Lukuloma 2020 – vinkkejä nuorille. Sivupiirin nuortenkirjavinkit lukulomalle.
Lisää vinkkejä löytyy selailemalla esim. päivän täkyjä tai kevään ja kesän ja syksyn 2020 nuortenkirjojen uutuuslistauksia. Lastenkirjojen vinkit lukulomalle löytyvät Lukemosta. Pääset kirjan tietoihin klikkaamalla kansikuvaa tai kirjan nimeä. Nautinnollisia, jännittäviä ja hauskoja lukuhetkiä! Adeyemi, Tomi: Veren ja luun lapset (Otava) – verinen ja vangitseva (fantasia) Kuningas on hävittänyt magian Orïshasta kokonaan karmealla puhdistuksella. Auer, Ilkka: Kymnaasi (Haamu) – jännä, mielikuvitusta kutitteleva ja kammottavakin (kauhu) Kymnaasiin pelastetaan tyttöjä, jotka ovat joutuneet hyljityiksi ja kaltoin kohdelluiksi. Bardugo, Leigh: Varjo ja riipus (Aula & Co) – vauhdikas ja viihdyttävä (fantasia) Orpotyttö Alina Starkov rykmentteineen joutuu hyökkäyksen kohteeksi, ja kun Alina pelastaa parasta ystäväänsä hirviöiden kynsistä, herää hänen uinuvat voimansa.
Bourne, Holly: Niin käy vain elokuvissa (Gummerus) – ihana, hauska ja aito Meresmaa, J. Panttivanki - Etusivu. Lyhyttä nuorille. Salla Simukka, 24. joulukuuta 2012 Tarina, jonka voi lukea alusta loppuun lyhyen bussimatkan aikana.
Juttu, jonka ehtii lukaista välitunnilla. Kaunokirjallinen teksti, jonka pystyy käsittelemään yhden äidinkielen tunnin aikana. Liian hyvää ollakseen totta? Ei sentään. Lukufiiliksen vuoden 2012 ensimmäisen numeron teemana ovat novellit. Lehden teema mielessämme etsimme arvosteltaviksi tietysti myös tuoreita, mielellään kotimaisia lyhytproosakokoelmia yli 13-vuotiaille nuorille.
Nuoret kirjoittavat paljon novelleja – miksi he eivät niitä siis lukisikin? Muistan itse vaikuttavana lukukokemuksena Ritva Toivolan scifinovelleja sisältävän kokoelman Panssarimyyrä 1990-luvulta. Kari Levolan Syvältä, veistoluokan uumenista (Tammi 2001), Sari Peltoniemen Ainakin tuhat laivaa (Tammi 2005), yhteispohjoismainen kokoelma Rakastaa, ei rakasta (Tammi 2010)… Tuntuu, että kotimaisia lyhytproosakokoelmia nuorille ilmestyy enimmillään yksi per vuosi.
Kirja - Tammi. Onnistunut kuunnelma tärkeästä kuvakirjasta. Koira nimeltään Kissa.
Lasten kuunnelma ystävyydestä, yksinäisyydestä ja erilaisuuden hyväksymisestä. Rooleissa Minna Kivelä (Kissa), Erja Manto (äiti), Matti Onnismaa (Näätä) ja Myrsky Moila (lapsi). Muissa rooleissa Inka Hannonen, Antti Lehtinen ja Juha-Pekka Hotinen. Tomi Kontion samannimisen lastenkirjan pohjalta dramatisoinut ja ohjannut Laura Jaakkola.
Äänisuunnittelu Anders Wiksten, tuotanto Soila Valkama, Radioteatteri 2018, kesto 13 min. Kotimaisella lastenkirjalla on kustantajan ja kirjakauppiaan kannalta uutuusarvoa nykyisin korkeintaan muutaman kuukauden ajan. Klassikot tai isolla rahalla mainostettavat sarjailmiöt ovat tietysti oma lukunsa. Onneksi lastenkirja saa toisinaan ”jatkoaikaa” myös muiden taiteen alojen aloitteesta ja uudella alustalla. Tomi Kontion & Elina Warstan kuvakirja Koira nimeltään Kissa (Teos) ilmestyi kolme vuotta sitten. Itse luin kirjan reaaliaikaisena yhteiskunnallisena ja jopa poliittisena kannanottona sosiaalisen eriarvoistumisen lisääntymiseen.
