background preloader

Sociala Medier

Facebook Twitter

Nätlivet försvinner inte för att vuxna blundar, debattörerna Petra Jankov och Johanna Stenius uppmanar föräldrar att engagera sig. Debattörerna: Föräldrar, ni måste engagera er Petra Jankov och Johanna Stenius är journalister, föräldrar och författare till boken På skärmen, en handbok för barn om att vara online.Foto: Pressbild/FREDRIK SANDBERG / TT Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT. Frågan om vårt klimat på nätet har aktualiserats de senaste dagarna när Linnéa Claeson gick ut och berättade om hur hon trakasserats sexuellt efter sina handbollsmatcher. I nyheterna krävde hon att det är dags att skolan tar ansvar och utbildar barn i nät-etikett och hur man beter sig mot varandra online. Det ser inte ut som att vi ser någon avmattning i hoten, de sexuella trakasserierna och våldet på nätet den närmaste tiden. Diskussionerna kring barns nätanvändande handlar alldeles för mycket om att lägga in filter för att barn inte ska nå via sidor, spärra appar (som t ex Periscope eller Liveley) och att få barn att släppa skärmen och röra på sig mer. Bonnie Stewart om digital identitet och sociala medier. Dr. Bonnie Stewart utbildar och forskar inom digitala medier med fokus på vika vi blir när vi är online. Hennes röst är trollbindande. Hon liksom ler med rösten. När jag lyssnar blir jag smittad av entusiasmen.

Och styrkan den bär med sig. Det är som om kunskaperna och erfarenheterna av ämnet sköljer över mig och det hon talar om är glasklart! – För unga människor handlar det om att inse att de själva kontrollerar sin digitala identitet. Stewart talar om möjligheterna med att nätverka via sociala medier och hur vi kan göra för att bli framgångsrika här. – När det gäller professionella sammanhang är det mycket som har hänt sedan de sociala medierna först gjorde entré. Många frågar vilken linje organisationer bör välja i arbetet med kommunikation via sociala medier.

-Det blir trevligare, roligare och mer intressant att följa ert arbete om ni inte endast talar regelverk och prestationer. . – Knyt an till andra som delar dina intresseområden – Hitta kollegor bortom tid och rum. 2: Risker på nätet | Nätsmarta. Guide om sociala medier 2016. 5 appar din tonåring använder – och vad du behöver veta - Den nya skolgården. Nolltolerans mot mobbning | nolltolerans.org.

Frågor om #näthat och #nätkärlek från Ålidhemsskolan i Umeå | IT förändrar skolan. Jag är inbjuden att prata om #näthat på Ålidhemsskolan i Umeå tillsammans med Wilma Nilsson, en ung youtuber som har en stor publik bland ungdomar i åldrarna 10 – 15 år. Vi kommer att träffa elever i årskurs 6 och 7 och jag har fått en del frågor som jag tänkte försöka svara på. Vad är näthat? Hur många har blivit utsatta för näthat? Elaka kommentarer på nätet brukar kallas näthat, men även om det är moraliskt fel att säga dumma saker till någon annan behöver det inte vara straffbart.

Hot och kränkande är dock olagligt i lagens mening och kan leda till straff. Och det gäller ju utanför nätet ocksåPolisanmäla näthat, är det någon idé? När och hur mycket ska det vara innan polisen kan göra något? Vill du vet mer och lyssna till en riktig jurist rekommenderar jag note-podden med coola Mårthen Schultz (känd från Trolljägarna på TV3) Länkar No Hate speech movement Kränkt.se Juridikinstitutet Polisens hjälpsida om näthat.

Periscope - Plan? - Magnus Blixt. Dumheter! Spontanutbrister kloka Sara Bruun i Nyhetsmorgon igår, angående förslag om att lägga pengar på att utreda höjd åldersgräns för sociala medier (redan idag är det 13-årsgräns, som nästan ingen respekterar) istället för att ägna kraft åt att se både för- och nackdelar med alla verktyg som finns. Liksom lära – och träna – barn och unga i att nyttja och leva livet klokt. Jag instämmer till fullo! En yxa är vare sig god eller ond i sig, däremot kan användning av en yxa vara såväl ond som god! Vi måste lära de unga – liksom många vuxna – att det är en chimär att tro att något man lägger upp på nätet inte riskerar att få spridning, oavsett vilka murar och stängda grupper och flöden vi tror oss ha tillämpat.

Och när det blir tokigt så behöver vi lyfta det som händer, tillsammans med frågan ”Hur vill vi egentligen ha det tillsammans?” – Jag utgår ifrån att de allra flest barn och unga är kompetenta att avgöra vad som känns rätt och rimligt. Hur ser din plan ut? Lite ödmjuk orubblighet? E4710998 upptacksamhalle natmobbning. Sociala medier i skolan: Skolans ansvar vid nätmobbning. A Teenager’s View on Social Media — Backchannel.

Written by an actual teen I read technology articles quite often and see plenty of authors attempt to dissect or describe the teenage audience, especially in regards to social media. However, I have yet to see a teenager contribute their voice to this discussion. This is where I would like to provide my own humble opinion. For transparency, I am a 19-year-old male attending The University of Texas at Austin. This article will not use any studies, data, sources, etc. I think the best way to approach this would be to break it down by social media network and the observations/viewpoints I've gathered over the years. Facebook In short, many have nailed this on the head.

