background preloader

Vetrehberi

Facebook Twitter

VetRehberi.com

VetRehberi, Veteriner Hekimlik mesleği, hayvan sağlığı, hayvan hastalıkları, hayvan beslenmesi, hayvan ırkları, hayvan eğitimleri, hayvan resimleri, hayvan videoları, books, sözlük, ilaçlar hakkında içerik yayınlayan bilgi platformudur.

2019 Yılı Sonunda Türkiye Hayvancılığının Durumu ve Gelecek Beklentileri. 403 Forbidden. 403 Forbidden. Köpeklerin ‘insan yaşını’ hesaplamak için yeni formül - Köpekler - VetRehberi. Köpeklerin ‘insan yaşını’ hesaplamak için şimdiye kadar kullanılan yöntemin yanlış olduğunu saptayan bilim insanları yeni formül geliştirdi.

Köpeklerin ‘insan yaşını’ hesaplamak için yeni formül - Köpekler - VetRehberi

Bilim insanları, köpeklerin yaşını hesaplamak için şimdiye kadar kullanılan yöntemin yanlış olduğunu saptadı ve yeni bir formül buldu. California San Diego Üniversitesi ‘ndeki bilim insanları, köpeklerin yaşını ‘insan yaşına’ çevirmek için’ en çok kullanılan köpek yaşının 7 ile çarparak hesaplama yönteminin yanlış olduğunu belirtti. Bilim insanları bu basit denklem yerine, DNA’nın zamanla nasıl değiştiğine baktı. Bu soruya cevap bulmak için genetik bilimci Tina Wang ve Trey Ideker, metilasyon yönetimini kullandı. Araştırma sonucunda köpekler ile insanlar arasında benzerlikler göz önünde bulundurularak yeni bir yöntem geliştirildi: İnsan yaşı = 16ln (köpek yaşı) + 31.

Gıda Kaynaklı Listeria - Gıda Güvenliği - VetRehberi. Gıda kaynaklı Listeria.

Gıda Kaynaklı Listeria - Gıda Güvenliği - VetRehberi

Sağlıksız ya da uygun olmayan koşullarda hazırlanan gıda maddelerinin yenmesiyle insana bulaşan listeria, bazen salgınlar halinde enfeksiyonlara neden olabilen ve özellikle yaşlılarda, yeni doğanlarda ve bağışıklık sistemi çeşitli nedenlerle yetersiz olanlarda ölümcül enfeksiyonlara neden olabilen bir bakteridir. Ülkemizde de zaman zaman listeria salgınları yaşanmaktadır. Gebelik dönemi de hücresel bağışıklık sisteminin doğal olarak baskı altına alındığı bir dönem olduğundan anne adayları bu enfeksiyona daha duyarlı olurlar. Evcil Kuşlarda Proventrikulus Hastalığı - Evcil Kuşlar - VetRehberi. Evcil kuşlarda proventrikulus hastalığı, Proventrikülus (bezli mide) dilatasyon (genişlemesi) Hastalığı (PDH) 1978 yılında ilk kez macaw papağanlarında saptandı.

Evcil Kuşlarda Proventrikulus Hastalığı - Evcil Kuşlar - VetRehberi

Başlangıçta “Macaw Kaşektik Sendromu” olarak adlandırıldı. Aynı zamanda “Papağan Kaşektik Sendromu”, “Nöropatik Gastrik Dilatasyon” ya da “miyenterik gangliyo nöyritis” de dâhil olmak üzere birçok isim verilmiştir. PDH kuşların sinir ve sindirim sisteminin bir hastalığıdır. Bazı kuşlar, sadece sinir sistemi belirtileri gösterebilir, kimileride sindirim sistemi ile ilgili semptomlar gözlenebilir. Bu enfeksiyonu anlayabilmek için kuşların sindirim sistemi hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır (Şekil.1 ve 2). Sığırlarda Kış Beslemesi - Sığırlar - VetRehberi. Sığırlarda kış beslemesi.