Runepeli – J. L. Runebergin runokone. Agricola kahdessa minuutissa. Opi Aineetonkulttuuriperintö. Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä 10.10. Aleksis Kivi oli ensimmäinen suomalainen ammattikirjailija ja suomalaisen kirjallisuuden uranuurtaja.
Hän uudisti suomalaista proosaa, draamaa ja lyriikkaa teoksillaan, joista tunnetuimpia ovat Seitsemän veljestä ja Nummisuutarit. Kiven syntymäpäivä on vakiintunut liputuspäivä. Aleksis Kivi syntyi 10.10.1834 Nurmijärven Palojoellakuoli 31.12.1872 Tuusulassa Teoksia Näytelmät • Kullervo (1864) • Lea (julkaistiin 1869) • Nummisuutarit (1864) • Karkurit (1865) • Kihlaus (1866) • Olviretki Schleusingenissa (1866) • Yö ja päivä (1866) • Margareta • Canzio • Leo ja Liina Romaani • Seitsemän veljestä (1870) Runokokoelma • Kanervala (1866) Kiveä pidetään suomalaisen kansalliskirjallisuuden luojana Mikael Agricolan ja Elias Lönnrotin rinnalla.
Voimallinen tahto vie miehen läpi harmaan kiven.― Jukolan Aapo, Seitsemän veljestä Sielunmaisema Nurmijärvellä Aleksis Kivi syntyi 10.10.1834 Nurmijärvellä Palojoen kylässä. Kiven isä oli pitäjänräätäli Erik Stenvall. Alexis oli perheen neljäs lapsi. Kirjavinkkejä 5.-6. -luokkalaisille. Kiitos Alakoulun aarreaitassa kirjavinkkejä jakaneille, kirjaston väelle ja kirjallisuusblogien kirjoittajille - teidän ansiostanne tein kirjalistaa 5.-6.
-luokkalaisille soveltuvista kirjoista. Teoksiin kannattaa tutustua ennen vinkkaamista, sillä toiselle lapselle/nuorelle esimerkiksi liian jännittävä kirja voi toisesta olla kutkuttavan ja mielenkiintoisen jännittävä. Lista ei siis luonnollisestikaan ole kaikille kaikkea -tyyppinen vaan pikemminkin jokaiselle jotakin -henkinen. Lukuintoa ja -iloa kaikille! Aho, Tuulia: Kuikansulka Auer, Ilkka: Lumen ja jään maa -sarja Bagge, Tapani: Etsivätoimisto Musta koira -sarja Benway, Robin: Bonusraita Boyne, John: Leijuva poika Bradford, Chris: Nuori samurai -sarja Christopher, John: Tripodien aika Cooper, Louise: Merihevoset. Sattumaruno aakkosten kunniaksi - Värinautit.
Tervetuloa Koululehtikoneeseen! - Koululehtikone. Sammon salat -esittelyvideo. Tenho ja Ryske – satuja soitosta – Kustantamo S&S. Satujen ja soiton taikaa Tenho toivoo seitsenvuotislahjaksi omaa soitinta ja saakin sellaisen.
Siihen ei kuitenkaan voi puhaltaa, sitä ei voi kilistää, kolistaa eikä näppäillä. Soitto vain valuu valmiina pojan korviin. Mutta sitten ikkunan taakse ilmestyy muinainen hirvi, joka tuntee soitinten salat. Hirven nimi on Ryske. Tenho ja Ryske – satuja soitosta kertoo suomalaisista perinnesoittimista ja soittamisen merkityksestä entisaikojen arjessa: se on siis tietokirja, jota voi lukea vaikka iltasaduksi.