Facebook is often used by us mainly for its group functionality. Messaging on Facebook is also extremely popular among our age group, mainly because they provide the means to talk to those people who you weren't really comfortable with asking for their number but comfortable enough to send them a friend request. Instagram Twitter. Snapchat i skolan – blanda det goda med det onda. Snapchat – ni har säkert hört talas om det, men om ni är över 20 så är sannolikheten låg att ni använder det. Men era elever använder det – i många klasser mer än Instagram (det ledande sociala mediet) och Facebook (störst till antalet användare, numera 3:a till antalet brukare).

Så först en liten film om vad det är och hur användarna använder det: Här är en liten guide till hur du skulle kunna komma igång med det själv: Frågarna man eleverna om hur och varför de använder snapchat är det första svaret: Det är kul! - Bra sätt att dela med sig av sin dag - Roliga bilder utan att man behöver bry sig om att de finns kvar - Lägger man saker på Insta så finns det där för alltid – dvs man är medveten om att det man lägger upp är en publicering.

Så snapchat har lyckats hitta en nisch för unga som vill vara sociala men som vill vara det med sina vänner – vänner de känner – och de slipper oftast näthat i snapchat. Dessa börjar nu hamna på nätet. Snapchat i skolan – blanda det goda med det onda. Motverka nätmobbning! Säker på nätet. Sociala_medier_-_pedagogiska_medier__Lanklista. Blogg om Facebook. IKT-fortbildning för skolledare i Emmaboda kommun. Den 12 februari startade vi vår första fortbildningsserie för skolledare. Den är framtagen i dialog med skolchef och utvecklingsledare i Emmaboda kommun. Syftet är att rektorerna ska få bättre kunskap om olika digitala verktyg och hur man kan använda dessa i lärandesituationer genom att få en större kunskap och möjlighet till att testa olika IKT-verktyg. Här nedan kan ni se både sådant som vi gått igenom och prövat och en del bonusmaterial till rektorererna som deltagit. Gång 1: 12 feb kl. 9.00-12.00 Unos Uno 2011-2013 Vad har man erfarit på andra håll?

SKL: En dator till varje elev Jan Hylén: om slutredovisning av Unos Uno LIKA Ett verktyg för lägesanalys, utvärdering och utveckling av IKT användning i skolan. SKL: LIKA=IKT-Tempen för skolan Sociala medier som kompetenshöjare Mia, IKT-pedagog, visar blogg, Facebook, Twitter och Wikis. Här kommer några användbara länkar kring sociala medier som kompetenshöjare i skolans värld; Gång 2: 11 mars 9.00-12.00 Länkar: www.nohate.se www.mikrummet.se. Page. Lektionsmaterial och övningar kring integritet på nätet.

Hat på nätet - hur tar vi upp det i skolan? Skolpersonalen får reda på att några elever på skolan blivit utsatta för trakasserier på Instagram och Facebook. I flera fall handlar det om att eleverna blivit utsatta för rasistiska och främlingsfientliga påhopp. Hur ska skolan agera? I slutet av texten finns förslag på samtalsfrågor. Hat på nätet – hur tar vi upp det i skolan? No Hate Speech Här finns metodmaterial, utbildningar och juridikpoddar. No Hate Speech - Utbildningar och metodmaterial No Hate Speech - Metodmaterial Hat på nätet - Vad får du inte skriva om på internet? Skriften tar upp juridiken kring näthat, det vill säga om hot, trakasserier och kränkningar på internet, vilka regler om ansvar som gäller för vad vi skriver och publicerar i sociala medier eller i andra internetsammanhang.

Hat på nätet - vad får du inte skriva på internet? Material för skolkampanjen #nätrespekt Surfa Lugnt-kampanjen har tagit fram material för fri användning i skolan. Jag <3 internet Sätt filter i huvudet. Mias tankar om skola. Så inledde jag en lektion med mina 6:or och mina 5:or. Efter att ha nått fram erbjöd jag mig att ha samma lektion med parallellklasserna också, vilket välkomnades med öppna armar. Det här var nog den viktigaste lektionen jag kommer ha under året. Många elever bemötte min inledning med skeptiska miner, rullande ögon och suckar. Det där med internet kan de ju redan. Efter fem minuter var nästan alla med på spåret, lyssna intresserat, komma med kloka inlägg och utvecklande frågor. Som utgångspunkt hade jag två bilder från skolverket.se.

Vi pratade om hur man ska agera när man publicerar saker, vilka risker det finns, säkerhetsinställningar, delningsinställningar och selfies. Tänk på vad du lägger ut på nätet Vi pratade också om nätmobbning. Var rädd om dig på nätet Bilderna nedan är skapade av Jacob Möllstam och finns i alla klassrum på mellanstadiet. Efter detta lyfte jag också fram vikten av att tänka på att det man gör regleras av de vanliga lagarna. Så, vad var effekten av det här? Sociala%20medier%20i%20skolan%20tips%20f%C3%B6r%20uppstart%20av%20en%20facebooksida.pdf.