background preloader

Www.skolporten.se/app/uploads/2012/04/UL_artikel_4_2012_juhlin_mfl.pdf

Elevledda utvecklingssamtal Blev uppringd av en reporter på en tidning idag som ville intervjua mig om elevledda utvecklingssamtal. Hon hade tydligen googlat och då kom det jag skrivit om elevledda samtal på min hemsida upp först. Har i ca 8 års tid haft elevledda utvecklingssamtal med mina elever i åk 1-3 och jag måste bara säga att det är en av de bästa saker jag gjort under min 25 år som lärare. Innan samtalet fyller alla elever i en checklista där de svarar på olika frågor. Jag har haft elever i åk 1-3 som gjort detta galant. Efter att checklistan är klar diskuterar jag med varje elev inför samtalet utifrån den. De har även sin målbok till hjälp där de har alla planeringar med matriser samt tidigare utvecklingsmål. Hemma förbereder sig eleven och föräldrarna genom att läsa igenom alla omdömen som ligger på Infomentor. Vid själva samtalet är det eleven som är i centrum och pratar mest. Under terminens gång jobbar vi sedan med målen som eleverna har i sin IUP på olika sätt. /Ullis

förmågor Undervisningstips Del 3 Elevledda utvecklingssamtal – NORDSTRÖM EDUCATION Elevledda utvecklingssamtal Syftet är att medvetandegöra och utveckla eleverna förståelse för var de befinner sig i förhållande till målen och hur de tar sig vidare. Eleverna behöver träna på att utveckla sina egna förmågor att ta ett ökat ansvar för sitt eget lärande, och för att vara medvetna om sina styrkor, lärande- och utvecklingsmål. Inför utvecklingssamtalet Inför samtalet kan eleverna tillsammans med sina klasskamrater förbereda sig genom att i samråd med sina lärare göra egna bedömningar om var de befinner sig i förhållande till målen. Röd= når ej målenGul= når målen delvisGrön= når målen Eleverna kan även inför utvecklingssamtalet göra en självskattning om hur väl de anser att de uppfyller läroplanens övergripande mål genom att exempelvis skatta sin samarbetsförmåga, ansvarstagande, trivsel, inflytande och delaktighet etc. Under utvecklingssamtalet Under utvecklingssamtalet så utgår eleven från ett antal mötespunkter (checklista).

Förmågor Efter att ha skrivit om mina förmågetrappor, som jag använt tidigare med mina elever, på Instagram var det fler som ville ta del av dem. För att få alla, hittills delade, på samma ställe har jag nu lagt dem i detta inlägg. Klicka på bilden så får du upp dem i pdf. Om du vill veta mer om hur jag startade med mina elever för sex år sedan hittar du det vi jobbat med här (Där hittar du även samma trappor som i detta inlägg men då ligger de en och en). Under en lång period när man pratat om The Big 5 och förmågorna så har det varit mycket kopplingar till djuren. Vi började väldigt snart att lägga till de värdegrundande förmågorna så de finns också med som en förmågeskylt. När jag började använda mina förmågeskyltar för över ett år sedan så hade jag faktiskt inte djuren på utan helt andra bilder som jag tyckte kunde passa till. För er som vill använda er av skyltarna med andra bilder än djuren eller de helt utan bilder finns de nu så ni kan ladda ner.

Elevernas egna utvecklingsamtal | Årstaskolan Elevledda utvecklingssamtal gör samtalet till barnens. De får träna sig att reflektera och lär sig att se sina styrkor och utvecklingsområden inom skolämnena. När barnen själva berättar för sin föräldrar om sin kunskapsutveckling, blir de delaktiga och växer med ansvaret. Här kan ni läsa lite reflektioner från eleverna i 2B på Tegelbo "Jag tycker att det är mysigt att ha utvecklingssamtal. "När vi ska ha utvecklingssamtal börjar vi med att fylla i vad man kan och inte, sen får man träna två och två. "Innan vi ska ha utvecklingssamtal får vi fylla i ett papper där det står om vad jag kan och vad jag behöver träna på i alla ämnen.

