Voedselverlies en -verspilling
> Circulaire economie en duurzaam materialenbeheer
Strategie Good Food "Naar een duurzamer voedingssysteem in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest"
Green Cook: tegen voedselverspilling. Filmpjes over voedselverspilling en voedselverlies. Koelkast in orde - Ga jij voor nul procent voedselverspilling?
Schenkingsbeurs. NO FOOD TO WASTE. Kromkommer– Wat kan jij doen?
Wat jij kan doen om onze missie te steunen?
Die vraag krijgen we regelmatig. Daarom hebben we op ’n rijtje gezet hoe jij samen met ons van krom het nieuwe recht kan maken.
Bekommerd om komkommers > Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek > Alle media - Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO)
Komkommers kan je, in tijden van overproductie, quasi zuurstofloos persen.
Het daarna geconcentreerde sap heeft volgens ILVO-voedingsonderzoekers potentieel als gezonde, frisse smaakbrenger in commerciële zomerdrankjes. Deze bevindingen - uit recente experimenten - én de eerste praktijktoepassingen ontstonden naar aanleiding van de coronacrisis. De coronacrisis heeft tijdelijke verschuivingen veroorzaakt in onze voedselvoorziening. Dat gaf onder meer rimpelingen in de verhandeling van groenten en fruit. Restaurants, grote evenementen, bedrijfscatering vielen een tijd uit.
En consumentengedrag bij Vlaamse huishoudens - Voedselverlies.
Voedselverlies bij huishoudens is niet het gevolg van één enkele actie, maar ontstaat tijdens een opeenvolging van huishoudpraktijken.
Voedselverlies voorkomen is daardoor een erg complexe uitdaging. Dossier Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid stelde daarom het dossier ‘Voedselverlies en consumentengedrag bij Vlaamse huishoudens' samen. Dit dossier vat de belangrijkste inzichten en de best beschikbare cijfers over voedselverlies bij Vlaamse huishoudens samen. We hopen met deze inzichten beleidsmakers, actoren uit de agrovoedselketen, middenveldorganisaties en burgerinitiatieven te ondersteunen in het planmatig en doelgericht actie ondernemen om voedselverlies bij de consumenten thuis te verminderen.
Voedselverlies beperken. Iedereen weet het eigenlijk wel.
Voedselrestjes zomaar weggooien is niet ok. Maar toch … het blijkt niet evident om dat idee om te zetten in de praktijk. Bij gebrek aan inspiratie, gewoonte of bewustzijn zondigen we allemaal wel eens. In Vlaanderen gaat jaarlijks zo’n 907.000 ton aan voedsel verloren doorheen de keten. Het voedselverlies bij de huishoudens bedraagt 211.858 ton per jaar.
- Voedselverlies. Foodsavers: Sociaal aan de slag met Voedseloverschotten. NO FOOD TO WASTE. Voedselverspilling (3e graad)
Overslaan en naar de inhoud gaan.
Duurzame catering. Duurzame catering. Good Food @ School. Van de kleerhanger naar het bord: zo komen microplastics in onze voeding terecht - Culinair - Knack Weekend. Winkels worden overspoeld door goedkope kleding.
Meestal is die zogeheten fast fashion even goedkoop als kortstondig. In de kapitalistische consumptielogica is het logisch: mode verandert, de garderobe moet elk seizoen worden vernieuwd, het gebrek aan duurzaamheid zou geen probleem moeten zijn, vooral niet als de kleding zo goedkoop is.
Voedselverspilling in de voedingsketen. Clemens Driessen - Wageningen University Sarah Rohaert en Els Du Bois - Universiteit Antwerpen (voor het co-creatie deel) Clemens Driessen is een filosoof en cultureel geograaf verbonden aan de Wageningen Universiteit (Nederland).
In zijn onderzoek experimenteert hij samen met boeren en ontwerpers met vormen waarin nieuwe landbouwtechnologie nieuwe relaties tussen dier en mens (boer en consument) voortbrengt, en nieuwe voedsellandschappen genereert. Er staan allerhande technologische veranderingen op til die de manier waarop dieren een rol spelen in onze voedselproductie radicaal zouden kunnen veranderen.
Voedselwijzer. Stop voedselverspillling op school: 10 tips. Elke Vlaming gooit jaarlijks 314 tot 372 kilogram perfect eetbaar voedsel weg.
Niet alleen thuis of op restaurant, ook op school. Via enkele eenvoudige ingrepen kan je voedselverspilling tegengaan. Organiseer samen met mensen uit de buurt een kookles voor je leerlingen. Ga op zoek naar recepten waarin je restjes verwerkt.Verlepte groenten? Verwerk ze in soep.
Rekub. Tegengaan van voedselverspilling. Broederlijk Delen. Hou je van koken en lekker duurzaam?
Laat je inspireren! Kookinspiratie 1 op 9 mensen op de wereld heeft honger. Toch wordt 1/3 van ons voedsel weggegooid.
Aanbod voor scholen. Wil je graag dat jouw school aan de slag gaat met duurzame voeding?
Dat kan. Hier vind je tips voor acties om je school duurzamer te maken, maar ook interessant lesmateriaal om mee aan de slag te gaan in de klas. Maak je school duurzaam Goed eten op school Wil jij als ouder de school van jouw kind overhalen om gezonde, lokale, duurzame maaltijden te serveren? Vredeseilanden zet begeleidingstrajecten op om de catering van grootkeukens te verduurzamen.
Netwerk Bewust Verbruiken. Voedsel ruilen en delen: een overzicht. Voedselverspilling - Zoeken - Leermiddelen. Sorteer op: Genoeg verspild : Les rond voedselverspilling Toegevoegd door Djapo - Downloadbaar lesmateriaal Laatst aangepast op 03.10.2017 Wist jij dat er per jaar 1,3 miljard ton voedsel wordt weggegooid? Dat is het gewicht van 125 000 000 olifanten.
Met interessante weetjes prikkelt deze les kinderen rond het thema voedselverspilling.
Verpakking kan voedselverlies vermijden - Pack4Food. Minder verpakking is niet altijd beter voor het milieu. Tot deze conclusie kwam een studie van OVAM en Fost Plus waaraan ook Pack4Food actief meewerkte. Verpakkingen kunnen immers een belangrijke rol spelen in de strijd tegen voedselverspilling en kunnen zo de CO2 uitstoot helpen terugdringen. Ruimere keuze aan portiegroottes en optimaal ontworpen verpakkingen kunnen ervoor zorgen dat consumenten de hoeveelheid voedsel kopen die ze ook echt nodig hebben. De milieu-impact van het verpakte product is immers in de meeste gevallen een stuk hoger dan die van de verpakking. Extra verpakking toevoegen is dan een goede zaak voor het milieu, op voorwaarde dat dit gecompenseerd wordt door het voorkomen van voedselverlies.
Materialen. Gezond eten hoeft niet duur te zijn - Budgetvriendelijke tips en tricks gratis Er moet elke dag eten op tafel komen. En dat kost geld. Een veelgehoord excuus om niet gezond te eten is dat gezonde voeding duurder zou zijn.
Weetjes en feiten. Invriezen om langer te bewaren Seizoengroenten en -fruit invriezen is een goede manier om er ook later nog van te kunnen genieten. Ook vlees, vis, brood en restjes zijn geschikt om in de diepvries te bewaren. De voedingswaarde van diepgevroren voedingsmiddelen is vergelijkbaar met die van verse producten, op voorwaarde dat ze correct worden ingevroren.
Weetjes en feiten. Minder verspilling Het gebeurt wel vaker.
Na de maaltijd kom je tot de vaststelling dat niet alles op is. Dit is echter geen reden om restjes en overschotjes naar de vuilnisemmer te verwijzen. Je kan de restjes nog bewaren en op een later tijdstip opeten. Zo vermijd je voedselverspilling.
Nieuws. ALGEMENEFICHEVoedselverliesenverpakkingen 4985. Good Food @ School. Koelkasten en voedselverlies - OVAM. Brochure voedselverlies en wat u er zelf aan kunt doen. Voeding op school, milieu op het menu. Foodwaste = money waste. Foodwe.be videopresentatie (versie 2 - 2015)
Kromkommer. Kromkommer Soep Launch. 16/10/2014 Koppen - voedselverspilling. Tristram Stuart: Het afvalschandaal van de wereldvoedselproductie. Sorry Is Niet Genoeg - voedselverspilling uitgelegd. Campagne 11.11.11 over voedselverspilling: Sorry is niet genoeg. GIDS_duurzame grootkeuken (2013) - voedselverspilling p 205-216. Brochure goed eten, minder weggooien_GreenCook_NL (april 2012)
Voedselwinst. Departement Landbouw & Visserij. Welkom op de webpagina van de Vlaamse overheid over voedselverlies en nevenstromen. Op deze webpagina vindt u informatie over onze werkzaamheden met betrekking tot het thema voedselverlies (initiatieven, projecten en publicaties) en over de Interdepartementale Werkgroep Voedselverlies. 30 dagen zonder voedselverlies De Vlaamse overheid lanceert op 1 november 2015 de tweede ronde van de 30 dagen-campagne.
Een van de uitdagingen gaat over voedselwinst. Vlamingen krijgen de opdracht om een maand lang hun koo(p)(k)gedrag zo in te schatten dat er zo weinig mogelijk voedsel in de vuilnisbak belandt. Ketenroadmap voedselverlies Op 3 april 2015 hebben de Vlaamse regering en de ketenpartners Boerenbond, FEVIA Vlaanderen, Comeos Vlaanderen, Unie Belgische Catering, Horeca Vlaanderen, UNIZO, Buurtsuper.be en het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) de Ketenroadmap Voedselverlies 2020 ondertekend.
Voedselverlies. DVD The Muffin Man. The Muffinman- documentaire, 37 min - Jef Maes en Trees Heirbaut (2012) Deze documentaire schetst een portret van Steven De Geynst.De Geynst kreeg in eerste aanleg een gevangenisstraf van 6 maanden voorwaardelijk voor het stelen van muffins (een soort gebak) uit een afvalcontainer van Carrefour in Rupelmonde. We volgen Steven in zijn strijd tegen voedselverspilling tot in het Hof van Beroep in Gent, waar de vrijspraak volgt. De film stelt fundamentele vragen: "Waarom voedsel weggooien terwijl er zoveel mensen zijn die dat goed kunnen gebruiken?
" "Waarom is het wegnemen van voedsel uit een container een misdaad en het verspillen van eetbaar voedsel niet?
"De film levert een bijdrage in het debat rond een steeds belangrijker maatschappelijk thema: hoe verantwoord omgaan met het kostbare goed dat voedsel is?
FOOD WASTE.