background preloader

Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек 2024

Facebook Twitter

Лист ІМЗО та Методичні рекомендації до Всеукраїнського місячника ШБ 2024 (ДНПБ України ім. В.О.Сухомлинського) Рекомендаційний список до Всеукраїнського місячника ШБ 2024 (ДНПБ України ім. В.О.Сухомлинського) Honcharenko O.All Ukrainian Monthly ShL 2024. Інформаційно-методичний кейс "Читання як життєва стратегія" Нова українська школа: свідоме читання, а не конкурс на швидкість. Уміння читати впливає не лише на розвиток когнітивних навичок, фантазії чи таланту до письма.

При правильному використанні воно допоможе дитині досягти успіху та уникнути проблем, пов’язаних із недостатнім рівнем критичного мислення. Читання навчає думати, розширює світогляд, розвиває особистий потенціал дитини та відкриває нові можливості. Читомо розповідає про оновлення підходів до розвитку читацьких компетентностей у дітей, які пропонує концепція Нової української школи. Читання – не спринтерський забіг Відповідно до концепції Нової української школи (НУШ), кожна з ключових компетентностей, обов’язкових для випускника Нової української школи (чи то математична, чи соціальна, навіть навички у природничих науках і технологіях), містять спільні наскрізні вміння, які потрібно розвивати впродовж усього життя.

Серед них – уміння читати та розуміти прочитане, висловлювати думку усно та письмово, критично мислити та конструктивно керувати емоціями застосовуючи емоційний інтелект. Сучасні форми і методи підтримки й розвитку читання. Youtube. Сучасна дитяча книга і читання в епоху цифрової культури. Бібліотечні форми і методи роботи з читачами різних вікових категорій. ЯК РОБИТИ ПРОМОЦІЮ КНИЖОК. Майстер-клас 24.08.2023 - Google Slides. Дитяча книга в епоху героїв. Гід шкільного бібліотекаря: 31 ідея, щоб здобути читача | Простір української дитячої книги. Моя тітонька – книгар. Шкільний бібліотекар. Необізнана в сучасних технологіях, вона щотижня влаштовує круті заходи у книгозбірні та промоцію книжок серед дітей і підлітків. Натхненно, самотужки. Як наслідок – черга і товариські взаємини із читачами. Між тим лише в Києві кілька десятків районних і шкільних бібліотек, а моя тітонька така одна. Тому вона склала докупи перелік заходів, які працюють.

І які може влаштувати кожен книгар. 1. Найкращий лайк – поновити читацький квиток і допомогти книгарям створити сторінку в соціальній мережі! Читайте також: Зі світу по книжці – допитливому бібліотека Як об’єднати книжкову культуру, літературну традицію і новий інструментарій читання? Ніл Ґейман про читання та обов’язок Print Form. Гід шкільного бібліотекаря: поради наших читачів | Простір української дитячої книги. До Всесвітнього дня бібліотек БараБука підготувала другий випуск «Гіда шкільного бібліотекаря», який започаткувала Ірина Глік.

До нього ввійшли дієві та перевірені на досвіді поради наших читачів – як залучити дітей до бібліотек і читання. Отож, читайте й поширюйте – зробіть подарунок бібліотекам! 1. Нові книжки – дуже хороший спосіб залучення і не тільки дітей 2. Хто володіє інтернетом, той володіє своїми читачами. Тому ми створюємо буктрейлери, постери до книжок, інфографіки, вигадуємо веб-квести, онлайн-вікторини, пазли, кросворди. 3. Радити книжки, впізнавати в маленьких читачах особистості, частіше казати «О, ця книжка саме для тебе!» Ірина Підгородецька, бібліотекарка (Львів): Я – бібліотекарка дитячої бібліотеки міста Львова… Ось кілька моїх способів, як навчити дитину полюбити книгу (15 порад від молодого поціновувача книжок): 1. Нехай книга супроводжуватиме ваше життя, працю, відпочинок та задоволення!

Читайте також: Зі світу по книжці – допитливому бібліотека Print Form. Як і навіщо реформувати шкільні бібліотеки: інтерв’ю з Тетяною Стус - Новини. На цьогорічному «Книжковому Арсеналі», як і зазвичай, говорили про літературне й важливе. Одна з панельних дискусій — «Шкільна бібліотека: (пост)воєнна візія» — згуртувала спікерів і гостей заходу довкола реформування шкільних бібліотек. У дискусії взяла участь і Тетяна Стус — письменниця та керівниця лабораторії дитячого читання «Барабука» Малої академії наук. Сьогодні разом із нею розлогіше розповідаємо, чому реформування шкільних бібліотек на часі та що слід зробити передусім. Чому зміна наповнення українських шкільних бібліотек — на часі? Почну з дуже показової історії військовослужбовця, директора Малої академії наук, а нині міністра освіти і науки України Оксена Лісового.

Спадає на думку така аналогія. Які основні проблеми шкільних бібліотек? Шкільна бібліотека має дві основні функції. Відколи радянська система освіти перетворилася на українську, ґрунтовних змін у шкільних бібліотеках не відбулося. Як шкільній бібліотеці відповідати потребам часу? • «Дитячі бестселери незалежності»; Як заохотити дітей до читання: прості поради від письменниці Ольги Купріян. Pro дослідження дитячого читання Майже два роки ми перебуваємо в умовах повномасштабної війни.

Тож, звісно, стрес впливає на здатність зосереджуватися, концентрувати свою увагу, а отже й на всі розумові процеси. Це стосується не тільки дітей та підлітків, але й дорослих. Багатьом зараз складно. Якщо говорити про дослідження PISA, важливо зазначати, що воно не так перевіряє підготовку учнів, як шкільні програми, підручники. Pro секретну формулу цікавої дитячої книги Я сама читаю із захопленням тоді, коли текст написаний добре, з гумором.

Читайте також Письменниця Галина Ткачук: «Дорослі мають розуміти суперсили читання та пропонувати їх дітям» Міжнародні дослідження показують, що рівень читацької зацікавленості українських школярів знизився, вчителі та батьки нарікають, що діти неохоче беруться за книгу. Pro книги на основі ігор чи фільмів Перша книжка, яку ми з донькою купили, евакуювавшись із Києва у перші дні повномасштабного вторгнення, написана за мотивами мультсеріалу «Гравіті Фолз». Усвідомлене читання: від літер до піктограм - Новини. Автор: Оксана Савко Сучасні діти майже не читають? Знайомі з такою думкою? Так, думаю знайомі, але вона не тільки про наше сьогодення. Насправді цій проблемі більше 50 років та гостро вона постала з появою цифрових технологій та інтернету.

У сучасних дітей є максимум розваг – відео-ігри, соцмережі, доступ до кінофільмів та мультфільмів у будь-який час. Що ж робити? 🔏 Запропонуйте дітям декілька варіантів текстів, нехай вони разом з вами оберуть цікавий для них. 🔏 Використайте емоційну складову: представте текст цікаво, незвично, покажіть як це захоплююче. 🔏 Прочитайте вголос фрагмент, заохочуйте до самостійного читання, попросіть почитати другу чи сусіду по парті. 🔏 Формуйте навички усвідомленого читання поетапно: навчаємо орієнтуватися в тексті, розуміти сенси, зв'язки, виокремлювати основну інформацію, рефлексувати щодо зміст та форми тексту. 🔏 Зробіть книгу не обов’язком, а предметом задоволення, нагородою і потурбуйтесь про невелику-велику бібліотеку в класі. Як мотивувати дітей читати: 8 лайфхаків. А ось кілька порад від закордонних експертів: Донна Вілсон та Маркус Конерс — експерти в галузі навчання, заснованого на дослідженнях мозку. Зіграйте улюбленого персонажа Запропонуйте дітям вибрати улюбленого персонажа з книги, яку вони читають, і перевтілитися в нього.

Учні можуть створити простий костюм та реквізит, а потім підготувати коротеньку презентацію, щоб розповісти про свого персонажа однокласникам. Залежно від віку, діти можуть або просто представити персонажа, або ж розкрити його проблематику та виклики, з якими він стикається у творі. Інтерв’ю з ведучим ток-шоу Об’єднайте учнів у пари та попросіть їх обрати одного партнера, який зіграє персонажа книги, й іншого — який виступить у ролі ведучого ток-шоу. Деякі учні можуть захотіти стати відомими ведучими ток-шоу, такими як Опра Вінфрі, а інші можуть зіграти місцевого ведучого.

Учителю варто заздалегідь підготувати місце для розмови, де з одного боку сидітиме ведучий, а з другого — герой. Рух під час читання Читання вголос. Психологічна підтримка дітей під час воєнного стану. Дайджест. Збірник матеріалів онлайн-конференції ШБ ЗЗСО Херсонської міської ради, 25 квітня 2024.