background preloader

Blogawards 29 januari 2016 - Hogeschool Utrecht SVJ

Facebook Twitter

Je suis Indépendant – Hoe onafhankelijk is de hedendaagse journalistiek? Een actueel, maatschappelijk en journalistiek blog met een kritische noot. Mien oma zei aaltied. Het is tijd om de balans op te maken.

Mien oma zei aaltied

Tien weken lang schreef ik over de toekomst van de Twentse taal. Ik heb ontzettend veel bijzondere mensen mogen spreken en ontmoeten. De discussie over het uitsterven van de streektaal kwijnde langzaam weer een beetje weg, maar ik ben blij dat ik hem enigszins heb kunnen aanwakkeren. Hoe het allemaal begon ”Waarom doe je het niet gewoon over je accent?” Reden genoeg voor mij om hier eens in te duiken. Een grap, daar begon het allemaal mee. Mien oma zei aaltied. ”As de tas nie braand, is ‘r niks an de haand”.

Dit was de kick-off voor een reeks ‘Mien oma’ grappen in Praag. ”Pim, vertel eens wat jouw oma hier nou over zou zeggen”. SPEK EN BONEN – Dé weblog over het consuminderen van vlees. Aan het werk – ‘Moss is als een verlengstuk van mijzelf, een onmisbare collega’ Bordercollie Moss helpt Marijke dagelijks bij het hoeden van de schapen Schapendrijven is één van de oudste werkvormen die een hond kent.

Aan het werk – ‘Moss is als een verlengstuk van mijzelf, een onmisbare collega’

Eeuwen geleden al werden honden ingezet om de schapen bijeen te houden tijdens het verplaatsen van de kudde. Vandaag de dag is dat niet veel anders. Een dag mee met schaapherder Marijke Dirkson en haar toegewijde bordercollie Moss is een dag vol weidse natuur, woeste weersomstandigheden, donzige schapen en keihard werken. Een moderne herderin Voor dag en dauw vertrek ik richting het noorden, waar ik me in een rustige coupé verwonder over wat mij die dag zoal te wachten zal staan. Haar opdrachtgevers zijn bedrijven, natuurorganisaties, gemeenten en particulieren die als doelstelling hebben om hun grond een ecologische meerwaarde te geven.

Epiloog: drie maanden bloggen – Gespleten geest. Na drie maanden ben ik klaar met mijn opdracht voor school om een journalistiek blog te maken.

Epiloog: drie maanden bloggen – Gespleten geest

Dit betekent nog niet dat ik met dit blog stop, maar wel dat ik nu een epiloog schrijf. Ik had nooit verwacht dat ik vijftien posts kon maken over een onderwerp zo moeilijk als schizofrenie. Het was erg moeilijk maar ik kan met trots zeggen dat het mij wel gelukt is. In deze post behandel ik enkele aspecten van schizofrenie en hoe daarin mijn kennis veranderd is in de afgelopen drie maanden. Journalist van de toekomst – Welke tools heeft de journalist van de toekomst nodig? Dealen met Down – Een blog over het Downsyndroom in de media. Het document – Van Ter Apel naar een nieuw bestaan. De magie van het dorp – Wat maakt een klein dorp zo uniek? Foute Vrienden – Over de relatie tussen crimineel en journalist. De social bubbel. Een blog over de studie en beroepskeuze. Nederlandse cult – toekomst van arthouse uit de polder. Vooruitblik: Is er toekomst voor arthouse uit de polder? – Nederlandse cult.

Van filmwetenschapper Peter Verstraten tot distributeur Edgar Daarnhouwer.

Vooruitblik: Is er toekomst voor arthouse uit de polder? – Nederlandse cult

Een radio-item over de bioscopenkwestie in Utrecht en een televisiereportage waar de kritieke situatie van lokale filmtheaters uiteen werd gezet. Al deze verschillende soorten journalistieke producties zouden de vraag of er nog een levensvatbare toekomst voor de Nederlandse arthousecinema bestaat moeten beantwoorden. Prangende vragen rond dit thema die ik in de afgelopen tien weken bij verschillende betrokkenen uit de sector heb voorgelegd geven echter geen definitief uitsluitsel. De Nederlandse filmindustrie lijkt gebukt te gaan onder een soort selffulfilling prophecy die de laatste jaren is ontstaan.

Telkens wordt er nieuw beleid geformuleerd en aanbevelingen gedaan vanuit het ministerie en instellingen als het Filmfonds en de Raad voor Cultuur om de Nederlandse artistieke film weer te laten leven bij het publiek. Een ander ‘marktprobleem’ speelt zich af binnen de vertonerskant. Bron header: Flickr.com. About – Nothing Killed the Radiostar. Toen MTV in 1981 van start ging opende de kersverse muziekzender met de videoclip ‘Video Killed the Radiostar’ van The Buggles.

About – Nothing Killed the Radiostar

We zouden radio niet meer nodig hebben, want we hadden MTV. Hetzelfde werd gedacht toen internet opkwam en toen internet op onze smartphones beschikbaar werd. Bij de introductie van elk nieuw medium werd de ondergang van radio voorspeld. In augustus van dit jaar vroeg Blende-oprichter Alexander Klöpping zich op Twitter nog af waarom je nog in radio zou investeren. Maar toch is radio anno 2015 nog steeds populair. Mijn naam is Dennis Jongeling (21) en ik maak sinds mijn 15e radio bij verschillende lokale omroepen. Tot nu toe hebben The Buggles en Alexander Klöpping nog geen gelijk gekregen. Epiloog: Terugblik op Young Press – YOUNG PRESS. Precies tien weken geleden startte ik dit blog.

Epiloog: Terugblik op Young Press – YOUNG PRESS

Nu vijftien artikelen en heel veel stress later, kan ik vertellen dat ik veel heb geleerd. Ik heb interessante mensen gesproken uit de branche en onderzoeken gelezen die mij steeds meer en meer brachten bij het antwoord van mijn centrale vraag: ‘‘Hoe is de arbeidspositie van (jonge) journalisten en hoe ontwikkelt deze zich de komende jaren?’’ Aan het begin van de cursus zakte de moed mij al in de schoenen: ’’Dit blok gaan jullie een journalistieke blog bijhouden over een onderwerp naar keuze.’’

Nog voordat ik deze opleiding ging volgen, heb ik er ooit weleens over nagedacht om een blog bij te houden, maar verder dan erover denken ben ik nooit gekomen… Waarschijnlijk omdat het toch niet echt mijn ding was. ‘’Ik ga een blog bijhouden over de toekomst van de journalist, over mijn toekomst.’’ Het is niet dat ik niks kon bedenken, in tegendeel. Nog niet helemaal overtuigd van mijn plan ging ik aan de slag. Het ging moeizaam.