http://kurs.webbstjarnan.se/kurs/kallkritik/
Related: Källkritik • KällkritikEn lektion i källkritik – att granska spam Du ska förstå vad spam är. Du får enkla tips och en presentation av vad du bör titta på när du får mejl från avsändare som du inte känner.Du kan även gå kursen som en del av kursen Nio lektioner i källkritik Ha kunskaper om hur du värderar och granskar källor. I webbkursen finns lektionsprov. Lektionsresurser för källkritisk granskning Den virala nyhetsspridningen innebär en ökad risk för att felaktig eller förvanskad information snabbt sprids i samhället. Detta är problem som vi alla måste hantera och det växer därför fram tjänster som hjälper oss att ta tag i detta. En del material är särskilt riktat till skolan och avsett att användas i undervisningen. Det finns flera webbplatser på nätet som avslöjar vandringssägner, myter, felaktigheter och rykten som presenteras och sprids som nyheter. Amerikanska Snopes, som snart har funnits på nätet i tjugo år, fäster blicken på vad som sprids i den engelskspråkiga världen.
En lektion i källkritik – att granska Wikipedia Du ska förstå hur Wikipedia fungerar och använda källkritiska perspektiv på Wikipedias projekt. Du får pröva en källkritisk metod.Du kan även gå kursen som en del av kursen Nio lektioner i källkritik Ha kunskaper om hur du värderar och använder källor. I webbkursen finns lektionsprov. Du har möjlighet att göra dem tills du får godkänt. (Det finns ingen tidsbegränsning). Lathund i källkällkritik på internet Vem har gjort webbsidan? Är det en myndighet? Är det en organisation? Är det viktigt vad som är sant? Rätt ofta sprids kopierade budskap med tveksamma källor på sociala medier. Det här är ett som cirkulerat den senaste tiden: Med anledning av nyheten att en skola förbjuder ett barn med autism att delta i skolresor känner jag ett behov av att skriva det här. Det finns pojkar och flickor som ingen bjuder in till födelsedagar till exempel. Det finns särskilda barn som vill tillhöra ett team men bli inte vald för att det är viktigare att vinna än integrera dessa barn. Barn med särskilda behov är varken sällsynta eller konstigt, de bara vill vara som alla andra … accepteras!!
Låt Stå » Blog Archive » Lektionstips: Medier, stereotyper och källkritik Fortsättning på vår lektionstips-serie: Varje vecka under hösten ger vi tips inom olika teman om hur en talar om rasism – taget ur vårt metodmaterial. Låt dig inspireras. Metoder, stereotyper och källkritik Syftet med övningen är att påvisa hur meddelanden kan förvanskas och hur komplex kommunikation kan vara. Att förstå att i stort sett all kommunikation har ett syfte och det syftet måste tas med i beräkningarna när innehållet bedöms. För att kopplingen till media ska vara tydlig används här rubrikerna i en tidning som de viskningar som ska »vandra« genom gruppen.
Digital verktygslåda Del 3 Källkritik – NODSTRÖM EDUCATION Här hittar ni ett lite längre undervisningstips och en sammanställning av olika resurser för hur lärare och elever kan utveckla sin källkritiska förmåga och digitala kompetens i undervisningen. Tipset kommer att följas upp med en sammanställning av olika Creative Commons-licenser. Koppling till läroplanen ”Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Senaste PISA-studien Vi behöver tänka till kring användningen av datorer i skolan visar den senaste PISA-studien bland annat. Ja, vi ska absolut tänka till men det är att viktigt att inte drabbas av ”antingen-eller-syndromet”. Som med allting annat behövs en medvetenhet kring vad vi gör och varför.
Källkritik + genre = sant Känner ni till Sveriges minsta landskap? Det heter Östmanland och gränsar till Lappland och Norge. Googla själv, får du se! När du söker på ”Sveriges minsta landskap” är Östmanlands egen sida den femte träffen. Sidan är hembygdsföreningens försök att tillsammans med lokalt närings- och föreningsliv lyfta fram Sveriges minsta landskap som en attraktiv plats att besöka och leva i, skriver de. Men Östmanland finns ju inte. Hur vet man att det är sant? Se till att kolla källan! Publicerad: 01 januari 2018 Tema: Mediekunskap Syfte: Ge ökad kunskap om källor och källkritik. Passar för: åk 4-6, so, mediekunskap.Tidsåtgång: 1-2 lektioner.Förberedelser: Tillgång till Internet. Möjlighet att visa upp artiklarna via uppkoppling i klassrummet. kallkritik: att hitta korrekt information på internet Postat denfebruari 17, 2010 Taggar: Aftonbladet, Annika Lidne, Bilddagboken, Björn Falkevik, Disruptive Media, DN, Expressen, Facebook, Google, Information, Internet, Internetkunskap, Jennifer Bark, Jerry Silfwer, Källa, Källkritik, Lärare, Mimersbrunn, Skolungdomar, Sociala Nätverk, Sofia Mirjamsdotter, Sondera, SvD, Therese Göterheim, Twitter, Uppsatser, Utbildning, Wikipedia Kommentarer: 17 Responses I den här filmen får du lära dig de viktigaste grunderna i att tänka kritiskt och hitta korrekt information på internet samt tips på webbplatser där du kan hitta användbar och pålitlig information, beroende på vad det är du letar efter. Medverkande: PR-konsulten Jerry Silfwer aka @doktorspinn Jerry är kommunikationsrådgivare och affärsområdeschef på PR-byrån Springtime. Han bloggar på PR-bloggen Doktor Spinn, Springtime-bloggen samt på SSBD. Frågor du får svar på i den här filmen är:
Bland statistikskeptikerna Trots flera uppmärksammade brottsfall visar statistiken att våldet i samhället minskar. Trots detta finns det de som hävdar det motsatta. Morden på Ikea i Västerås har skakat om många – ett vansinnesdåd vid det mest svenska av det svenska, i en miljö som många förknippar med hem och trygghet. Precis som vid mordet på Lisa Holm tidigare i somras, den 21-åriga unga kvinna som påträffades död i ett motionsspår i Upplands Väsby, granatattackerna i Malmö och gängvåldet med skjutningarna i Göteborg och Malmö, väcks känslor av otrygghet. Det har varit mycket uppmärksammat våld på kort tid, men Brottsförebyggande rådets senaste undersökning ger en annan bild: Folk känner sig allt tryggare. Det går stick i stäv med påståendena om att Sverige har blivit mer otryggt och våldsamt.