatavhandling från Uppsala universitet. Läs avhandlingen Språkstimulerande spel och appar På sidan Modersmålsappar listas appar som har inbyggt tal på flera språk, inte bara svenska. Många appar finns tillgängliga på flera olika språk och kan på så sätt stimulera barnens modersmål. På Utbildningsradions barnwebb finns bland annat spelet Katten musen tiotusen.
Förslag på arbetssätt med appen Skolstil Nio appar för att lära sig svenskaPinned: 23 Feb 2015 Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!Pinned: 15 Feb 2015 Sfipaddan.se behöver din hjälp!Pinned: 6 Oct 2014 Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.Pinned: 14 Sep 2014 I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). Det har blivit populärt att ha en klassblogg för att publicera all möjlig information till sina elever. Har du planer på att starta en egen blogg för er klass?
Learning Swedish Click here to create an account: Join this course If you already have an account, please login. You are not logged in. You are logged in. Welcome to Learning Swedish – a free language course! Learning Swedish is a free online course in Swedish for beginners with material for self-study for adult learners. In the course you will meet Nathalie from France and her friends who are studying at a Swedish university. Learning Swedish has been developed by the Swedish Institute and partners. We would love to hear your feedback and ideas! Interested in teacher support? Learning Swedish PLUS is a teacher supported course based on the open online course Learning Swedish. Introduction video
Recension av Svenska på en månad - Träna grunderna i svenska Användningsområden och funktioner Idén bakom appen är att lära sig grunderna i ett främmande språk snabbt och effektivt. Svenska på en månad är en app med färdiga områden som heter lektioner i appen. Lektionerna är sorterade i olika kategorier: allmänna ord, färger och proportioner, pronomen, temperatur, möbler, familj mm. Det finns en gratisversion att prova innan man bestämmer sig för att köpa lektionspaket i appen. Den fullständiga versionen, det vill säga den kompletta kursen innehåller: 30 lektioner med ökande svårighetsgrader (3 lektionspaket)1800 ord och fraser som framförs av manlig och kvinnlig talareFler än 1500 färgglada bilder Inställningar I inställningar går det att göra en del val (se bild ovan) Förhör visa textvisa kort (bild)bekräfta nästa sida Skriva visa kort (bild)bekräfta nästa sidaskrivkontroll på bokstäver eller ord Ljud stänga av ljudetbåda/man/kvinna Välj en metod: skriva Välj en metod: bilder Varje lektion innehåller 10 sidor med 6 ord/fraser/meningar och bild per sida.
50 appar för SVA/SFI-undervisning av nyanlända Här kommer min lista över 50 appar för både yngre och äldre nyanlända barn och ungdomar. I listan finns både appar som är gratis och appar som kostar pengar. Eftersom priset varierar och appar ibland släpps gratis under begränsad tid har jag valt att inte skriva ut något pris. Apparna står inte i någon ordning utan bara lite huller om buller som de hamnat i mina mappar. Letar du bara efter appar som är gratis har jag valt ut och satt en stjärna på 5 favoriter som jag gillar extra mycket. Tyda– engelsk-svensk-engelsk ordbok med förklaringar UTalk svenska – lär svenska med bilder och frågor. Bitsboard*- i appen gå till katalog och sök på svenska för att hitta de flashcards som du kan använda. SVAAPP– första månaden gratis sedan 109kr för hela skolan oavsett antal elever. Läskod-Fokus på tidiga läs-och skrivinlärningen. Table Top– kommunikationsverktyg med översättning Alfavux-pedagogisk app för ordinlärning. Ord i fokus- det finns tre kategorier i appen att välja mellan. Ordspelet Babbel svenska
Språklig stöttning i NO-ämnen I NO-undervisningen finns en del bra språkstöttning på nätet som både eleverna och du som lärare kan ha nytta av i den ordinarie undervisningen. Här har jag samlat de sidor vi använder mest med våra elever. Jag har tidigare bloggat om språklig stöttning på prov. Inläsningstjänst där flera av de stora läromedlen i bla NO-ämnen finns inlästa på arabiska, dari/persiska, somaliska och tigrinja. Om man vill översätta ett specifikt ord tycker jag Lexin är något bättre än Google translate eftersom man som lärare kan välja mellan olika svenska alternativ och därmed hjälpa eleverna att få rätt betydelse av ett ord. Libers webbappar i Biologi, Fysik och Kemi är utmärkta redskap inte bara för nyanlända elever utan även för svensktalande elever. Clio Förberedelseklass NO har enklare texter på svenska i NO som även finns inlästa på fem olika språk, klicka på studiehandledning. Veingeskolan har en hel del bra länkar man kan kika på och på Wikispaces kan man i vissa fall hitta NO-länkar på olika språk.