Hur samarbetsfärdigheter tränas. En av grundprinciperna inom kooperativt lärande är Samarbetsfärdigheter. För att kunna lösa uppgifter tillsammans krävs att eleverna kan samarbeta med varandra. Att kunna samarbeta är inte något vi föds med, utan det är något som vi måste få möjlighet att träna på i livet. I undervisningssituationer behöver man därför synliggöra samarbetsfärdigheterna för eleverna på ett konkret sätt.
Det räcker inte att bara berätta för eleverna vad vi vill att de ska göra – vi behöver skapa tydliga modeller som vi kan visa och vi behöver även få prova dessa och lyckas tillsammans. Vi vill här i detalj beskriva hur vi arbetar med att träna på samarbetsfärdigheter. Vi beskriver en grund och har även med två konkreta exempel (ett från åk 1, ett mer allmänt) som ni kan anpassa utifrån era elevers mognad och behov. Om du ska arbeta med en samarbetsfärdighet i veckan eller under en längre period bestämmer du själv. När ni tränat på en samarbetsfärdighet behöver du även påminna om den senare under terminen.
Lärande – en sammanställning. Vad är kooperativt lärande? Här följer en snabb sammanställning av vad kooperativt lärande innebär. Snabba fakta KL är lärarstyrt och elevcentrerat.Läraren har en viktig roll som ledare i klassrummet.KL gör alla elever aktiva under lektionen.Eleverna aktiveras som lärresurser för varandra.Undervisningen är tydligt strukturerad för att främja samarbete. Kooperativt lärande är ett sätt att organisera samarbete och lärande mellan elever. I det kooperativa lärandet har läraren en ytterst viktigt och styrande roll. KL kan ses utifrån två perspektiv: ett förhållningssätt och en metodik. Med en mening kan KL sammanfattas som ett lärande som utgår från samarbete. Som förhållningssätt KL utgår från samarbete mellan elever. KL är ett sätt att få eleverna att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål. I centrum för pedagogiken hittar du ett relationellt förhållningssätt där kvalitén på relationer inom gruppen samt relationen lärare-elev ses som det centrala för att skapa lyckade skolresultat.
Fördelar. iPad | skolfröken fräken | Sida 3. Okt13 Nu är vi inne på vårt andra spännande deckarschema. Förra veckan var det dags att utföra ett skrivuppdrag tillsammans med sin deckarkompis. Barnen satt på sina stolar när det plötsligt knackade på dörren. Jag sa bara till barnen: -Titta nu extra noga. Okt7 Om ni inte redan har hittat till bildlärarbloggen så vill jag varmt rekommendera den! Igår t.ex. arbetade jag och mina 2:or med konstnären Hundertwasser.
Sep30 På min skola använder vi oss av NTA-lådor i no-undervisningen. Vi startade upp temat med att gå ut till en lekpark i närheten och undersöka balans. Sep22 Givetvis fortsätter vi med ASL nu i tvåan! Eftersom vi inte formade några bokstäver i ettan så har jag lagt till övningar i finmotorik istället för Christers motorikövningar. Idag arbetade vi för första gången med vårt deckarschema. Så nu har barnen sitt första papper färdigt till sin deckarhandbok, en deckarordlista! Fortsättning följer… Sep8 I ettan gjorde vi ett pic collage av känslor på svenska. Aug31 Maj12. Annikas klassrum - HEM. Google. Kamratrespons i åk 1 – Kooperativt Lärande. Kooperativt Lärande innebär att eleverna arbetar tillsammans och lär av varandra. De behöver därför få verktyg och tillfällen att träna på hur de kan stötta varandra i lärandet. Ett sätt att göra detta är genom att ge respons utifrån 3F – feedback, feedup och feedforward. Vi har den här veckan introducerat en modell för kamratrespons med vår årskurs 1 och beskriver i detta inlägg hur vi gjorde detta.
Att träna på kamratrespons är enkelt att anpassa till alla åldrar, det är aldrig för sent eller för tidigt att börja! Den här veckan arbetar vi i en årskurs 1 med bokstaven V. Då det är en relativt enkel bokstav att forma och skriva bestämde vi oss för att lägga till en aspekt – kamratrespons. Det första V:et har raka, fina streck.Flera av dem står på raden.Du började på rätt ställe på flera av dem. En elev sa sedan ”du kan fixa till lite på den där”. Skriv alla V:n på raden.Gör så raka streck du kan.Dra båda strecken ändå upp till den övre raden så att de blir lika långa. I "Allmänt" Inspiratören: Bokstaven R – Kooperativt Lärande. Under veckan arbetar vi med en bokstav och dess ljud på så många olika sätt det går. Eleverna bygger upp ett ordförråd med ordbilder med saker i sin närmiljö som innehar bokstaven eller ord som är vanligt förekommande för dem.
