Mikoteket. Visa slide ↗ Objektiva och subjektiva sökningar Användning av nyckelord Att hitta rätt information med sökmotorer kan vara både busenkelt eller ganska knepigt, mycket beroende på typen av information du söker.
Objektiv fakta går ofta att hitta mängder av information kring, medan konkreta svar inom subjektiva ämnen är - per definition - svårare att söka fram. Vi kommer hädanefter att skilja på följande begrepp: Objektiva sökningar: Sökning efter objektiv fakta, e.g. Ifall ett ämne innehåller flera aspekter eller vinklar så arbetar sökmotorerna för att inte presentera en alltför snäv bild. Använd sökfälten nedan för att göra objektiva och subjektiva sökningar med nyckelord. Länsstudiedag. Länkar. Sara Öhrvall: Algoritmer som diskriminerar. Andreas Ekström: The moral bias behind your search results. Tog med mina Facebookvänner till Stockholm Stadion och spelade in en liten film om filterbubblor. Pga hög tid att folkbilda om dem.
The Filter Bubble - övningar till engelskan - Robin Smith. Det här inlägget innehåller två hörövningar och en läsövning anpassade till Engelska 6 och 7.
Ingen kan väl ha missat att ordet ”filterbubbla” gjort entre i svenskan. Nyordslistan för 2016 förklarar det som ett individanpassat innehållsurval på internet som filtreras fram automatiskt utifrån exempelvis sökmotorernas registrering av individens tidigare sökningar och ger ett exempel hur det använts i dagspressen: På nätet omges vi redan i ökande grad av en filterbubbla. Lärportalen. MIK för mig - digital utbildning - Barn, unga och medier. Källkritik viralgranskaren. Forskare: Människor som inte läser böcker är smartare. Kulturartiklar I en studie med tio tusen deltagare har forskare kunnat vetenskapligt bevisa att bokläsare har sämre analysförmåga.
Genom att mata sig med färdiga berättelser försämras möjligheten att tillgodogöra sig verkligheten. Studien visar också att de som aldrig läser är smartare än genomsnittet. Nu uppmanas därför världens skolor att slänga ut böcker och… Nej, jag bara skojar! Det finns ingen sådan idiotiskt rapport eller forskning! Studien, som publicerades i somras av forskare på Columbia University och French national institute, bygger på 2,8 miljoner delningar av 60 000 artiklar från några av världens största medier. “Folk är mer villiga att dela en artikel än att läsa den”, kommenterar forskaren Arnaud Legout. “Det är typiskt för den moderna informationsinhämtningen. De boende får fil till middag. De boende på Östergården i Trelleborg betalar lika mycket för middagarna som andra boende i Trelleborg.
Men i stället för krämig köttfärssås och grönpepparbiff får de dementa filmjölk eller gröt till middag flera gånger i veckan. – Vi har ett högt matsvinn. Lyckat projekt kan komma att spridas till alla äldreboenden - Trelleborgs Allehanda. Artikeln publicerades 2 juni 2016.
Till tänkandets sak – re:flex. Håkan Fleischer Håkan Fleischer, gästföreläsare på folkhögskolornas fortbildningsdag i oktober, är verksam inom utbildningsvetenskap på Linnéuniversitetet.
Här filosoferar han i en specialskriven artikel för Re:flex över tänkandet, om så kallade filterbubblor och om vårt sanningsbehov: I denna artikel om nätvanor och lärande skall vi höja blicken. Men allra först behöver jag nämna något om rubriken: den som kan sin filosofi känner igen frasen som en av Martin Heideggers främsta idéer och verk. Search strategies, bookmarking. Studie från Stanford University: Studenter är dåliga på att kolla källor. Det kan verka som om ungdomar har koll på läget när de flippar mellan Facebook och Twitter samtidigt som de laddar upp en selfie på Instagram och skickar ett sms.
Men en studie som Stanforduniversitetet gjort, visar att de är lättlurade offer när det kommer till att värderade informationen som sveper genom sociala medier. Överraskad av valresultatet? Skyll på bubblan! Resultatet i det amerikanska presidentvalet verkar ha överrumplat många också här i Finland.
