Tankar om energi Tankar om energi Ämnen: Fy, Bi, Ke, Ge, (Tk, Sh, Hkk) Energi finns överallt och vi använder den hela tiden, fastän den inte ens syns. Men vad är egentligen energi? Och varför måste vi minska vår energianvändning? Den här övningen innehåller ett bildspel, som kan användas för att utveckla resonemang kring energi- och klimatfrågor. Målet med Tankar om energi är att eleverna ska få kunskaper om människans beroende av naturen, men också om hur vi påverkar den. | Läroplanskoppling Tankar om energi (pdf) Material och verktyg: Energifallets bildspel till Tankar om energi. Genomförande Förbered genom att läsa igenom att klicka dig vidare till texterna till respektive bild nedan. Vill du redan nu förebereda för dokumentation av klassens arbete med Energifallet? Klicka på bilderna för att komma till frågor och faktatext till respektive bild. Energi finns överallt! > Frågor och fakta tillAllt är energi! Solen skiner oavbrutet. > Frågor och fakta till Solenergi! > Frågor och fakta tillFånga energin!
Experimentskafferiet Bekräftad härdsmälta i Fukushima - Syre - grönt nyhetsmagasin Benita Eklund Syre 24 mars 2015 Nu finns det till sist svart på vitt. Kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 resulterade i en fullständig härdsmälta. Det framkommer av en rapport på energibolaget Tepcos hemsida. Fyra reaktorer blev svårt skadade vid olyckan 2011. Komplikationerna vid röjningen efter kärnkraftsolyckan har avlöst varandra och kritiken mot Tepco, dåvarande premiärminister Naoto Kan, och andra myndigheter har handlat om både vårdslöshet och mörkläggning. The International Atomic Energy Agency (IAEA) avslutade nyligen en tredje översyn av avvecklingen av kärnkraftverket.
Kroppen och första hjälpen Har du koll på var organen sitter i kroppen. Virtuell test på nätet. Välj mellan skelett, organ, muskler och nervsystem. Rotera organen och placera ut dem rätt i kroppen. KUL! Kroppen i 3d. Tänd och släck olika "lager", för att undersöka hur människokroppen är uppbyggd. Våldets inverkan på kroppen. En liten klickbarfilm om kroppen från molekyl till organism. Klippdocka Klippdocka, som är utvikningsbar, från Naturhistoriska museet i Göteborg.
En miljon små steg - Tips för en bättre miljö Snilleblixtarna i Sverige Summer Fun: Ecosystem Edition This is not my idea, but I know a good one when I see it, and I had to tuck this away to do this summer with the kids. Some kids at one of our schools did something similar for a science project, and then my friend Michelle, over at Scribbit, detailed the project when she did it with her children up in Alaska. That being said, so that I take no credit whatsoever, this is a really, really cool thing to do with your kids, young and old. Even my sixteen year old daughter was completely engaged for the hours we spent. First, here's what you need for each one: 3 clear 2-liter (empty) soda bottles clear packing tape aquarium gravel water dechlorinator rubber band 4" piece of netting (I used cut up pantyhose) soil fish, snails, or other aquatic life elodea, (which is banned in CA), duck weed (which the store didn't have), anachris, or other aquatic plants crickets, pill bugs, earthworms a few dead leaves and small sticks Can you see the little fishies swimming around? Can't wait to watch it all happen!
Länkbiblioteket Tipsa gärna om fler bra länkar genom att maila oss! Markeringar: E = den här länken passar bäst till eleverL = den här länken passar bäst till lärareE / L = den här länken passar både lärare och elever Material från Naturskyddsföreningen L Allt material från Naturskyddsföreningen i skolanAlla läromedel, lärarfortbildningar, material och verktyg från Naturskyddsföreningen i skolan finns på skol-webben. E / L Energifallets digitala tidning för högstadietSuperspännande läsning om klimat, energi och hållbar utveckling. E / L Energifallets ordlista för lärare och alla andraUtskriftsvänlig PDF med ordlista på svenska och engelska och en affisch med tips för smarta klimatpratare. E / L Faktablad från Naturskyddsföreningen i skolanFaktablad om energi, klimat, mat, transporter och mycket mer. E / L Grön guideNaturskyddsföreningens enkla tips om hur var och en kan göra vardagen miljösmartare. E / L KlimatpratTips på konkreta och positiva sätt att prata om klimatfrågor. L Rädd eller förberedd?