Denna gång var det dags för bokstaven R . Lektionen består av att vi lär oss att skriva bokstaven R genom kamratrespons i lär-par. Den här veckan adderade jag ett moment i arbetet med bokstaven; jag la till strukturen Inspiratören. Eleverna fick börja med att sätta sig i sina lär-par. På 2 minuter ska de skriva så många ord de kan på bokstaven R.När tiden är slut ska de ställa sig upp bredvid sin stol Efter 2 minuter ringer klockan och eleverna ställer sig upp. Eleverna roterade, läste orden och diskuterade. När de roterat ett varv fick de ytterligare 2 minuter på sig att skriva till fler ord på sin lista i sitt lär-par. Därefter fick eleverna tävla mot mig i vem som kunde skriva flest ord på bokstaven R.
Kamratrespons i åk 1 I "Allmänt" Kloka pennan: Alfabetet. Kamratrespons i åk 1 – Kooperativt Lärande. Lär-par: en metod som utvecklar – Kooperativt Lärande. Strategi : Lär-par – träna samarbete och sociala färdigheter, skapa ett gott klassrumsklimat och utveckla kunskaper! Människan är en social varelse; lärande och utveckling sker i mötet mellan människor. Men hur kan detta tränas på ett strukturerat sätt? Vilka verktyg kan vi i skolan använda för att utveckla elevernas förmåga till socialt samspel så att vinsten med samarbete maximeras? Möt metoden: Lär-par! Internationellt kallas metoden Collaborative Pairs eller Pair Learning och återfinns i Palinscar & Browns forskning kring reciprok undervisning. Vi beskrev den kort i inlägget om grupper. Här får du en mer detaljerad beskrivning med fler tips och idéer.
VARFÖR använda sig av lär-par? Kärt barn har många namn! Att använda sig av lär-par är ett arbetssätt som på ett strukturerat sätt tränar och utvecklar elevernas samarbetsfärdigheter där de över tid bygger upp en relation till alla i klassen. Lärpar som arbetar med en faktatext och tar ut det som är viktigast ur texten. Steg för steg. Fröken Sophias undervisningstips! Public Group. Chokladtoppar och vätteljus. En hund med gröna ögon. En plastpappa med en mystisk fiol. En miniatyrflicka i grå luva som söker efter ett magiskt föremål. Ja, den här våren händer märkliga saker kring den gamla eken på Björeboda gård. Skolans tema om naturväsen blir plötsligt till skrämmande verklighet för kompisarna Svante och Alva. Innan de riktigt förstått hur det gått till befinner de sig mitt i ett fantastiskt och farligt äventyr bland väsen och varelser som de bara trodde fanns i sagorna.
Deras uppdrag är viktigt. Ingrid Jönsson har skrivit en ny underbar bok, som är både spännande och gripande. "Med ett fantastiskt språk väver Jönsson ihop en berättelse som barn idag behöver. Inbunden bok. 232 sidor. Vid köp av 10 böcker kostar de 110 kr/st. Google. Kollegialt lärande. I torsdags var jag gästbloggare på Skola365, ett initiativ startat av Fröken Ann (Ann Hultman Jakobsson) på Twitter. En blogg, där en person, varje dag, på ett eller annat sätt ger just sitt perspektiv på skola. I torsdags var det alltså min tur och jag bidrog med inlägget Kollegialt lärande – för lärande i tiden. I min tjänst som verksamhetsutvecklare ingår det bl.a att vara en del av det kollegiala lärandet i Halmstad.
Oftast som samtalsledare och, tillsammans med pedagoger och rektor, planera upp lärcirklar, litteratur och praktik. Mitt fokusområde är synligt lärande, här ryms formativ undervisning (formativ bedömning), förmågor, modeller och metoder för att stötta och utmana. En av de skolor där jag arbetat tillsammans med pedagogerna sedan höstterminens start, är Bäckagårdsskolan i Halmstad. I tisdags hade vi kommit till kapitlet som handlar om stödstrukturer, att bygga byggnadsställningar för lärandet. Den stora fråganEPA- metodenBegreppsstödStödmallarAnalysmodellen. VIKTIGA HäNDELSER UNDER åRET 1916. I Corona, Kalifornien, racerförare Bob Burman kraschar och dödade tre, och dåligt skadade fem, åskådare. (8. april 1916) Samuel Goldwyn och Edgar Selwyn etablera Goldwyn Pictures. (19. november 1916) Louis Brandeis blir den första Judisk utsetts till Förenta staternas högsta domstol. (1. juni 1916) Påsk Rising: Martial lag i Irland lyfts och upproret är officiellt över med överlämnandet av irländska nationalister till brittiska myndigheter i Dublin. (29. april 1916) Professional Golfers` Association of America (PGA) skapas i New York City. (10. april 1916) Chicago Cubs spelar sin första match på Weeghman Park (för närvarande Wrigley Field), besegra Cincinnati Reds 7-6 i 11 omgångar. (20. april 1916) Världen kriger I: The centralmakterna fånga Bukarest. (6. december 1916) Världen kriger I: Första dagen på Somme - På den första dagen av slaget vid Somme 19.000 soldater i den brittiska armén dödas och 40.000 sårade. (1. juli 1916) USA National Park Service skapas. (25. augusti 1916)
Levla%2C grundskola formul%C3%A4r%2Bhandledning%2Banpassningar. Från kass till vass | Sökresultat | TheBig6 | #visombärenförmåga. The Measured Mom - Education resources for parents and teachers. GoNoodle. Förmågorbilägare.pptx. Pinterest. Kunskapsvägg åk 1-3. För nästan 4,5 år sedan skapade jag kunskapsväggen för åk 1-3. Det gjorde jag för att synliggöra för mina elever vad det var vi skulle jobba med och vad de skulle lära sig. Jag trodde aldrig att det skulle bli så många som skulle använda sig av den som det har blivit under dessa år. Jättekul att fler tycker att de kan ha användning av den på olika sätt. Nu har jag uppdaterat alla ämnen för åk 1-3, dels för att Lgr 11 blivit reviderad men också för att jag hittat en del småfel samt gjort någon ny skrivning (ser ni några fel hör gärna av er då man ofta missar en del när man själv skriver). Under de ämnen som har kunskapskrav i åk 3 finns även översikter med kunskapskraven.
