Jules Verne. Om rädslan och modet det kräver att våga dela. Det här klippet ska jag visa mina elever imorgon.
Det handlar om en av de starkaste känslor vi som människa kan känna. Rädsla! Ni kanske undrar varför? I höstas arbetade vi med projektet Kulor i våra hjärtan. Jag skrev om vad det betydde för mig här och anade föga lite vad det skulle komma att leda till. Idag kom ett mail. Jag vill med detta inlägg visa på hur fint det är när man tar mod till sig och delar, för man får faktiskt dubbelfalt tillbaka. Filmen ja, den kommer att användas av Cancerfonden.
50 olika sätt att redovisa en bok. Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker.
Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok? Helklassläsning. Årets bästa deckare. DN:s deckarexpert sovrar i floran av utgiven kriminallitteratur under 2014. ”Lång väg hem” (Modernista)Eva Dolan.
Nattdjur Av Mattias Edvardsson by Mattias Edvardsson Förf. Lararhandledning_Klassikerfyran.pdf. Anne Frank A Project About Human Rights And To Do What Is Right. Augustpriset. När ingen ser mig är jag gnistor.
Är jag lågor, är jag glitter, är jag en solkatt på väggen som blir jagad av Tuss. Allt vi säger är sant. 50 olika sätt att redovisa en bok. Boktips. Romaner som handlar om relationer eller kärlek. Cirkbloggen. Högläsningstips. Litteraturblogga. Filippa Mannerheim har i samarbete med Webbstjärnan tagit fram lärarhandledningen "Litteraturblogga med eleverna" som vänder sig till lärare på gymnasienivå som vill blogga om litteratur tillsammans med sina elever.
Klicka på bilden nedan eller HÄR för att ladda hem pdf:en "Litteraturblogga med eleverna". Lärarhandledningen "Litteraturblogga med eleverna" vänder sig till lärare på gymnasienivå och går steg för steg igenom allt man behöver kunna när man ska börja litteraturblogga tillsammans med sina elever. Från hur du kommer igång med bloggen och skapar den rätta strukturen, via planering av litteraturprojektet, till elevuppgifter, bedömning och utvärdering.
Det ingår dessutom förslag på romaner att blogga om, långsiktiga mål för projektet, underlag för betygskriterierna samt en intervju med Kristina Alexanderson som tidigare litteraturbloggat tillsammans med sina elever. Glasbarnen. Sommarbingo. Ett anspråkslöst förslag.mp3. Halvtidsindianen - marias00a. Arbetsgång: Vi kommer att läsa boken Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian och fundera över vad som sägs, hur det sägs och varför.
Hur gör man/författare för att få fram ett budskap? Vi kommer att diskutera boken i klassen, både i smågrupper och i helklass. Uppgifterna kommer se olika ut för och anpassas efter situationen, så kommer vi att beröra många delar av det centrala innehållet i svenska. Uppgifter till kapitel 1 Blåtireklubben i Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian: Vem är huvudpersonen/han? Uppgifter till kapitel 2 Varför kyckling betyder så mycket för mig i Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian (Använd häftet Att läsa berättande texter): Vad är det övergripande temat i kapitlet? Uppgifter till kapitel 3 Hämnden är ljuv i Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian: Vem är Rowdy? Analysera mera. Mitt nästa projekt i flipparnas underbara värld är ett bokanalysprojekt med min härliga nia.
Vi kommer att arbeta med boken ”Torka aldrig tårar utan handskar” av Jonas Gardell. Jag har delat upp arbetet i fem delar. 1. Introduktion 2. 3. Bokprat och litteraturgenomgångar inom barn- och ungdomslitteratur. Många förlag erbjuder extramaterial till sina böcker, helt gratis som en extra service till lärare och andra som arbetar med läsning i skolan och på andra håll.
Först och främst är det lättlästförlagen Nypon och Hegas, de erbjuder material till alla sina titlar, helt fritt att ladda ner och använda. Nypons hittar du på den här sidan där de ligger i bokstavsordning efter titel. Materialet består dels av en handledning med tips och idéer till er pedagoger, dels av lektionsmaterial för eleverna. Elevmatrialen till de nyare böckerna är gjorda på skrivbara pdf:er så att man kan lyssna på dem med talsyntes och skriva på dem direkt i datorn eller surfplattan. Alla framtida elevmaterial på Nypon kommer att vara av den typen, vilket naturligtvis är tacksamt för de elever som behöver olika typer av skrivhjälpmedel. Hegas kallar sina arbetsmaterial för läsnycklar, här hittar man dem.
Bonnier Carlsen har samlat lärarmaterial under fliken ”Lärarrummet”. Om gemensam läsning av skönlitteratur i grupp, läskompetens och läsengagemang. En av mina tvåor på samhällsprogrammet läser just nu romaner.
Efter en kort introduktion till romantik, realism och naturalism, och en lektion där de fick ”smaka på” utdrag ur de båda romanerna, fick de bestämma sig för vilken av de två som de ville fortsätta att läsa i sin helhet. De har valt mellan Thérèse Raquin och Den unge Werthers lidanden, och i samband med romanläsningen arbetar vi också med epokerna och litteraturhistoria. Vi gjorde ett liknande upplägg i höstas, och då läste samma klass antingen Dvärgen eller Candide, och det fungerade väldigt bra. Lästips för elever. Böcker att läsa med ungdomar.