Skola och förskola Vi tror på barnen. Vi tror att handlingskraft och framtidstro hos nästa generation krävs för att kunna anta de stora utmaningar vi står inför. Och vi tror att en konkret och viktig miljöfråga som nedskräpning är en bra pedagogisk utgångspunkt i lärandet för en hållbar utveckling. Här erbjuder vi användbara verktyg och material för lärare och pedagoger. Grön Flagg Gå med i Grön Flagg! Om Grön Flagg Unga Reportrar - för ett hållbart samhälle Anmäl din klass till Unga Reportrar – ett journalistiskt skolprogram för högstadiet och gymnasiet. Unga Reportrar Delta i våra skräpplockardagar! Nu är anmälan öppen till årets Vi Håller Rent. Vi Håller Rent Inspireras av andra skolor och förskolor! Här hittar du aktiviteter och uppgifter inom hållbar utveckling från förskola upp till gymnasiet. Till Exempelsamlingen Material och inspiration Här hittar du vårt övriga material om hållbar utveckling. Pedagogiskt material Biologisk mångfald med Darwin Great Plant Hunt Sweden Kemikaliesmarta skolor och förskolor
Hur källsorterar vi i förskolan och skolan Hur stort är ditt avtryck? Den 2 augusti 2017 inträffade ”Overshoot day”. Då hade vi, på sju månader, förbrukat årsproduktionen av ekologiska resurser för 2017. Resten av året lever vi över jordens tillgångar. Barn har ett intresse av att lära och är måna om att göra rätt. Hässleholm miljös målsättning är att det ska vara möjligt, roligt och framförallt enkelt att källsortera i förskolan, i skolan, på jobbet, i kommunens boendeenheter och inte minst på offentliga platser.
De globala målen i dagspolitiken Höstens skolstart kommer att präglas av valrörelsen för Sveriges alla SO-lärare. Samtidigt har vi en tajt planering att hålla oss till när vi vill få in både det centrala innehållet, testa av kunskapskravens förmågor och arbeta mot ämnenas syften. Det finns även andra mål att jobba mot. Hur står det till med de globala målen till exempel? Vilket ansvar har vi som privatpersoner, lärare och vuxna att arbeta för att uppnå de globala målen. Till min hjälp har jag Globala målens webbplats. Givetvis något förenklat men visst är det viktiga frågor för mig. Ett av tipsen som jag får är att jag ska skriva en insändare eller ett blogginlägg för att skapa en diskussion om fattigdom. Ett annat tips som just jag fick från webbplatsen var att jag kunde lära någon i min närhet att laga näringsriktig och hälsosam mat. Arbetsområdet tänkte jag börja med att visa den här lilla korta filmen från UNDP.
Hur källsorterar vi i förskolan och skolan Hur stort är ditt avtryck? Den 1 augusti 2018 inträffade ”Overshoot day”. Då hade vi, på sju månader, förbrukat årsproduktionen av ekologiska resurser för 2018. Resten av året lever vi över jordens tillgångar. Barn har ett intresse av att lära och är måna om att göra rätt. Hässleholm miljös målsättning är att det ska vara möjligt, roligt och framförallt enkelt att källsortera i förskolan, i skolan, på jobbet, i kommunens boendeenheter och inte minst på offentliga platser.
Gratismaterial om djur och natur. | Lanclin Här hittar du det gratismaterial som jag har producerat för att använda gratis. Du hittar även många andras material om djur, natur och miljö. Har du tips på material du tror skulle passa i Lanclins materialbank får du gärna tipsa mig på linnea.edmark@hotmail.com! Vill du läsa mer om materialet som jag har producerat hittar du det i kategorin Lekar i naturen. Sångkort Nr 1 – Grodor, myggor, sniglar mm (12 sånger)Nr 2 – På melodin Björnen sover (6 sånger)Nr 3 – Hav, skog, fjäll och äng (4 sånger)Nr 4 – Insekter (6 sånger)Nr 5 – Hösten (6 sånger)Nr 6 – Vintern (6 sånger)Nr 7 – Våren (8 sånger) QR-koder QR-koder till 32 av Lanclins sångkort. Uppdragskort Memory med naturbilder Nr 1 – Memorybild 1-24 (djur) Allemansrätten Här listar jag material om allemansrätten du kan ladda ner och använda gratis. Insekter Spår Vem har gått här? Vatten, hav och sjöar Träd och kottar. Sångkort om träd och trädlevande djur (kommer snart).Tips på 10 lekar med kottar. Miljö- och klimat. Boktips och bokrecensioner. Filmtips