L’Observatori Europeu de Memòries posa a debat el seu projecte sobre el monument - Canal 21. L’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) va presentar aquest dijous a Tortosa el seu projecte sobre el monument franquista de la Batalla de l’Ebre, el “Pont de la Memòria”. El projecte dels professors Núria Ricart i Jordi Guixé proposa deconstruir el monument, acabar amb la seua verticalitat i integrar alguns dels seus elements en una nova passarel·la. Tant Ricart com Guixé van destacar que l’objectiu era realitzar un debat serè i reflexionar sobre un patrimoni “incòmode”. També la regidora de Memòria Històrica de Tortosa, la socialista Dolors Bel, va destacar la voluntat de realitzar un debat enriquidor, des de la calma i l’expertesa, sobre el futur del monument.
De fet, després de la presentació es va realitzar una taula de debat sobre el futur del monument franquista de la Batalla de l’Ebre. A l’acte hi va assistir el portaveu del Corembe, Joan Otero, qui va recordar que la comissió rebutja la proposta. Anunci Anunci. Per fi un debat acadèmic i professional sobre el monument. L’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (EUROM) va organitzar ahir una taula de debat sobre el futur del monument de la Batalla de l’Ebre a Tortosa.
L’acte es va celebrar amb la col·laboració del PSC. Durant la jornada a l’Aula Didàctica del Museu de Tortosa, es va fer públic el projecte «Pont de la memòria», una proposta d’intervenció al monument ideada i desenvolupada per Núria Ricart, professora, investigadora i Doctora en Espai Públic i Regeneració Urbana per la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i Jordi Guixé, investigador i doctor en Història Contemporània per les Universitats de Barcelona i de París 3 Sorbonne-Nouvelle i director de l’EUROM. El programa forma part del projecte «Patrimonios Incómodos», desenvolupat per l’EUROM i el projecte Art Públic i Memòria de la Universitat de Barcelona amb el suport del Ministerio de la Presidencia a través de la Secretaria d’Estado de Memòria Democràtica.
Tortosa rechaza el proyecto para transformar el monumento franquista. La Comisión per la Retirada dels Símbols Franquistas de Tortosa y el Col·lectiu per a la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l'Ebre (Corembre) rechazan la propuesta de l'Observatori Europeu de la Memòria (EUROM) para reinterpretar el monolito franquista. El proyecto plantea desmontar el monumento e integrar los elementos en una nueva pasarela de madera sobre el río Ebro, con una cripta en medio donde se ubicarían el águila, el soldado y la estrella. Para el Col·lectiu no se trata de verticalidad u horizontalidad sino de respetar el mandato de la consulta popular de 2016 y consensuar la reinterpretación "desde el diálogo".
La Comisió rechaza reinterpretarlo y denuncian que la propuesta de EUROM "mantiene las dimensiones y la misma carga simbólica" del monolito. La Comisió pide al Memorial Democràtic y a la Conselleria de Justicia que mantenga el compromiso de retirar el monumento y ejecutar el proyecto -presentado en noviembre de 2020-. Proceso judicial Lee también Agencias. Proposen crear un espai memorial per reinterpretar el monument franquista. L’Observatori Europeu de la Memòria ha fet pública una proposta d’intervenció per al monument franquista de Tortosa. La proposta reinterpreta tot l’espai i crea un nou pont de fusta sobre l’Ebre (la pilastra sobre la qual es troba el monument és la de l’antic pont de la Cinta), ample com un punt de trobada: una plaça pública, un mirador i un memorial alhora. El projecte dirigit per Núria Ricart i Jordi Guixé acaba amb la verticalitat del monument, el tomba en horitzontal per apropar-lo a la mida humana, a un costat de l’espai, i integra alguns dels seus elements en una nova passarel·la sobre el riu.
A la part central d’aquest pont hi ha una cripta de vidre amb els símbols separats del monument, com ara l’àguila, el soldat i l’estrella, que es poden veure en un nivell inferior. El projecte proposa la deconstrucció íntegra del monument i la seua interpretació in situ, mitjançant la reconstrucció del pont de la Cinta, ara reconvertit en el Pont de Memòria, en el seu emplaçament primigeni. División en Tortosa ante la alternativa para el monumento a la batalla del Ebro. El monumento a la batalla del Ebro de Tortosa, indultado temporalmente por un juzgado el pasado verano, vuelve a ser protagonista con la puesta de largo de una propuesta de reinterpretación y la presentación de un recurso por parte de la Asociación Cultural Despierta España que busca su permanencia en medio del río.
El conjunto de 1966, instalado en la normalidad ciudadana de forma mayoritaria –un referéndum lo respaldó con un 68%– está en la diana desde que la Generalitat intentara su retirada en una fecha nada casual, el 18 de julio de 2021. En este tiempo, el Observatorio Europeo de Memorias de la Fundación Solidaridad ha ideado una alternativa al monolito que presentará oficialmente esta tarde, un «Puente de la Memoria» que tiene el respaldo del PSC en el municipio. El Gobierno catalán está «decidido a la retirada» en cuanto esté libre de ataduras en los juzgados «y si no, hará una ley ad hoc para conseguirlo», asegura Alejandro Hernández, abogado de Corembe.
Territori aprova que es pugui fer una passarel·la sobre la pilastra del monument franquista de Tortosa | ACN | Tortosa | Infraestructures. Proposta de l’Observatori Europeu de Memòries per reinterpretar el monument a la Batalla de l’Ebre de Tortosa - Ràdio Tortosa. L’Observatori Europeu de Memòries planteja reinterpretar el monument a la Batalla de l’Ebre de Tortosa amb la deconstrucció íntegra del monòlit franquista i la seva interpretació in situ.
Aquest projecte, dirigit per Núria Ricart i Jordi Guixé exposa una proposta d’intervenció que desarticula la memòria franquista, explica el significat de la batalla de l’Ebre des d’una òptica democràtica i crea un espai de socialització ciutadana. De fet, el projecte acaba amb la verticalitat del monument que Franco va inaugurar el 1966. Una de les directores del projecte, La professora de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, Núria Ricart, defensa el valor pedagògic que té el fet de no deslocalitzar el monument … El treball proposa la reinterpretació del Monument franquista mitjançant la construcció d’una passarel.la de fusta, esdevenint el Pont de la Memòria, on hi havia l’antic pont de la Cinta. Proposen integrar els elements del monument franquista de Tortosa en una passarel·la. Els partidaris de reinterpretar-lo i els de retirar-lo rebutgen la proposta de l'Observatori Europeu de la Memòria La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa i el Col·lectiu que defensa reinterpretar el monument franquista de l'Ebre a Tortosa rebutgen la proposta de l'Observatori Europeu de Memòria (EUROM) per reinterpretar el monòlit.
El projecte planteja desmuntar-lo i integrar els elements en una nova passarel·la de fusta sobre el riu Ebre, amb una cripta al mig on se situarien l'àguila, el soldat i l'estrella. Per al Col·lectiu no és tracta de verticalitat o horitzontalitat sinó de respectar el mandat de la consulta popular de 2016 i consensuar la reinterpretació «des del diàleg». La Comissió rebutja reinterpretar-lo i denuncien que la proposta de l'EUROM «manté les dimensions i la mateixa càrrega simbòlica» del monòlit. Per a Corembe, no es tracta de parlar de verticalitat o horitzontalitat sinó de fer «un treball de memòria històrica a la ciutat». Un pont per substituir el monument franquista a Tortosa. Dídac Martínez Barcelona 08 de julio del 2016. 08:15 Benvolgut president de la Generalitat, ara que ja han passat uns dies de la polèmica consulta que l’Ajuntament de Tortosa va fer sobre el monument franquista, em permeto escriure-li aquesta carta pública per demanar-li dues coses.
La primera és que ordeni d’immediat l’enderrocament del monument franquista de Tortosa ja que així li ho permet la Llei de Memòria Històrica que diu en el seu article 15 sobre Símbols i monuments púbics, el següent: “Les administracions públiques, en l’exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura.” Com molt bé sap, aquest monument franquista és el més gran que existeix encara a Catalunya i es va fer per celebrar la victòria de l’exèrcit de Franco en la Guerra Civil del 1936 al 1939.
El projecte per convertir el monument franquista de Tortosa en «Pont de la Memòria» no convenç | Aguaita.cat. La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa i el Col·lectiu que defensa reinterpretar el monument franquista de l'Ebre a Tortosa rebutgen la proposta de l'Observatori Europeu de Memòria (EUROM) per reinterpretar el monòlit. El projecte planteja desmuntar-lo i integrar els elements en una nova passarel·la de fusta sobre el riu Ebre, amb una cripta al mig on se situarien l'àguila, el soldat i l'estrella. Per al Col·lectiu no és tracta de verticalitat o horitzontalitat sinó de respectar el mandat de la consulta popular de 2016 i consensuar la reinterpretació "des del diàleg". La Comissió rebutja reinterpretar-lo i denuncien que la proposta de l'EUROM "manté les dimensions i la mateixa càrrega simbòlica" del monòlit.
La Comissió demana al Memorial Democràtic i a la Conselleria de Justícia que mantingue el compromís de retirar el monument i executar el projecte –presentat el novembre de 2020-. Procés judicial. De monumento franquista a puente de memoria. Mientras sigue en el aire el futuro del monumento franquista clavado en medio del río Ebro en Tortosa, el Observatorio Europeo de la Memoria ha hecho público un proyecto de deconstrucción íntegra del monumento para transformarlo en un «puente de memoria» que utiliza la pilastra del antiguo puente de la Cinta en su emplazamiento primigenio. Te puede interesar La propuesta, dirigida y diseñada por Núria Ricart, profesora de Bellas Artes de la Universidad de Barcelona y Jordi Guixé, director del Observatorio Europeo de Memorias de la misma universidad, «quiere ser un mirador, una plaza pública y un memorial.
Uno espacio cívico de conexión entre cauces», según exponen los promotores. Aspecto lateral. Foto: Cedida Se trata de un puente de madera certificada sobre estructura de hierro que en su parte más ancha dispone de un espacio de arquitectura geométrica que sobresale, un «espacio de memoria» con estructura de acero y cristal oscuro que da acceso visual a el interior. Foto: Cedida. Proponen integrar los elementos del monumento franquista de Tortosa en una pasarela. Tortosa podrá usar el pilar del monumento franquista para construir un puente. El departamento de Territorio del Govern ha modificado el Plan de Ordenación Urbanística Municipal (POUM) de Tortosa, en Tarragona, para que esta localidad pueda usar el pilar del monumento de la escultura franquista –una vez esté desmantelado– para un nuevo puente sobre el Ebro.
El pasado 1 de julio, un juzgado de Tarragona ordenó paralizar las obras para retirar el monumento franquista, que la Generalitat tenía previsto llevar a cabo ese mismo mes, en unas medidas cautelares dictadas a petición de una entidad del municipio de Tortosa. Una vez finalice el proceso judicial, la retirada del monumento correría a cargo del departamento de Justicia, mientras que el de Territorio ya ha modificado el POUM para facilitar el siguiente paso que será la construcción de una pasarela o puente que cruce el río Ebro. Tras los procesos pertinentes, este nuevo puente permitirá conectar la orilla derecha y la izquierda del río Ebro. Lee también. Tortosa rechaza el proyecto para transformar el monumento franquista.