Sığırlarda Kış Beslemesi - Sığırlar - VetRehberi

Kış geliyor. İnekler için aslında daha az stresli havalar geliyor. İnekler ısı stresinden kurtuldular. Ancak; ısı stresinden dolayı oluşabilecek problemler ise kışın ortaya çıkacak. Ayak hastalıkları, topallık ve döl tutmama gibi problemler aslında yaz aylarındaki ısı stresinin devamı olup, kışın bunlarla karşılaşan hiç kimse ısı stresini aklına bile getirmeyecek. İşin doğrusu, yaz ve kış beslemesinden daha önemlisi, yeterli ve dengeli besleme yapılmasıdır.

Kışın da, her zaman olduğu gibi, küflü yemlerden, aşırı saman kullanımından, kötü kaliteli silajdan uzak durmak gerekir. Orbenin Extra D.C. - Antibiyotikler - VetRehberi. Orbenin Extra D.C.

Orbenin Extra D.C. - Antibiyotikler - VetRehberi

(Dry Cow) Meme İçi Süspansiyonu Veteriner Kuru Dönem Meme İçi Antibakteriyel Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır Bileşimi: Orbenin Extra D.C. Meme içi süspansiyonu meme içi enjektörü içerisinde benzatin tuzu olarak 600 mg kloksasilin içeren 3.6 gramlık bir süspansiyondur. İrritan olmayan bir süspansiyondur ve uzun etki göstermesi için mineral yağ ile formüle edilmiştir. Kloksasilin S. aureus’un üretmiş olduğu beta-laktamaz enzimine direnç göstermesi nedeni ile antistafilokokal penisilinler grubunda yer almaktadır.

Neo-Terramycin - Antibiyotikler - VetRehberi. Neo-Terramycin Oral Çözelti Tozu Veteriner Sistemik Antibakteriyel Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır BİLEŞİMİ: Neo-Terramycin Oral Çözelti Tozu, her bir gramın içinde 176.3 mg oksitetrasiklin hidroklorür ve 123.4 mg neomisin içeren sarı renkli bir tozdur.

Neo-Terramycin - Antibiyotikler - VetRehberi

Neo-Terramycin Oral Çözelti Tozu duyarlı bakteriler tarafından oluşturulan enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bir üründür. Oksitetrasiklin, tetrasiklin grubu antibiyotiklerin bir üyesidir. Marbocyl %10 - Antibiyotikler - VetRehberi. Marbocyl %10 Veteriner Sistemik Antibakteriyel Enjeksiyonluk Çözelti Sadece hayvan sağlığında kullanılır BİLEŞİMİ: Marbocyl %10 Enjeksiyonluk Çözelti, her ml’sinde 0,1 g marbofloksasin içerir.

Marbocyl %10 - Antibiyotikler - VetRehberi

Sığırlarında P.multocida, P.haemolytica ve Mycoplasma bovis’in sebep olduğu solunum yolları enfeksiyonlarının ve akut mastitisin tedavisinde kullanılmaktadır. Marbocyl % 10 Enjeksiyonluk Çözelti sığırlara parenteral yolla (deri altı, kas içi, damar içi) günde 2 mg/kg/canlı ağırlık hesabı ile her 50 kg canlı ağırlık için 1 ml kullanılmalıdır. Tedaviye aralıksız olarak 3-5 gün süre ile devam edilmelidir. İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra sığırlar 6 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Işıktan koruyun. 25° C’nin altında orijinal ambalajında saklandığında raf ömrü 36 aydır.İlk kullanımdan sonra en geç 28 gün içerisinde kullanılmalıdır. 20 ml, 50 ml, 100 ml ve 250 ml’lik amber renkli cam flakonlarda ve karton kutu içerisinde satışa sunulmaktadır.

Longamox - Antibiyotikler - VetRehberi. Longamox Enjeksiyonluk Çözelti Veteriner Sistemik Antibakteriyel Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır BİLEŞİMİ: LONGAMOX Enjektabl Süspansiyon 100 ml ‘de 15,00 g amoxicillin içerir.

Longamox - Antibiyotikler - VetRehberi

LONGAMOX ‘un etken maddesi olan amoxicillin, beta-laktam antibiyotik, gram pozitif ( Staphylococci, Streptococci, Corynebacteria…) ve gram negatif ( Colibacilli, Salmonella, Pasteurella…) bakterilere karşı geniş spektrumlu bir bakterisidal ve antibakteriyel etki gösterir. Longamox KULLANIM DOZU LONGAMOX ‘un sığır, kuzu ve domuzlara önerilen günlük dozu kas içi yolla 15 mg / kg (1 ml süspansiyon / 10 kg canlı ağırlık, 48 saat ara ile iki defa ). Enjeksiyon yerine maksimum 20 ml uygulanır. 25°C’nin altında orijinal ambalajında saklandığında raf ömrü 36 aydır.Ambalaj açıldıktan sonra 3 ay içinde tüketilmelidir.

Yapağı Bitleri Nedir? - Veteriner Sözlük - VetRehberi. Yanıkara Nedir? - Veteriner Sözlük - VetRehberi. Yanık Şoku Nedir? - Veteriner Sözlük - VetRehberi. Suni Tohumlamada ırk uyumu şartını n kaldırılmasını doğru bulmuyoruz - Hayvancılık - VetRehberi. Suni Tohumlamada ırk uyumu şartının kaldırılmasını doğru bulmuyoruz.

Suni Tohumlamada ırk uyumu şartını n kaldırılmasını doğru bulmuyoruz - Hayvancılık - VetRehberi

Ali Eroğlu: Çiğ süt referans fiyatını en az 2,50 TL olmalı. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Ali Eroğlu Çiftçiden Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Çiğ süt referans fiyatını en az 2,50 TL olması gerektiğini vurgulayan Ali Eroğlu “Çeşitli girdiler göz önünde bulundurulduğunda Türk Veterinerlik Hekimleri birliği olarak çiğ süt referans fiyatının en az 2,50 TL olması gerektiğini savunuyoruz. Bunun yanı sıra gelecek yıla kadar fiyatın sabitlenmesi doğru değil. Girdi maliyetleri göz önünde bulundurularak 3 aylık süreçler içinde revize edilmesi üretici açısından daha doğru olacaktır” dedi. Türkiye'de Hayvancılığın Son 40 Yılı - Hayvancılık - VetRehberi. Türkiye’de hayvancılığımızın son 40 yılı yani 1979 – 2019 yılları arasında sorunlar azalmış mıdır?

Türkiye'de Hayvancılığın Son 40 Yılı - Hayvancılık - VetRehberi

Ya da tam tersi, artmış mıdır? Son 40 yılda bizim hayal edemeyeceğimiz aletler ve makineler ortaya çıktı. 40 yıl önce, ilaçlar kıttı, aşılar sınırlıydı. Antiserum yoktu. Bunlar çeşit olarak gayet azdı. Hatta bazı önemli ilaçlar hiç bulunmuyordu. 1979 yılında sadece mezun veren 3 veteriner fakültesi vardı. Hayvancılığımızın Sorunları - Hayvancılık - VetRehberi. Hayvancılığımızın Sorunları.

Hayvancılık işletmelerimiz sorunlarla boğuşuyor. Ülkemizde yapısal, kökü derinde sorunlar var. Bunların tümünün altında yatan en büyük sorun bilgisizliktir. Ne yazık ki; bu durum, birkaç istisna hariç, genel ve yaygın bir sorun halinde sürüp gitmektedir. İşin daha da kötüsü, bilgisizler bilmediklerinin farkında değiller ve hatta çok bildiklerini de sanıyorlar. Aşağıda yazacak olduğum sorunların kökeni de aslında buradan, yani bilgisizlikten kaynaklanmaktadır. ilk sorunumuz ‘’sürdürülemez’’ hayvancılık işletmeleridir.

