The big 5 - Så blir förmågorna enkla att arbeta med / Majemas blogg Majema - köp läromedel och kalendrar för lärare online Detta inlägg postades den 09 januari 2014 av Gästbloggare. Fram till för ett år sedan har jag stångats med förmågorna som vi finner i läroplanen. Förmågorna har varit abstrakta och väldigt många, 71 stycken för att vara exakt. Big 5: vad respektive förmåga beskriver 1. Beskriver orsaker och konsekvenser. 2. Samtala. 3. Tolka. 4. Söka, samla, strukturera/sortera och kritiskt granska information. 5. Förstå innebörden av begreppen. Hur förmågorna blir konkreta på lektionerna Under ett års tid har jag skapat undervisningsmoment som behandlar Big 5 och givetvis kunskapskraven. - Eleven har valt en förmåga (antingen en som hen inte arbetat med på länge eller en som eleven behöver färdighetsträna mer på). - Därefter arbetar eleven med uppgiften utifrån den valda förmågan. - Moment tre är att eleven utvärderar hur arbetet gick. Lyckat resultat med Big 5 Alla dessa steg har hjälp mig att tydligt kunna göra bedömningar på hur eleven behärskar förmågorna, vilket gynnar mitt arbete. Varsågod!
Geografiska undersökningar Fältstudier i geografiundervisningen ger eleverna möjlighet att undersöka sin omvärld med alla sina sinnen. Det är ett roligt och kreativt arbetssätt som stimulerar elevernas upptäckarglädje. Geografiska informationssystem (GIS) öppnar nya möjligheter att analysera omvärlden och presentera geografisk information. Idag finns det lättillgängliga GIS-verktyg på internet som är gratis och enkla att använda. Geografiska undersökningar, både i form av fältstudier och med hjälp av geografiska informationssystem, är en viktig del i geografiundervisningen i grundskolan. Paketet innehåller två filmer och ett diskussionsunderlag. Geografiska undersökningar: fältstudier i årskurs 4 Filmen visar hur en lärare i årskurs 4 tillsammans med eleverna planerar och genomför en fältstudie för att undersöka hur trafiken utanför skolan påverkas av en ny vägsträckning. Geografiska undersökningar: fältstudier och GIS i årskurs 9 Diskussionsunderlag: geografiska undersökningar
Education Edition Early Access - Minecraft Education Edition And we’re continuing to work on a whole host of other features that the community has told us are important, including a Classroom Mode interface for educators with a map and list view of all their students, teleport capabilities, and a chat window for communication. If you have suggestions for future features and capabilities, please let us know at In addition to the product features, we are also releasing updated lesson starters and starter worlds to help educators get started quickly using Minecraft: Education Edition. A range of sample lessons are available for educators to use across subjects and age levels. Each lesson includes learning objectives, activities, suggested reflection questions, and evidence of learning criteria. Many of the 100+ schools and 1,700 students participating in our Beta Program have already found great benefits of using Minecraft: Education Edition in the classroom.
Veckans förmåga Värdegrundande förmåga – Att kunna arbeta tillsammans med andra Värdegrundande förmåga – Att göra sitt bästa vid varje tillfälle Kommunikativ förmåga – Samtala, resonera och diskutera. Procedurförmågan – Veta skillnaden mellan fakta och åsikt. Big five Den närmaste tiden tänkte jag dela med mig om några av våra influenser kring kärnfrågan: Hur bygger vi en skola, kultur och miljö där barn känner sig välkomna, sedda och utvecklas till sin fulla potential? Det handlar med andra ord om vårt pedagogiska koncept på konkret nivå. Idag kommer den första delen med fokus på förmågor. Länge har skolans uppdrag kring lärandet fokuserat på att utveckla sakkunskaper. På senare tid har skolans uppdrag utvecklats och större fokus har lagts även på förmågor. Det är en god sak eftersom förmågor är mycket viktiga för elevernas fortsatta utveckling i livet, särskilt i en föränderlig värld. Sakkunskaper tenderar att bli inaktuella med tiden och då måste eleven fortsätta utvecklas och lära sig. Det ena behöver inte heller utesluta det andra och vår tanke är att medvetet utveckla förmågor och tydliggöra dessa för eleverna samtidigt som vi planerar och genomför arbetet så att eleverna lär sig mängder av sakkunskaper. Trevlig helg!
Tio topplistor du inte vill vara utan | Gränslöst digitalt lärande Att listor är populära på internet rådet det ingen tvekan om. Av någon anledning tilltalas vi av att få information färdigförpackad och gärna rangordnad. Jag har tidigare erkänt att jag gillar katter på internet, nu får jag lov att erkänna att jag gärna tittar på olika listor också. I detta inlägg får ni därför en liten hyllning till alla listor som florerar på internet och här har jag samlat tio listor som en geografilärare och SO-lärare verkligen kan ha nytta och glädje av. 1. Kartor Vad vore en geografilärare utan sina kartor? 2. Det finns massor av inspirerande och lärorika TED-talks. 3. Att upptäcka världen genom litteraturen är fantastiskt! 4. Twitter är en guldgruva när det kommer till fortbildning. 5. När vi jobbar med handel så har vi låtit eleverna undersöka olika varor utifrån produktion, transport och konsumtion. 6. I en blogg kan du få inspiration och även mer utförliga beskrivningar av ny forskning. 7. 8. 9. 10.
Fantasibild - blandade tekniker En sak, som jag tycker är roligt, är att få eleverna att använda sig av nya tekniker och nya material. Det är så lätt att de annars fastnar i blyertsteckningar. Den här bilduppgiften görs i flera moment och kan med fördel göras lärarledd, dvs man gör det steg för steg tillsammans. Läraren gör sin bild och eleverna gör sina. Lärarens bild blir då ett stöd för eleverna, samtidigt som eleverna kan få vara med att påverka lärarens bild genom att komma med idéer. Jag valde att använda sk "julgransljus" som är lite mindre och lättare att hålla i för eleverna. Uppgiften är att rita figurer med ljuset på pappret. Moment 2 - vattenfärger Andra momentet innebär att man målar över allt med vattenfärger så att figurerna, som man gjorde med ljuset framträder. (Medan den första bilden torkar kan man låta eleverna göra flera bilder enligt moment 1 och 2 utan lärarstöd.)Moment 3 - hitta kanterna Nu är det dags att ta fram färgpennorna. Nu är det dags att ta fram en lite mindre pensel och nytt vatten.
Att använda exittickets som en del av formativ bedömning Under hösten har vi arbetat med kollegialt lärande och jag har ingått i en grupp som arbetat med hur man kan använda Blooms taxonomi för att ställa rätt frågor (se bilden nedan). Vi undrade hur vi kan ställa frågor som utvecklar elevernas lärande på bästa sätt. Syftet för oss var att:Ta eleven vidare till nästa kunskapsnivåAnpassa frågorna till lektionens syfteBli medvetna om vilka frågor vi faktiskt ställer i klassrummetSynliggöra elevernas kunskapsutvecklingFörebygga slentrianfrågeställandeArbeta igenom ett problemområde från fakta till analys och värdering. Som inspiration läste vi Christians Lundahls bok Bedömning för lärande s.116-125. För mig var fokus att definiera kunskapsnivån för varje lektion enligt Blooms taxonomi och sedan avsluta lektionen med en exitticket med en eller flera frågor kopplade till den kunskapsnivå vi arbetat med under lektionen.