Kunskapsbanken Bilders Makt : Vanliga teman. Marcus Leifby: Indianen har gjort sitt – det är dags att gå vidare. Londons borgmästare: Vi ska ta ner statyer. Statyprotesterna når Sverige: namnlista mot Linné. Under protesterna efter George Floyds död i USA har flera statyer föreställande bland annat tidigare slavägare välts och saboterats i protest.
I Storbritannien har aktivister vält en staty av slavhandlaren Edward Colston i Bristol, och även i Sverige höjs nu röster för att statyer borde tas bort. Till exempel har en namnlista startas som kräver att statyer av Carl von Linné plockas ner. Klassificerat människan Anledningen är att Linnés forskning ”bidrog till att vita européer fick för sig att de var den överlägsna rasen och som användes som grund och förklaring till att avhumanisera svarta och bruna, kolonisera, plundra”, enligt namnlistan. – Det beror på att han klassificerat människan, och hur han skrivit om svarta, säger Gunnar Broberg som är professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet.
Enligt Gunnar Broberg använder Carl von Linné inte begreppet raser, men han trodde på olika människorarter. Uttrycker sin tids fördomar Men kan man säga att han var rasist? 300 år mellan pest och corona – råden som ges är ganska lika. Senast pesten svepte in över Sverige var under åren 1710 - 1713.
Följden blev katastrofal på flera håll. Dåtidens myndigheter gjorde vad de kunde för att begränsa smittan men var chanslösa när farsoten drog fram över delar av landet. LÄS MER: Sant eller falskt om nya coronaviruset Samtidigt fanns en hel del som påminner om hur dagens samhälle hanterar en epidemi eller en pandemi. – Vi är mer lika i 1700-talets tankesätt kring en smitta än vad vi kanske tror. Fanns undantag Även då fanns det en mjukare svensk modell i förhållandet till befolkningen. – Det var överlag inte stenhårda förbud där man tvingades till begränsningar utan mer som i dag, restriktioner och rekommendationer, säger Jens Lerbom. Men det fanns förstås undantag. På sina håll gjordes mer eller mindre lyckade försök att stänga gränser och infarter till städer och då som nu uppmanades medborgarna att inte förflytta sig i onödan.
Vi är mer lika i 1700-talets tankesätt kring en smitta än vad vi kanske tror Visa sundhetspass. Wistis. Utvisningarna påminner om 30-talets Tyskland - DN.Åsikt. Publicerad: 2018-02-16 Samma mönster som i Tyskland på 30-talet upprepar sig nu i vårt eget land.
Barn och vuxna utvisas på löpande band. Främlingsfientligheten ligger i öppen dager. Ibland tänker jag på Mathias. Vi lärde känna varandra under några veckor som tonåringar och brevväxlade sedan flera år. Mathias hade försökt få sin farfar att förklara hur han kunnat låta allt det hemska ske. Mathias kunde inte godta svaren från sina äldre släktingar. Just nu utvisas barn och vuxna på löpande band. Många är de som protesterar. Jag blir allt mer övertygad om att besluten redan är fattade; utredningar och överklaganden är bara ett spel för galleriet.
Strömmen av flyktingar till vårt land mobiliserade samhällets bärare, de som i sina liv bär upp vårt lands värderingar när det gäller empati för dem som ligger utanför den närmaste familjen. Man sprider lögnen att omsorg om främlingen konkurrerar med omsorgen om våra gamla. Ibland tänker jag på Mathias.
Källkritik, historiebruk & rasism. Expert: Det är väldigt vanligt med historiska missförstånd. – Amerikanska turister kan till exempel komma hit och ha en bild av hur vikingarna var baserad på tv-serier och film.
Många besökare tror att vikingasamhället bara bestod av stora starka män som hade horn på sina hjälmar och var ute och krigade, säger Anna Westerberg Davidson, historielärare och programansvarig på Historiska museet. Ett av de största missförstånden verkar vara att vi har god koll på vår historia. – Det vi har kvar är bara skärvor. Det allra mesta har försvunnit och är sådant som vi inte kan veta något om. Skriftliga källor är alltid påverkade av personen som skrev dem. . – Det har gjorts undersökningar där man intervjuade människor om vad de åt för mat och de uppgav olika saker. I samarbete med Metros Viralgranskaren släpper nu Historiska museet en rad filmer om historiska missförstånd.
Historien har i alla tider använts som ett verktyg av samtiden, ibland för att skapa en inkorrekt bild av svunna tider. LÄS MER: Se alla föreläsningar från Källkritikens dag. Historiebruk Exempel Vasaloppet. Historiebruk Exempel Magnus Stenbock. Historiebruk Sverige dikt & sång.
Historiebruk Damen med handväskan. Nationalism. Eurovision. Opening Ceremony - London 2012 Olympic Games (18.30)