background preloader

Argumenterande texter Rymden fortsätter

Argumenterande texter Rymden fortsätter
På dagens lektion kring rymden så har vi, istället för faktatexter som vi gjort tidigare, jobbat med argumenterande texter. I rymd-temat handlade det den här gången om ÅRSTIDER. Målen för dagen var: Men även då språkligt att eleverna: Vi läste, tittade på bilder och pratade om de olika årstiderna. Utifrån sina kunskaper kring årtiderna fick de sedan skriva på en lapp vilken årstid just jag tycker är den bästa. De fick hjälp av en mall eftersom de bara är andra gången som vi skriver den här texttypen: Målet är såklart att inte behöva använda mallen precis som det står i matrisen, se sista raden på bilden: Sedan fick de skriva sina texter på ett papper där de också skulle måla en bildtext till. Härliga texter blev resultatet!! Related:  pedagogisktÅrstider, natt, dag, månader och månen

Appar som hjälpmedel « autismnvskane Här följer ett urval av iOS-appar (iPad, iPhone, iPod) i några olika kategorier. Listan kommer att uppdateras då och då framöver. - Dexteria: Handmotorik - Teckna: TeckenHattens teckensamling med filmer. - TeckenLex: teckensamling med filmer. - Ritade tecken: SPMI:s tecken från Ebba Editor. Kommunicera med bildkartor: - Grace Picture exchange for non-verbal people: PECS-app utan talsyntes. - Pratkort: Svensk app med 500 bilder. - Tap Speak Choice: Svensk talsyntes och PCS-bilder medföljer(dock på eng). - GoTalk Now: Talapparaten nu som app. - Grid Player: Kommer i mars till App Store som iPad app och senare även för iPhone/iPod. Kommunicera med situationsbilder: - Scen Speak: Lägg till tal eller ljud till ”hotspots” i egna importerade bilder. - Scene & Heard: Lägg till nyckelord med bild och tal i anslutning till egna bilder. Övrigt - Pictogram: bildsamling med pictogram. - First Then - Visual Schedule Planner - Schedular: Videoscheman eller bildscheman. - Home Routine: Endast text. - Picture Planner

EARTH :: METEOROLOGY :: SEASONS OF THE YEAR image seasons of the year Periodic climate changes over the course of a year; they are a function of the Earth’s inclination toward the Sun and its rotation around it. Sun Source of the Earth’s heat. autumnal equinox At the equinoxes, day and night are of equal length; the autumnal (fall) equinox is on September 22 or 23 in the Northern Hemisphere. autumn Season between the autumnal equinox and the winter solstice. winter solstice Shortest day of the year; it falls on December 21 or 22 in the Northern Hemisphere. winter Season between the winter solstice and the vernal equinox. summer Season between the summer solstice and the autumnal equinox. summer solstice Longest day of the year; it falls on June 21 or 22 in the Northern Hemisphere. spring Season between the vernal equinox and the summer solstice. vernal equinox At the equinoxes, day and night are of equal length; the vernal (spring) equinox is on March 20 or 21 in the Northern Hemisphere.

argumenterande texter | frokenlundgren Skriva insändare Idag har vi skrivit insändare! Det var finalen på ett arbete om argumenterande texter. kamratbedömning Vi är mitt uppe i arbetet med att lära oss om argumenterande texter. Argumenterande text Här har du möjlighet att titta lite närmare på den texttyp vi kommer att arbeta med de närmaste veckorna. Att arbeta med faktatexter När mina elever gick i årskurs 1 arbetade vi gemensamt och parvis med att skriva enkla faktatexter om flyttfåglar och stannfåglar. Vi använde tankekartan som stöd i skrivarbetet under årskurs 1 och de flesta eleverna använde den självständigt. För några barn var tankekartan däremot otydlig och de förstod inte vilka ord som var viktigast – nyckelorden. De skrev hela meningar i tankekartan och när de skrev sin egen faktatext såg den ungefär ut som i boken de läst. När det var dags att skriva faktatexter igen i årskurs 2 introducerade jag VÖL-strategin med förhoppningen att eleverna genom att utgå från sina förkunskaper skulle äga sin kunskap och text bättre. Uppstart Arbetet inleddes med att vi tittade på bilder och filmer om Afrika. Hur alla ska lyckas I arbetet med faktatexter har vi tagit små steg mot att bli självständiga. Direkt respons Arbetet med VÖL-strategin har medfört att mina elevers förmåga att identifiera nyckelord har förbättrats. Stjärnor och tips Reflektioner Att diskutera:

