Rap per la memòria - Versembrant. Memòries feministes: Activitats de l'EUROM pel 8M - Fundació Solidaritat Universitat de Barcelona. Amb motiu del Dia de les Dones, l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) de Solidaritat UB presenta una exposició, organitza un diàleg i comparteix els resultats del projecte educatiu “Rap per la memòria”. Del 2 al 10 de març de 2021, l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona organitza tres activitats al voltant del Dia Internacional de les Dones (8 de març), sota el títol “Memòries feministes”. 1) Presentació de l’exposició “Dones i infants en una Europa en guerra (1914-1949)” 2 de març, 12 hores, La Model L’exposició itinerant “Dones i infants en una Europa en guerra (1914-1949)” proposa un recorregut històric per les iniciatives d’ajuda humanitària que es van dur a terme entre 1914 i 1949 destacant el paper de les dones durant els conflictes i les conseqüències per als infants i les poblacions desplaçades. 2) Diàleg on-line “Vides, dones, presó” 9 de març, 18 hores, Youtube de l’EUROM 10 de març, 18 hores, Youtube de l’EUROM.
L'EUROM coorganitza nous tallers educatius sobre art urbà i memòria - Fundació Solidaritat Universitat de Barcelona. Fins al febrer del 2022, 70 alumnes de batxillerat treballen les memòries de l’exili, la migració i el desplaçament forçat a través de l’art urbà i la creació musical. Un total de 70 alumnes de primer de batxillerat de l’Escola d’Art La Industrial de Barcelona participen en la segona edició dels tallers ‘Art urbà, educació i memòria‘, organitzats per l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i l’escola popular itinerant Versembrant, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
Entre novembre del 2021 i febrer del 2022, l’alumnat de les assignatures de català i dibuix treballa les memòries de l’exili, la migració i el desplaçament forçat a través de tallers de creació musical i art urbà. I el projecte culminarà en una pintura mural a l’antiga presó La Model, prevista per al febrer del 2022. ‘Art urbà, educació i memòria’ no és la primera activitat de l’EUROM que culminarà en una pintura mural.
Projecte memòria històrica, rap i grafiti - Durant el primer i segon trimestre d’aquest curs l’alumnat de 1r de Batxillerat està fent un taller transversal des de les matèries de Llengua catalana i literatura i Dibuix artístic que té com a eix central «El viatge des d’un punt de vista de l’exili i les migracions».El taller s’emmarca dins el Projecte Memòria històrica, rap i grafiti”, i s’ha portat a terme de la mà de la Universitat de Barcelona i de Versembrant (Escola popular itinerant, el projecte de la qual és fomentar la consciència crítica del jovent a través de l’art urbà i el hip hop.)En la primera fase d’aquest taller, dins la matèria de Llengua catalana i literatura, i amb l’ajut de Pau Llonch i Bittah, l’alumnat ha creat lletres de rap sobre aquesta temàtica, raps que posteriorment han gravat.
Balanç del 1r trimestre 21/22 – Versembrant. Avui engeguem motors després d’unes festes plenes d’amor, família i escalfor, i ho fem, com sempre, presentant el balanç trimestral! Hem tancat l’any amb un primer trimestre en què hem realitzat un total de 304 tallers a diferents espais educatius, socials, juvenils i sanitaris de 41 viles de tot Catalunya generant un impacte en total de 2412 joves. De tota la feina realitzada, volem destacar algunes novetats que hem incorporat aquest nou curs i que enriqueixen el projecte educatiu de Versembrant. En primer lloc, valorem molt positivament els acompanyaments realitzats a diferents centres educatius en col·laboració amb Òmnium Cultural per a la creació de cançons de rap que participaran de la Mostra Sambori 2022.
Un impuls a la cultura com a eina de transformació social i una base sobre la qual treballar de forma conjunta i transversal la generació d’oportunitats educatives. Versembrant, escola popular itinerant: Rap i educació, realització personal i transformació social – Versembrant. Pep Valenzuela El jovent d’educació secundària és l’interlocutor principal del treball de la cooperativa, entès com a intervenció socioeducativa. La proposta, però, s’orienta a joves de tota mena de centres educatius o d’educació en el lleure; i també a la formació per als professionals i persones que conformen l’entorn educatiu, com són el professorat, les mares i pares, tutors o entitats.
«El rap és poesia i ritme, i també una tècnica social que ens permet escriure el guió de la nostra pròpia trajectòria vital i construir plans de futur des d’aquesta narrativa. Venim d’estar forçosament massa tancats en nosaltres mateixes i ens cal prendre la paraula, guarir les ferides i reivindicar la nostra existència al barri, a la ciutat i al món. Així presentava Versembrant la seva proposta pel Laboratori de creació i tallers per a joves “Eh!”
Paral·lelament, Versembrant «cooperativitza» l’activitat artística, concerts i producció, dels seus quatre membres.