Tidigare hade jag endast skrivningarna från Infomentors magasin Heja för kunskapskraven. Jag använde dem för att mina elever som var yngre skulle ha lättare att förstå vad kunskapskraven innebär. Klicka på bilden för att komma till respektive ämne där pdf finns att ladda ner. Mitt lilla klassrum på nätet - Skola. Presentera. Jag har några appar på iPaden som jag använder till många olika saker när vi jobbar med berättande på olika sätt med eleverna i åk 1-3.
Det har varit till presentationer av olika slag i alla ämnen. Bara fantasin som sätter stopp. I matten har vi använt dem till att berätta räknesagor, presentera hur man löser olika problem, berättat om olika räknesätt m.m. I engelskan har vi gjort dialoger och böcker bland annat. Det är följande appar: Book Creator Book Creator 38:- Book Creator är en mycket kreativ app där man kan skapa egna digitala böcker. När man är klar med den kan man bland annat välja att spara den som pdf och då kan man använda sig av Flipsnack för att bädda in den på t.ex. bloggen. Läs med i denna guide eller hos Skolappar. Sock Puppets Gratis/Complete 28:- Finns både som gratisapp och som betalapp. Du väljer vilka strumpdockor, bakgrund samt rekvisita som du vill ha med i din ”pjäs”. Här har vi gjort räknesagor. Läs mer på Skolappar om Sock Puppets. Puppet Pals HD och Puppet Pals 2. – JAG VILL ATT ELEVERNA SKA FÖRSTÅ LÄROPLANEN!
Hör jag mig själv säga under inspelningen av Lärlabbet som handlar om Elevens förståelse. Det handlar inte om att läsa läroplanen från pärm till pärm utan om en gemensam förståelse för innehållet. Genom att lyfta fram de centrala förmågorna i alla ämnen utvecklar eleverna en grundförståelse för sitt eget lärande. Sedan tre år tillbaka arbetar jag och mina kollegor med detta under namnet #thebig6. Hösten 2013 läste jag en artikel i Pedagogiska Magasinet med titeln ”Lägg krutet på The Big 5”.
Fem förmågor är allra vanligast i grundskolans nya styrdokument. Jag gick runt och funderade på hur det skulle fungera i praktiken? 1. Den här trappan återkommer vi till under veckan när vi på olika sätt övar på just att kunna samtala. Jag undervisar i svenska och engelska i åk 4. En annan viktig del av #thebig6 är den ”sjätte förmågan” som berör del 1 och 2 i läroplanen. Det här arbetet med #thebig6 har spridit sig i hela landet. Mot ett förändrat lärande med förmågorna i topp!
Lotta Bohlin. Hur kan man synliggöra förmågorna? | TheBig6 | #visombärenförmåga. Ja, den frågan möter jag ofta. Samma fråga från pedagoger i förskoleklass, ämneslärare i matematik och slöjd, klasslärare och fritidspersonal. Jag har arbetat med att synliggöra förmågorna i skolan på ett medvetet sätt i ett år nu. Kanske många lärare vill ”få med allt”? Kompletta LPPer och matriser? Eller så känner man sig låst i ett system som inte tillåter ett annat perspektiv?
Eller så vet man helt enkelt inte hur man ska förklara förmågorna så att eleverna förstår? Den här sammanställningen ”The Big 5” har fått oss att tala om förmågorna i skolan, oavsett pedagogisk roll. För ganska exakt ett år sedan fick jag en idé som jag testade på mina egna barn. Det här var på höstlovet 2012. Att synliggöra veckans förmåga handlar om att ge eleverna ett språk – ett gemensamt språk. Redan andra veckan kände jag att det var något som saknades i sammanställningen ”The Big 5”. Jag vill att alla elever ska känna sig delaktiga i skolan och känna att de har möjlighet att göra sitt bästa. /Lotta. Formagor hq.