Kediler Nasıl Beslenmeli? - Kediler - VetRehberi. Kediler nasıl beslenmeli?. Tüm kedi sahipleri aslında bu sorunun cevabını hep merak etmişlerdir. Evde herkes kendi kedisini belirli bir şekilde kedileri besliyor bazı sahipler daha çok mamaya yönelirken bazıları ise evde ki imkanlarla beslemektedir. Şahsen eğer ki kedinizin gıda alerjisi gibi farklı bir durumu yoksa evdeki kendi yediğiniz yemeklerden verilmesi daha uygundur. Yalnız şunu asla unutmamak lazım kediler köpekler gibi hem etçil hem otçul değillerdir. Kediler aksine sadece etçillerdir. Hangi karbonhidratlar kedilerin sindirim sisteminde mevcut enzimler tarafından parçalanırlar?

Bu soruların yanıtını bulmak için 2 günlükle 12 haftalık yaş grubu içerisinde 19 yavru kedi ve 25 yetişkin kedi operasyona alınmış olup bunlarda ince barsak disakkaridaz aktivitesi, barsak içeriği ve pankreatik dokuda amilaz aktivitesi araştırılmıştır. Kediler Nasıl Beslenmeli? Coccidiosis ile Mücadelenin Pratik Yolları - Kanatlı - VetRehberi. Coccidiosis ile Mücadelenin Pratik Yolları. Coccidiosis kümes hayvanlarında bilinen en eski hastalıklardan biridir. 1927 yılında Tyzzer’ın tanımladığı hastalık hala, dünya çapında büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bunca yıl boyunca yoğun araştırmalara rağmen, hastalık halen tam olarak kontrol edilmemektedir. Oysa coccidiosisin kontrolünde yönetim, immünoloji ve yem gibi enstrümanların olduğu aşikârdır. Kümes çevresinin yıkanabilir ve temizlenebilir olması, coccidiosis kontrolünün önemli bir noktadır. Enfekte hayvanın dışkısıyla atılan oocyst (yumurta) henüz hastalık oluşturma yeteneğinde değildir. Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Gübre Yönetimi - Sığırlar - VetRehberi.

Süt sığırcılığı işletmelerinde gübre yönetimi. Sığırların idrarı, dışkısı ve bir kısım yataklık malzemesinin karışması sonucu ortaya çıkan atıklar gübreyi oluşturur. Gübre yönetimi hem çıkan gübrenin uzaklaştırılması, hem de, eğer kullanılacaksa, bitki yetiştirmede kullanımına uygun olarak depolanmasını içeren işlemlerdir. Gübre hayvan adedi arttıkça büyük bir problem haline gelebilir. Hayvanlara ve insanlara zararlı amonyak, metan, hidrojen sülfit ve karbondioksit açığa çıkaran gübrenin kaldırılması şarttır. Diğer yandan; bu konuda yasal gerekliliklere, çevresel koşullara da uymak zorunludur.

İnekler yedikleri ile ilgili olarak değişen miktarlarda toplam gübre üretirler. Gübre çevresel kirlilik ve hastalık kaynağı olabileceği gibi, bitkisel alanlarda da daha iyi ürün yetiştirilmesini sağlayacak azot, fosfor, potasyum gibi mineralleri içerir. Yankasa Koyunu Nedir? - Veteriner Sözlük - VetRehberi. Kuşlarda Pacheco Hastalığı - Evcil Kuşlar - VetRehberi. Sığırların Nodüler Ekzantemi (Sığırlarda Afrika Hastalığı) - Sığırlar - VetRehberi. Sığırların Nodüler Ekzantemi (Sığırlarda Afrika Hastalığı), ülkemizde şimdiye dek görülmeyen bu hastalık güney doğu bölgemizde görülünce basın tarafından Afrika Hastalığı adı verildi.

Kedi Tırmığı Hastalığı Pirelerden Kaynaklanıyor - Kediler - VetRehberi. Kedi Tırmığı hastalığı Pirelerden kaynaklanıyor. İSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa (İÜC) Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Seyyal Ak, evlerinde kedi besleyenleri tedirgin eden ‘Kedi tırmığı‘ hastalığının pirelerden kaynaklandığını, sevimli dostların zamanında gerekli tedavi ve bakımlarının yapılması halinde sorunun ortadan kalktığını söyledi. Avcılar’dan Hadımköy’deki İÜC Yerleşkesi’ne taşınan Veteriner Fakültesi’nde görev yapan Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.