Skrivtips för barn och unga. 1.
Lyssna på musik När man lyssnar på musik så sätts alla delar i hjärnan igång och fantasin får fart. Därför kan det vara bra att ha musik i bakgrunden när man skriver. Men det är inte säkert att all musik hjälper. Prova dig fram och se vilken som passar bäst. 2. Många författare behöver lugn och ro för att skriva. 3. Se dig omkring. 4. Genom att läsa lär man sig nya ord och tränar sin känsla för språket. Fulet – Kunskap, trygghet och studiero. Topp tio miniprojekt. Så här i slutet av terminen, eller mellan två längre projekt, kan både lärare och elever behöva göra något annat. Roliga, kreativa och korta miniprojekt på en-två lektioner kan också hålla hög kvalitet och vara givande. Här en lista över mina topp tio kortisar… Brevet till mig själv 2.0. Syfte Undervisningen i skolan ska främja elevernas förmåga att göra personliga ställningstaganden som grundas på kunskaper om mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter.
Att låta eleverna göra personliga ställningstaganden innebär att de får utforska sin egen identitet och bli medvetna om denna. Att vara medveten om vem man är, vad man tycker och tänker innebär att man har en personlig identitet. Beskriva karaktärer utifrån bilder. Syfte Att beskriva karaktärer som möts i en berättande text.
Träna på hur en berättande text kan byggas upp. Läraren reflekterar Ett sådant här upplägg blir ofta roligt och givande. Tempot är högt och aktiviteterna varierande. Förberedelser Läraren letar reda på tre karaktärer som väcker elevernas nyfikenhet. Kort svensk språkhistoria - Svenska språket. Perioder i svensk språkhistoria Urnordiska: före vikingatiden Det gemensamma språk som talades i Norden före vikingatiden kallas för urnordiska. Runsvenska: år 800–1225 Ungefär från och med vikingatidens början omkring år 800 kan man urskilja svenska som eget språk. Den första perioden, 800–1225, kallas för den runsvenska tiden eftersom de skriftliga källorna från den tiden är inskrifter med runor.
Klassisk och yngre fornsvenska: år 1225–1526 De följande perioderna, när källorna främst består av handskrifter med latinska bokstäver, kallas klassisk fornsvenska (ca 1225–1375) och yngre fornsvenska (ca 1375–1526). Äldre nysvenska: år 1526–1732 Översättningen av Nya Testamentet 1526 har fått markera början på perioden äldre nysvenska. Yngre nysvenska: år 1732–1900. Julkalendern 2012: Siri och ishavspiraterna.
Skriva_ber_ttelse__matris. Återberättande text. Svenska – Cecilia Jalkebo. Arbetsområdet I spåren av SKAM befinner sig nu i slutuppgiften om nordiska språk.
I det här inlägget beskriver jag vad vi har arbetat med. När jag introducerade delen om språkhistoria kom jag och klassen fram till att vi behövde lära oss om några närliggande språk för att sedan kunna jämföra svenskan med dessa. Vi valde att fokusera på norska och danska och nosa lite på finska. En pyttestund för finska, en lektion för danska och två för norska fick det bli. Lite fakta och lite kul var min grundtanke. Introduktion Norden i Skolen har ett spel som de kallar Rap it up! Norska. Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut. Detta är en debattartikel.
Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. Julia Essell, 14: Jämställdhet är viktig – även i dataspelsvärlden Halvnakna kvinnor, miljontals spelare. Vill du som kvinna spela ett onlinespel där din karaktär inte behöver gå runt halvnaken? Vill du inte att din pojkvän ska glo på kvinnokroppar varje gång han loggar in på datorn? Jag är en 14-årig tjej som tillbringar all min fritid framför datorn. Frågan är hur vi ska åstadkomma detta när spel på spel släpps utan någon som helst förändring. Vi lever trots allt i nutid – inte i dåtid - DN.Åsikt. Publicerad: 2017-10-06 Vi är de ungdomar som Tomas Nilsson skriver om.
Vi jobbar med elektroniska verktyg hela dagarna. LegiLexi. Bedöma skriftlig förmåga. Varför är det så svårt att skriva i skolan? Del 3 – Tydlighet. Många elever med autism har svårt att skriva i skolan.
Vad det kan bero på har jag skrivit om i ett tidigare blogginlägg. För många är ett av problemen att uppgiften inte är tillräckligt tydlig. En del saker som kan verka uppenbara för de flesta är inte alltid det för någon med autism. Därför behöver man informera även om detaljer. Min son Platon hade inte förstått att man fick hoppa över uppgifter i en läxa och gå tillbaka till dem senare. Tänk också på att det kan vara svårt att komma ihåg all information om den bara förmedlas muntligt. Här nedan följer några listor med exempel på vad man kan behöva informera om inför en skrivuppgift.
Självklart måste man vara lika tydlig även när det gäller andra typer av uppgifter. Svenska klassiker som e-bok och epub. TEXTGENRER. Nätpratsläxan. Språket bär kunskapen - Fördjupning - Texttyper inom genrepedagogiken - UR Skola.
Form. Läsförståelse. Läslov och halloween. Om svenska och digitala verktyg. Poddmanuskript. Här finns alla Creepypoddens avsnittsmanus – i något uppstädade versioner – tillgängliga för dig som hellre läser avsnitten än lyssnar på dem.
För musen över ordet ”Poddmanuskript” uppe i menyn till höger, eller klicka nedtill för att komma till det avsnitt du vill läsa. (De första fem avsnitten utgick inte från manus på samma sätt som podden gör idag, så där finns inga manus.) Sjätte avsnittet, om den leende mannen.Sjunde avsnittet, om svenska creepypastor.Åttonde avsnittet, om ljud du inte kan höra.Nionde avsnittet, om det ryska sömnexperimentet. Jenny på Wendes.