Storstadsmamman Blog: Tillbaka till skolan del 1: Lär känna dina klasskamrater - tips! Nu sätter snart skolorna igång igen. En del får nya klasser och det första man gör som lärare är att få ihop klassen till en grupp. Detta tar ett tag in på terminen, men det är ett måste för att det senare ska bli arbetsro och eleverna ska infinna sig i ett lugn. Har man inte en grupp, då är det omöjligt att föra undervisning. Startsång är alltid trevlig att ha som man sjunger varje morgon. Startsång/slutsång Godmorgon Mel: Och nu så vill jag sjunga. Go'morron säger alla, gomorron säger jag.En ny dag har nu börjat och vi ska ha det bra! 1. 2. 3. 4. 5. 6. 1.Spindelnätet: Varför? Vad behövs? Hur? Deltagarna ska antingen enskilt eller lagvis ta sig genom spindelnätet utan att nudda vid det. 2. Varför? Vad behövs? Hur? 3. Varför? Vad behövs? Hur? Klicka på bilderna för att komma till instruktioner/templates. Ta foto på alla eleverna med en av dessa fina tavlorna.

A Breathing Earth Here's a view looking at one year of seasonal transformations on Earth. Made possible by the tremendous folks of the NASA Visible Earth team, I downloaded the twelve cloud-free satellite imagery mosaics of Earth ("Blue Marble Next Generation") at each month of the year. I wrapped them into some fun projections then stitched them together into a couple animated gifs... Don't click this small version or this tiny version. Click here to see the irrationally large version (8.9 MB). Don't waste your time with this boring small version or this lame tiny version. I of course had some expectation of what I would see as a result of animating these frames. Why? Of course there are the global characteristics of climate and the nature of land to heat and cool more rapidly than water. But, overall, to me it looks like breathing.

Det bästa djuret – argumenterande genren | Fröken Karin Vi har under en tid arbetat med svenska skogsdjur i klassen och nu har eleverna fått skriva en argumenterande text om det bästa djuret. I onsdags delade jag in klassen i fyra grupper. Varje grupp fick tillsammans välja ett djur som de tycker om. Grupperna valde skogsharen, vargen, skogsmusen och huggormen. När grupperna valt djur så fick de tillsammans med mig titta på sitt djur på svenska-djur.se. I dag så visade jag en modelltext för eleverna på Smartboarden som var en argumentation om varför rådjuret är det bästa djuret. Det här var en väldigt styrd text jämfört med när vi skriver annars och de arbetade i grupper istället för i par.

Lustfylld huvudräkning Genom denna mycket enkla metod, som ni själv enkelt kan göra fler uppgifter till era elever beroende på ålder och ämnesinnehåll. De uppgifter som finns ska ses som inspiration till hur liknande uppgifter kan utformas och på vilket sätt de kan varieras beroende på om det är beräkningarna som är i fokus eller om ni vill träna på matematisk terminologi. Visst är det bra om båda kan göras samtidigt men kanske kan det finnas behov att träna på dem separat för att så småningom komma till övningar där båda görs tillsammans. Detta är en enkel övning som tränar huvudräkning och matematiskt språk. Eleverna lägger ifrån sig pennor och miniräknare. Vi brukar göra en variant som vi kallar lätt där vi använder vardagsspråk som lägga till, dela, ta bort och så vidare. Övningen kan vara 4 – 10 steg innan eleverna får fram svaret. I exemplen nedan finns tre exempel med matematikord och samma tre exempel utan.

Första dagen med 7:orna – pedagogKrstd Äntligen uppstartsdagen redo och vi nya mentorer kom äntligen överens om att köra något övergripande som eleverna kan ha användning för i de flesta ämnen. (Exalterad) Med hänvisning till Carmen Winding, Kerstin Dahlin, Göran Svanelid och Lotta Karlsson blev upplägget såhär. The big five Begreppsförmåga – Ord och begrepp som vi arbetar medProcedurförmåga – Tillvägagångssätt ex. kunna söka och samla information man vill haAnalysförmåga – Vad, hur, när, vem, varför?Kommunikativ förmåga – Att samtala om något, ex. att uttrycka egna åsikter och motiveraMetakognitiv förmåga – Att tänka vidare kring det jag lärt mig. Ex. Begreppsförmåga – Gissa ordet/begreppet(här har vi klippt ut precis som Kerstin Dahlin visat exempel på). Ord/begrepp: Dessa nyckelord valde vi för att dessa är återkommande i förmågan att analysera, resonera osv. OM eleverna inte tillsammans lyckats ta reda på vad de olika begreppen står för så kommer de förklaras i uppgiften. Pelle köper en bil Analysförmågor Föreslå lösningar

Foliegubbar De här foliegubbarna var riktigt roliga att göra. Med relativt enkla medel kan man få till figurer som kan vara utgångspunkt till diskussioner i många olika riktningar. När man gör gubbarna är det lätt att tankarna går till Giacomettis verk. Hans verk kan vara en utgångspunkt för arbetet. Själva "skulpterandet" - att skapa och få fram olika uttryck kan vara ett annat. Gör man foliegubbar som en bilduppgift i en klass kan gubbarna var utgångspunkt för vidare diskussioner runt uttryck - Är gubben arg, eller har han just vunnit ett maratonlopp? Att studera skuggor kan vara ett mål i sig. Gubbarna gör man i helt vanlig aluminiumfolie. Armarna sätts fast genom att en remsa av folie surras ett varv runt kroppen: När man sedan har stommen är det bara att bygga på med folie och forma gubben på det sätt man vill. Sedan är det dags för skuggan. Ett annat alternativ (som jag gjort på gubben med blått papper) är att låta skuggan falla på ett svart papper.

Argumenterande texter | Skrivarskolan Idag har vi arbetat med att skriva recensioner, och då menar jag inte bokrecensioner utan sådana där man recenserar saker och ting. Jag började lektionen med att berätta för eleverna att det faktiskt finns människor som arbetar med att skriva recensioner, det kan handla om allt från hotell till leksaker. Jag berättade om när jag till exempel ska åka på en resa så läser jag alltid många olika recensioner av hotell för att slippa bli besviken, och ett av syftena med recensioner är just det, att slippa bli besviken. Jag läste sedan ett exempel när jag recenserade en restaurang som jag hade varit på i helgen, jag var tyvärr inte så nöjd med mitt besök då det var smutsigt och jag fick bränd mat. Efter detta fick eleverna varsitt papper och deras uppgift för lektionen var att recensera något som de var besvikna över, till exempel en leksak eller restaurangbesök. Här kommer några exempel som jag kom ihåg att fota av: Idag har vi haft genomgång av en ”chart” som heter: Övertyga dina läsare.

arskursplaneringar_0 Four Seasons Tree Craft With Template - Easy Peasy and Fun We have a wonderful four seasons tree craft template to share with you, this one can fold nicely into a 4 seasons book or you can assemble it together to stand on it’s own. Print our template, there are more versions, and have the kids get creative with their seasons. *this post contains affiliate links* We thought a nice little four seasons tree craft would be a nice addition to exploring and learning about the seasons of the year. This can be a fun four seasons craft for kindergarten, as well as for preschoolers although assistance from parent or teachers will be needed. There are many ways the kids can decorate this project, and there certainly is no need to limit yourself to markers, crayons or pens! We will talk about ideas for decorating the seasons a bit more in the tutorial itself (we’ve got quite a few for each of the season). Ready to make your own tree? How to Make the Four Seasons Tree Craft What you need: Optional: other materials like pom poms, scrap fabric, puffy paint… Spring

Related: