La Model exposa el mapa del franquisme a Barcelona (Laura Serra) 160 de les 1.330 plaques d’habitatge franquista que s’han retirat els últims anys de l’espai públic de Barcelona s’exposen ara (cap per avall) en una petita urna situada al pati de la presó Model. És la part simbòlica del projecte Deconstruir el franquisme, que ha situat sobre el mapa els símbols de la dictadura franquista a Barcelona, la majoria dels quals s’han mantingut fins fa ben pocs anys: els noms dels carrers franquistes, les escultures, les plaques, els espais de repressió. Es poden consultar sobre una cartografia interactiva, que mostra amb fotografies històriques i dates clau cada element històric.
El contenidor es podrà visitar fins al 15 de juny cada divendres i dissabte dins el circuit de la visita a la Model, però la intenció és que sigui una instal·lació itinerant i que a cada destinació s’elabori un nou mapa, en col·laboració amb les universitats (de moment està previst que vagi a Tarragona i Pamplona). Les escultures també van canviar de bàndol. La Model acull una mostra amb plaques del franquisme. L’antiga presó Model acollirà a partir del 15 de març l’exposició “Deconstruir el franquisme. Símbols de la dictadura de Barcelona”. La mostra recull peces originals i documentació de la simbologia franquista de la ciutat en què destaquen més de 160 plaques d’habitatge retirades recentment.
També es podrà visitar una “cartografia interactiva que permet ubicar gran part de les plaques al territori i diversos espais de repressió i control, monuments i nomenclàtor del franquisme”. L’exposició ha estat promoguda pel Comissionat de Programes de l’Ajuntament de Barcelona i l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (EUROM). El projecte ha estat desenvolupat a partir d’una idea original de Jordi Guixé, director de l’EUROM, i Núria Ricart, professora de belles arts de la UB. També té el suport del programa Europe for citizens, de la Comissió Europea. Deconstruir el Franquisme. Símbols de la Dictadura a Barcelona - Programes de Memòria : Programes de Memòria.
L’antiga presó la Model de Barcelona acull l’exposició "Deconstruir el Franquisme. Símbols de la Dictadura a Barcelona", promoguda pel Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona i l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (EUROM). Els materials exposats inclouen peces originals i documentació gràfica sobre la simbologia de la dictadura, destacats a través de l’ús escenogràfic més de 160 plaques d'habitatges retirades recentment per l'Ajuntament de Barcelona. Una cartografia interactiva permet conèixer la localització de gran part d'aquestes plaques, així com de diversos espais de repressió i control, monuments i nomenclàtor del franquisme. L’objectiu d’aquesta exposició és interpretar la repressió simbòlica de la dictadura franquista sense caure en ambigüitats sobre la seva iconografia feixista. INSTAL.LACIÓ «DECONSTRUIR EL FRANQUISME. SÍMBOLS DE LA DICTADURA A BARCELONA – LA MODEL – Facultat de Belles Arts.
L’antiga presó la Model de Barcelona acull la instal·lació Deconstruir el Franquisme. Símbols de la Dictadura a Barcelona, promoguda pel Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona i l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (EUROM). La mostra recull peces originals i documentació de la simbologia franquista de la ciutat, destacant més de 160 plaques d’habitatge que han estat retirades recentment pel consistori.
La presentació tindrà lloc el dia 12 de març de 2019 amb la participació dels comissaris del projecte, Núria Ricart i Jordi Guixé, i del Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Vinyes. La mostra estarà oberta al públic els divendres de 15 h a 18 h i els dissabtes de 10 h a 18 h, del 15 de març al 15 de juny de 2019.
L’accés a la presentació és lliure, però es recomana confirmacó mitjançant aquest formulari: EUROM Newsletter - February 2019. Una exposició a la Model proposa interpretar la violència real i simbòlica del franquisme – Fundació Solidaritat Universitat de Barcelona. La mostra, promoguda per l’EUROM i el Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona, es podrà visitar els divendres (15-18 h.) i dissabtes (10-18 h.) del 15 de març a l’agost de 2019. Barcelona, 27.03.1977. Acció contra la retolació franquista dels carrers, al barri del Clot | Foto: Robert Ramos L’antiga presó la Model acull la instal·lació itinerant Deconstruir el Franquisme. Símbols de la Dictadura a Barcelona, promoguda pel Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona i l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (EUROM).
La mostra recull peces originals i documentació de la simbologia franquista de la ciutat, entre les quals destaquen més de 160 plaques d’habitatge que han estat retirades recentment pel consistori. La instal·lació estarà oberta al públic a partir del divendres 15 de març i es podrà visitar els divendres de 15 a 18 hores i els dissabtes de 10 a 18 hores, fins a l’agost de 2019. La Model acull una instal·lació amb les plaques d’habitatge franquista | Bonart. Anna carreras i aubets L’antiga presó la Model de Barcelona acull l’exposició Deconstruir el Franquisme. Símbols de la Dictadura a Barcelona, promoguda pel Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona i l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (EUROM).
La mostra recull peces originals i documentació de la simbologia franquista de la ciutat, destacant més de 160 plaques d’habitatge que han estat retirades recentment pel consistori. La presentació es farà el dia 12 de març de 2019 a les 18 h, amb la participació dels comissaris del projecte, Núria Ricart i Jordi Guixé, i del Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Vinyes. La instal·lació estarà oberta al públic a partir del divendres 15 de març i es podrà visitar els divendres de 15 h a 18 h i els dissabtes de 10 h a 18 h, fins al 15 de juny de 2019. Foto: Robert Ramos. Etiquetes: La Model · plaques d'habitatge franquista.
Les plaques d'habitatge franquistes retirades a Barcelona es podran veure a la Model. L'antiga presó Model de Barcelona exposarà a partir del 15 de març 160 plaques d'habitatge franquistes retirades a la ciutat. La mostra portarà per títol Deconstruir el Franquisme. Símbols de la Dictadura a Barcelona i està promoguda pel Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament i l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (EUROM).
Segons el consistori, l’objectiu de l'exposició és interpretar la repressió simbòlica de la dictadura franquista sense caure en ambigüitats sobre la seva iconografia feixista. La mostra incorporarà una cartografia interactiva que permetrà ubicar gran part de les plaques d’habitatge al territori, així com identificar diversos espais de repressió i control, monuments i nomenclàtor del franquisme. 1.325 plaques retirades i 23 visibles Des del 2015, l'Ajuntament ha retirat 1.325 plaques arreu de la ciutat.
En aquest sentit, l'àrea d'Habitatge de l'Ajuntament no contempla les sancions com una prioritat. 18 finques de Barcelona es neguen a retirar plaques franquistes. A Barcelona encara hi ha 18 plaques franquistes de l’Instituto Nacional de la Vivienda (INV) que sobreviuen a les façanes dels edificis. Hi són perquè els propietaris s’han negat a retirar-les de manera explícita. L’Ajuntament va instar-los per carta a treure-les i els va donar un mes per oposar-s’hi, un dret que en aquests casos els propietaris han exercit. Aquestes 18 són l’únic rastre de les 1.330 des de 2017. Les últimes cinc s’han retirat a Sant Andreu aquest 2019. 1.330 plaques franquistes retirades des de 2017 La llei de memòria històrica que es va aprovar el 2007 obliga a les administracions públiques a prendre mesures per retirar símbols d’exaltació del franquisme.
El procediment va ser aquest fins al 2015, quan es va fer un nou cens de plaques franquistes, en alguns casos contractant plans d’ocupació, que va dibuixar un mapa de 1.348 elements. Fins al 15 de juny, l’antiga presó Model acull l’exposició “Deconstruir el franquisme. Què era l’Instituto Nacional de la Vivienda? La Model acull una exposició amb més de 160 plaques d'habitatge amb simbologia franquista retirades de Barcelona.
ACN Barcelona. -Peces originals, documentació gràfica i més de 160 plaques amb simbologia franquista recentment retirades de Barcelona s'exposen a partir del 15 de març a l'antiga presó la Model. Amb l'objectiu de mostrar la repressió simbòlica durant la dictadura, un mapa interactiu ubica la majoria de les plaques a la ciutat, així com espais de repressió i control, monuments i nomenclàtor del franquisme. Sota el nom 'Deconstruir el Franquisme. Símbols de la Dictadura a Barcelona', la instal·lació es podrà visitar els divendres de 15 hores a 18 hores i els dissabtes de 10 hores a 18 hores, fins al 15 de juny. La comissària del projecte, Núria Ricart, ha explicat que la intenció de l'exposició és "tornar a situar" les plaques amb simbologia franquista, que estaven emmagatzemades, a l'espai públic amb una "mirada crítica" sobre la Barcelona de l'època franquista.
Un radioisótopo llamado franquismo. Telenotícies vespre - 15/03/2019 - Telenotícies. Una exposición de la Modelo recoge las 160 placas de viviendas franqui. 160 placas franquistas retiradas se exponen en la Model. El viernes, 15 de marzo, se abrió al público en la Modelo “Deconstruir el franquismo. Símbolos de la dictadura en Barcelona”, que recoge piezas originales y documentación de la simbología franquista de la ciudad, entre las cuales destacan las más de 160 placas de vivienda que se han retirado en los últimos años. La instalación se podrá visitar los viernes, de 15.00 a 18.00 horas, y los sábados, de 10.00 a 18.00 horas, hasta el 15 de junio de 2019. El objetivo es interpretar la represión simbólica de la dictadura franquista y ver, mediante una cartografía interactiva, dónde se ubicaban gran parte de las placas de vivienda en el territorio, además de identificar diversos espacios de represión y control o monumentos y nomenclátor del franquismo. Los edificios que se resisten a retirar las placas franquistas en Barcelona se concentran en los barrios más ricos.
Les plaques franquistes retirades s’exposen a la Model - Línia Eixample. ‘Deconstruir el franquisme. Símbols de la dictadura a Barcelona’. Aquest és el títol de l’exposició sobre les plaques franquistes retirades que des del passat 15 de març hi ha exposada a la Model. La mostra recull peces originals i documentació de la simbologia franquista de la ciutat, entre les quals destaquen les més de 160 plaques d’habitatge que s’han retirat als darrers anys. L’objectiu de l’exposició, tal com expliquen des de l’Ajuntament, és “interpretar la repressió simbòlica de la dictadura franquista i veure on s’ubicaven gran part de les plaques d’habitatge”. La instal·lació es pot visitar els divendres, entre les tres i les sis de la tarda, i els dissabtes, entre les 10 del matí i les sis de la tarda. Estarà oberta fins al 15 de juny.