Hur är det möjligt att Donald Trump plötsligt var så överlägsen, när alla i det egna Facebookflödet höll på Hillary Clinton? Om du känner igen den här reaktionen befinner du dig sannolikt i en så kallad social medie-bubbla. Du har blivit vilseledd av din umgängeskrets och av de sociala plattformernas algoritmer. Men sociala bubblor är egentligen ingenting nytt, påpekar Isabella Holm vid Sällskapet för mediefostran. - Vi har alltid levt i någon form av bubbla, men sociala medier tar förstås det här till en ny nivå. Isabella Holm och Reidar Wasenius poserar utanför Vegastudion Bild: Lasse Grönroos isabella holm,Reidar Wasenius,sociala medier,Yle Vega. Forskare: Människor som inte läser böcker är smartare. Program som ska upptäcka fusk är ineffektiva - Vetenskap & miljö.
Bilder, bildsökning. Googlande. Säker på nätet. Bedömning och undervisning i digital kompetens och multimodala texter – hur gör jag? I den här texten kommer jag ge stöd från Lgr11 till ämnena svenska och engelska till varför vi måste arbeta med digital kompetens och hur man kan göra det.
Dessa förmågor och/eller kunskapskrav återfinns även i samtliga no och so ämnen så kanske kan du dra nytta av upplägget. För exakt ett år sedan postade jag tanken om att vi Alla är IKT-pedagoger enligt Lgr11 och jag inser att jag fortfarande brottas med tekniken när jag ser bilden på datorvagnen. Min upplevelse är att det finns för lite material och beprövad erfarenhet kring hur vi ska arbeta med förmågorna för att vi inte hänger med i den digitala utvecklingen lika fort som tekniken utvecklas. Främst är vi osäkra på bedömningen men även på hur vi ska undervisa.
Men jag tror även att tekniken ställer till det då den inte fungerar optimalt eller man inte vet hur man kan göra. Varför digital kompetens? Är du redo för att möta framtiden? Skolans uppdrag Ytterligare en aspekt – tillgodose fler behov Bedömningsfaktorer Söka och välja Värdera. Filterbubblan sluter sig allt tätare om oss. Internet har slagit massmediernas informationsmonopol sönder och samman.
Motverka nätmobbning! Källkritik - the animated movie. Övningar i källkritik på gymnasiet - Väggaskolans bibliotek. Anonymitet på nätet – ett måste för yttrandefrihet. Källkritik – genomskåda mediebruset. Media Smart - Utbildar morgondagens smartaste konsumenter! Här är tipsen som gör ditt googlande lättare. Känner du dig som en expert på Google? Eller är du en novis på att använda sökjätten? Var du än står inom det spannet så kan vi garantera dig att de här tipsen kommer revolutionera sättet du använder dig av Google. Är du redo för en lista som kommer få dig att se på Googles ensamma sökfält på ett helt nytt sätt?
Huffington Post har satt ihop en lista med enkla knep som kommer hjälpa dig att hantera sökjättens motor. Sök efter citat. En grundkurs i källkritiskt tänkande. Källkritik på internet. Tema källkritik: Kan man lita på Mia Skäringer eller inte? » Mediekompass. Publicerad: 17 mars 2014 Proviva är ett ”hälsodrycksföretag” som driver kampanj under rubriken ”Det räcker” som syftar på alla människor som kör olika bantningsmetoder.
Författaren och komikern Mia Skäringer flyttar sin blogg till Provivas hemsida. Den 26 februari skriver hon sitt första inlägg på sin blogg som publiceras på Provivas site. Den 7 mars publicerar hon en debattartikel i Aftonbladet. Tuben BibMeet på Medioteket 2013 Filippa Mannerheim. What is Information Literacy? (Otis College) Discover Information Literacy.
Mentorstiden 28/11 2011: källkritik – IKT-tips.
Informationssökning. Att hitta relevant och riktig information handlar mycket om att ställa rätt frågor och att ställa dem på rätt sätt. Dessutom gäller det att kunna sålla i resultatet och att ha ett kritiskt förhållningssätt till informationen man får fram. Nedan ger vi ett antal råd på vägen när det gäller informationssökning. Råden är baserade på vad Skolverkets Kolla källan rekommenderar. Här kan du ladda ner en checklista för informationssökning på nätet. Att googla – är det så enkelt? Källkritik /reklam /massmedia.