Vi skriver oss till läsning. Tülays IKT-sida. Webbguiden - lärarens vägvisare i Internet-djungeln! Bokomslag på bloggen – vad får man publicera? Hur är det egentligen med upphovsrätten på bokomslag?
Får man publicera ett bokomslag hur man vill på sin blogg? Webbstjärnan har undersökt saken och svaren är många. Efter supportsamtal med en lärare som driver en bokblogg visar det sig att samtliga förlag nedan tillåtit henne att publicera bokomslag i samband med bokrecension. För säkerhets skull: dubbelkolla genom att skicka ett mejl eller slå en pling till berört förlag. Vi på Webbstjärnan har märkt att det är många bidrag som innehåller bokrecensioner, och i vissa fall är de rena bokbloggar. Vi började fundera på hur det ligger till med upphovsrätten till de bokomslag som ofta publiceras i samband med bokrecensioner.
Enligt Norstedts förlagsgrupp (där bland annat Rabén & Sjögren ingår) är det fritt fram att publicera deras bokomslag på sin sajt utan att be om tillstånd, så länge omslaget ”återges i anslutning till en recension”. Bonnierförlagens böcker är det lite knepigare med. I huvudet på en fröken… Montessoriinspirerad matematik. Detektiven Disa - korsord. Språk och genus i skolan. I torsdags fick jag möjlighet att lyssna till en föreläsning med rubriken Språk och genus av genuspedagog Lisa Andersson Tengnér arrangerad av Nätverket för läs- och skrivutveckling i Uppsala län.
Jag gick dit, nyfiken och förväntansfull inför att bli påfylld, men om sanningen ska fram ändå lite lagom självgod. Tänkte att det här med genus kan jag redan. Inte minst eftersom jag just nu är mitt i ett tema som jag kallat Hon, hen och han på svenskan i en åtta. Men som vanligt är den vanligaste fördomen att man inte har några fördomar. (Och nu skrev jag ordet man igen). Lisa Andersson Tengnér gav exempel på hur normen tar sig uttryck och hur vi förhåller oss till den genom vad vi säger och hur vi agerar.
På frågan om hur jämställt Sverige är svarade Andersson Tengnér med en siffra. 0.8129. Hade Sverige varit helt och hållet jämställt hade siffran varit 1.0. Andersson - Tengnér hänvisade bland annat till forskaren Christian Eidevald, som studerat genusmönster i förskolan. Del 17. Ju mer man använder datorer i skolan, desto fler tillfällen kommer det att bli då lärare och elever publicerar texter och annat material på nätet.
Det största problemet brukar då vara att man inte har rättigheter till de bilder som man tänkt använda. Ett sätt att lösa problemet är att fotografera själva och använda egna bilder, men det är inte altid möjligt. Behöver man en bild som illustrerar antikens Grekland är det inte lätt att hitta något att fotografera som fyller syftet. En annan lösning är att använda andras fotografier om de har en CC-licens (se för mer information om vad en Creative Commonslicens innebär). Nedan listar jag ett antal tjänster på nätet som ger tillgång till fotografier som man kan använda. Getty Images har precis släppt 35 miljoner bilder som man får använda icke-kommersiellt bara man länkar till dem. Flickr Använd undersidorna www.flickr.com/commons och www.flickr.com/creativecommons Olika licensrättigheter gäller, se varje enskild bild. .Det är på fritids det händer.
Att beskriva en tematisk fritidspedagogisk process som spänner över både skol- och fritidstid och som innehåller en stor portion elevdemokrati, lärande lek och flödande fantasi.
Det är inte alltid helt lätt. Här visar Johanna både hur ett sådant härligt projekt kan se ut, få breda ut sig och ta plats under elevernas hela dag, och hur dokumentationen av en sådan process kan se ut i bloggform. Varsågoda! Allt började under vårt tema i återvinning, jag gick ner i halvklass och vi pantade burkar och varje halvklass fick ungefär 25 kr var att handla för. Den ena gruppen köpte tuggummi, den andra gruppen ville köpa pumpor. Här föddes idén till vårt pumpaprojekt via barnens fantasi. Steg 1. Då kör vi igång! Alla lektioner som jag haft i detta svenska/bild ämne har varit i halvklass skall tilläggas. Steg 1-2. Vi kom fram till att vi skulle ha med: namn, ålder, familj, egenskaper, husdjur och fritidsintressen.
Steg 3. Nu var det dags att hitta på sin pumpafamilj. Steg 4. Innehållsförteckning över bloggserien tips på IKT i skolan. F/1 Naranja. Här presenterar grundsärskolan åk 1-3 sitt arbete. Ett träningsläger för en nyfiken pedagog. Förutspå och skriva på dator i F-klass. Under några fredagar har jag fått låna en grupp med 14 förskoleklassbarn i taget.
Tidigare har jag berättat om hur vi läste ur Lyckostjärnans inledande kapitel, som vi gemensamt samtalade om och använde oss av olika lässtrategier. Till varje kapitel i Lyckostjärnan finns det en samtalsbild i A3-format, som man kan arbeta med på ett språkutvecklande sätt. Bilderna kan man även kan få tillgång till digitalt och visa på smartboard. Denna gång ville jag även introducera ASL, att skriva sig till läsning via datorn. Vi inledde tillsammans med läsfixaren cowboyen att sammanfatta vad vi läst och samtalat om förra gången utifrån det första kapitlet. Under de senaste veckorna har förskoleklassen arbetat en del med att förutspå vad böcker kommer att handla om.
Jag visade min film om spågumman. Sedan lade jag ut alla samtalsbilder på golvet och berättade att de skulle få hitta på vad de andra kapitlen i Lyckostjärnan kommer att handla om. Arbetsordning: