Smarte valg når du skal bruke teknologi i undervisningen. Følg Bedre Skole på Facebook En lærer som skal ta i bruk teknologi i undervisningen, må alltid vurdere: Hvordan og hvorfor velger jeg apper som læringsverktøy?
Det dreier seg om å ha en «profesjonsfaglig digital kompetanse». Mobiltelefonen som læringsverktøy. Pedagogiske apper. Det finnes etter hvert mange ulike pedagogiske apper, kanskje spesielt rettet mot begynneropplæringen, og mange av dem er laget for å bidra til å fremme barns skriveferdigheter eller språkhandlinger.
Men hva skiller de gode appene fra de mindre gode? For å presentere noen pedagogiske apper har vi fått hjelp av Ellen Cecilie Romstad, høyskolelektor ved HiØ. Hun har fått i oppdrag å presentere noen pedagogiske apper som kan bidra til helhetlig og variert språkopplæring. I dagens samfunn er de aller fleste skoler både digitale og analoge, og den raskt ekspanderende teknologiske utviklingen åpner for nye pedagogiske virkemidler. Dette fører til at både elever og lærere i skolen har behov for å tilegne seg ny kunnskap og nye strategier i møte med en mer og mer digital hverdag.
Aktuelle apper Det er viktig å tenke kvalitet på apper, men også tenke på pedagogiske metoder og god didaktikk. Book Creator er en av favoritt-appene på skolene. Det fonologiske prinsipp Fra bokstavlyd til ord Tankekart. Språkløyper. Sprakloyper.no består av gratis ressurser for kompetanseutvikling rettet mot barnehagepersonale og lærere på området språk, lesing og skriving.
Ressursene er bygget opp med tanke på å brukes i profesjonsfaglige læringsfellesskap på arbeidsplassene, basert på forskning om hvordan et slikt arbeid kan føre til varig endring av praksis. Innholdet presenteres i en lett tilgjengelig form med tanke på at det skal kunne brukes i fellestid etter endt arbeidsdag. Det faglige innholdet er også forskningsbasert, og det er laget i samarbeid med Statped, flere av de nasjonale sentrene, personale ved en rekke universiteter og høyskoler, samt mange barnehager og skoler. Tema i ressursene er undervisning og utvikling av språk, lesing og skriving hos alle barn og elever. Et ekstra fokus rettet mot elever med lese- og skrivevansker, barn og elever med språkvansker eller stort læringspotensial, mot flerspråklige og mot gutter Til rektor / styringsgruppe > > Lærerens beste leseapper - Lesesenteret. Da lærer Kirsten Espe tok videreutdanning i lesing, valgte hun å studere hva som kjennetegner en god app for lese- og skriveopplæring.
Her er hennes beste app-tips til andre lærere Les lærer Kirsten Espes tips til bruk av apper i lese- og skriveopplæringen. Espe anbefaler følgende apper til bruk i begynneropplæringen i norsk:(Merk: Utvalget reflekterer kun denne lærerens personlige preferanser. Lesesenteret har ikke vært involvert i å finne frem til disse appene. Dette er ikke en fullstendig liste over alle relevante apper på markedet.)
HappiPapi Svenske HappiPapi har flere apper som er utviklet spesielt for undervisning:Happi staver (Happi Spells) Et kryssordspill der elevene kan øve seg på å stave ved å dra bokstavene inn i kryssordet. Happi pirat: Man må bruke skriveferdighetene sine for å finne nøklene til skattkisten. – I dette spillet nytter ikke å gjette. Happi og ordtyven: Her navigerer man seg gjennom en by for å finne gjemte ord. Les også: Hvorfor leser vi dårligere på skjerm? Slik kan du bruke apper i leseopplæringa - Lesesenteret.
Da lærer Kirsten Espe tok videreutdanning i lesing, valgte hun å studere hva som kjennetegner en god app for lese- og skriveopplæring. Her er hennes beste app-tips til andre lærere. Les hvilke apper Kirsten Espe anbefaler. – Nettbrett og apper kan være veldig gode verktøy i undervisningen og kan ha god effekt på motivasjonen hos elevene, sier Espe, som er lærer ved Smeaheia skole i Sandnes. Skrivesenteret. Fordeler med digitale verktøy. Du kan fint gjøre hverdagen i barnehage og skole forutsigbar med god struktur uten å bruke teknologi.
Kombinasjonen av pedagogisk tilrettelegging og digitale verktøy gir imidlertid flere tilpasningsmuligheter. I digitale verktøy finner du mange funksjoner som er laget nettopp for å gi oversikt og strukturere informasjon, som kalendere, notatapper, tidtakere og påminnelser. I tillegg har du flere funksjoner og muligheter i digitale verktøy du kan bruke for å tilrettelegge for andre behov som visuell og auditiv støtte, diktering og tilgjengelighetsfunksjoner. Når du kombinerer pedagogisk tilrettelegging, for eksempel en dagsoversikt med teknologi, har du gode muligheter for å gjøre innholdet tilpasset og tilgjengelig for barna.
Digitale verktøy gir også flere fordeler. All støtte tilgjengelig i lomma Smarttelefon er et lett tilgjengelig verktøy fordi du kan ha den med deg over alt. Skolens mandat for dannelse innebærer også digital dannelse. Lesesenteret.