arbetsgladje.blogg.se - Koordinatsystem och lägesmått, åk 6 Inledning När vi startar vårterminen, skall vi på våra lektioner "Matte tillsammans", börja arbeta med Koordinatsystem och lägesmått. Några av er har börjat "känna" lite på området redan men det är ju bara bra. I arbetet kommer ni att få lära er innebörden av en hel del nya begrepp som x-axel, y-axel, koordinat, kvadrant och origo. Vi kommer att arbeta med proportionella samband vilket inleds med att skapa förståelse för begreppet proportionalitet. Som avslutning på hela området skall ni lära er att bestämma de tre olika lägesmåtten typvärde, medianvärde och medelvärde. Bloggen som lärresurs Nedan kommer jag att lägga in genomgångar och förklaringar som följer det arbete som vi ska göra i klassrummet. Begreppsförklaring Här kommer en kort ordlista, begreppen kommer sedan att förklaras mer ingående längre ner på sidan. x-axel - den vågräta axeln i ett koordinatsystem. y-axeln - den lodräta axeln i ett koordinatsystem. Kvadrant - ett koordinatsystem är indelat i fyra delområden (kvadranter)

Elevledda utvecklingssamtal i förskoleklass Vi har sedan några år tillbaka arbetat med elevledda utvecklingssamtal på Kvarnbackaskolan och arbetat fram en modell för det. Jag hade det med min förra klass från åk 1-3 och vill aldrig gå tillbaka till de traditionella samtal som jag hade innan. Med de elevledda utvecklingssamtalen blev det ett helt nytt fokus på elevens lärande än det var innan och när eleven tog över rodret över samtalet fick de en helt ny medvetenhet än det haft innan om sin egen kunskapsutveckling. I år har jag förskoleklass och jag funderade en del över hur vi skulle kunna ha elevledda utvecklingssamtal i förskoleklassen. Dagen innan vi började med samtalen hade vi rollspel för att öva. Samtalen hade vi tisdag-torsdag på förmiddagarna. Det var mycket imponerande hur mina elever genomförde samtalen.

Elevledda utvecklingssamtal På min skola har vi under nio år haft elevledda utvecklingssamtal. Jag minns när vi, som sista arbetslag av totalt tre, valde att testa detta koncept. Jag hade länge varit riktigt skeptisk och såg många nackdelar med upplägget och kände att de "vanliga" samtalen var bra. Hur som helst så kändes det fånigt att vi som enda arbetslag INTE anammade detta så till slut lyftes ändå tanken att även vi skulle testa. Med försiktighet och ganska stor skepticism beslutade vi ändå att vi skulle göra det och det är jag väldigt glad över att vi gjorde. Så här förbereder våra elever sig: 1. 2. 3. 4. För att klara av denna förberedelse får eleven en checklista och ett dokument som underlättar sammanställningen och målformuleringen. Så här går samtalen till: På själva utvecklingssamtalsdagen har eleverna självstudier på valfri plats. Eleverna har fått tider till sina samtal i god tid 4-2 veckor innan och de kommer ihop med ansvarig vuxen och startar upp sina samtal själva efter en given dagordning. Tips!

Elevledda utvecklingssamtal | skolfröken fräken För åttonde terminen i rad arbetar jag med elevledda utvecklingssamtal. Jag skulle bara vilja säga ”Jabbadabbbadoo”! Under mina år som lärare finns det två saker som sticker ut och verkligen har förbättrat mitt yrke. 1) Digitala whiteboarden, våra active boards, som vi nu har haft i säkert sju-åtta år. 2) Elevledda utvecklingssamtal, genialiskt! Vi var några lärare som bestämde oss för att prova elevledda utvecklingssamtal och nu är vi fast. Vi börjar med elevledda samtal redan i ettan. Det pågår två till tre samtal samtidigt i klassrummet, de sitter utspridda med ryggarna mot varandra. Lyckokänslan jag får termin efter termin i magen är svårslagen. Jag jämför med mina barns utvecklingssamtal och tidigare traditionella jag själv hållit i. Vad gör då jag under pågående samtal? Vad tycker eleverna? Vad tycker föräldrarna? Vad tycker jag?

Related: